Background Image
0 0
Céklás brownie – a bíbor csoda

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Hozzávalók

25 dkg Cékla
25 dkg Étcsokoládé
25 dkg vaj vagy margarin
25 dkg Porcukor
3 db tojás
15 dkg Porcukor
15 dkg finomliszt
1 tk Sütőpor

Céklás brownie – a bíbor csoda

Konyha:
  • Közepes

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Az alábbi süteményt egy egyetemi szakestre csináltam a kedvenc hallgatóimnak, és meglepetésemre sokkal több ember érdeklődött a recept iránt, mint amire számítottam (ez azt jelenti, hogy egynél több ember 😀 ). Szerintem nagyon egyszerű az elkészítése, tehát ha nekem sikerült, akkor bárki képes elkészíteni. Igazából egyetlen számot kell megjegyezni: 25!

Cékla: A cékla gyógyászati hatása annak köszönhető, hogy tele van antioxidánsokkal. ami a sejteket külső szabad gyökök támadásától védi. Gátolja a ráksejtek szaporodását, vérképző a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere-folyamatait szabályozza, valamint a tumorsejtek szaporodását gátló hatása van.

(forrás: Wikipédia)

Elkészítés

1
Kész

A céklagumókat főzzük meg, akárcsak a hajában főtt krumplit. Egy villával megszúrva ellenőrizni tudjuk, hogy eléggé megfőtt-e. Ez nem lesz rövid idő, tehát még korai lenne belekezdeni a többi műveletbe. Ha a cékla megfőtt, akkor hagyjuk kihűlni, vagy ha sietünk, akkor hűtsük le hideg vízzel. Azt hiszem, ilyenkor már bekapcsolhatjuk a sütőt 180 °C-ra, hogy időre bemelegedjen.

2
Kész

Következő lépésként a csokoládét törjük apró darabokra, tegyük bele egy fém, vagy üveg tálba. A margarint vágjuk apró kockákra, adjuk hozzá a kakaóhoz, és az egészet vízgőz fölött olvasszuk fel. Tudom, gyorsabb mikróban, vagy a sütőben, de ráérünk. Amíg a margarin és a csokoládé felolvad, hámozzuk meg a céklát, és reszeljük le, majd a fennmaradó időben próbáljuk eltakarítani magunkról és a környezetünkből a bíbor színt.

3
Kész

A lisztet keverjük össze a sütőporral - vagy használhatunk egyből sütőporos lisztet is - és a porcukorral. Én ezt habverővel csinálom, mert szerintem sokkal homogénebb lesz a keverék, összetörnek az apró csomók a lisztben és a porcukorban, valamint egy kis levegőt is tudok belekeverni, ami direkt jót tesz a tésztának. Öntsük a lisztes keverékhez a felolvasztott margarinos csokoládét, és a már jól bevált habverővel keverjük el csomómentesen. Végül adjuk hozzá a lereszelt céklát és azzal is keverjük el az egészet.

4
Kész

Ez a tészta mennyiség egy kb. 20x30-as tepsihez elegendő. Öntsük az egészet sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 25 perc alatt (már megint a 25 :) ) süssük készre.

Kertész Zoltán

Szeretek főzni, de még jobban szeretek kísérletezni. Nincs ellenemre a magyaros konyha, de nem árt néha módosítani rajta.

Előző
Karfiol leves
next
Tejszínes, gombás hús, párolt rizzsel
Előző
Karfiol leves
next
Tejszínes, gombás hús, párolt rizzsel