Read more

" />
HomeKonyhakert Kumato: A fekete paradicsom

Kumato: A fekete paradicsom

Posted in : Konyhakert on by : kerzo Címkék: ,

A hét eleje meglepetéssel kezdődött. Kolléganőm ajándékot hozott palánta formájában, ami nem más volt, mint a fekete paradicsom, vagy eredeti nevén kumato. Nagyon megörültem neki, mert eddig csak leírásokban találkoztam vele, de kézzel fogható példány még nem akadt a kezembe. Na de majd most! A tejfölös pohár ugyanis három palántát is rejt.

Szeretem a megszokott dolgokat, ezért kicsit bizarrnak tűnik még számomra a fekete paradicsom. Hiába, az embernek előítéletei vannak. A paradicsom legyen szép kerek, tűzpiros, és édes. Így képzeljük sokan a paradicsomot. Ezzel szemben itt egy kicsi bizarr külsejű fajta, ami alapból úgy néz ki, mint a hagyományosból a romlott példányok.

Az egész olyan, mint ami gyorsabban akarna nőni, mint a hagyományos fajták. Valószínűleg ennek is köszönhető a kicsit túlérett kinézete. Ami persze nem jelenti azt, hogy ne lenne, ugyanolyan kemény, és roppanós.

A Interneten sokféle írás fellelhető a kumato-ról, a termesztési  módoktól a felhasználásig. Ezekben a leírásokban az szerepel, hogy nem igényel különösebb törődést a hagyományos fajtáknál, de a növekedés erőteljesebb, intenzívebb lehet. A gyümölcsnek magasabb a fruktóz tartalma, valószínű ennek is köszönhető, hogy tovább eltartható lehet.

Ami azonban megdöbbentő volt, az a szaporítás. Ha valaki kumato magot szeretne beszerezni, akkor nehéz dolga lesz. Bár Magyarországon is elérhető, nem botlunk bele minden városban, mint a hagyományos fajtáknál. A dolog valahol hasonlít a zeneiparra. Van egy nagy cég, aki kifejlesztette ezt a fajtát és szeretné teljesen kézben tartani a piacot. Ezt úgy éri el, hogy csak kiválasztott kereskedők forgalmazhatják a magokat. Persze erre lehet mondani, hogy akkor majd a paradicsomból kiszedjük a magokat, és az alapján szaporítjuk. Ez félig meddig igaz is. Valamink biztosan lesz, de nem az eredeti kumato. Ugyanis az eredeti magok hibridek (megnyugtatásul ezek nem génkezeléssel jönnek létre, hanem keresztezéssel, bár valamilyen szinten azért ez is beavatkozás a genetikába), ami azt jelenti ebben az esetben, hogy a paradicsom magjáról szaporított növény termése nem lesz azonos a szülőével. Előfordulhat, hogy nem lesz annyira fekete, vagy nem lesz annyira édes, de azt hiszem, érdekességnek még így is megfelelő.

Szóval a nemesítő cég szereti kézben tartani a dolgokat. Csak odáig ne jussunk el, hogy ha egy egyszerű hobbikertész nem tud elszámolni a magok eredetével, akkor a nyakába varrnak egy hatalmas büntetést, mint ahogyan azt Amerikában teszik, bizonyos búzafajták esetében.

Egyelőre azonban most csak annyi a feladat, hogy társaival együtt május elején kiültetésre kerüljenek a palánták, és várjuk a csodát, ennek a kissé bizarr külsejű, a burgonyák családjába tartozó növénynek a képében.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük