Background Image
0 0
Csirkemáj rizottó

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Csirkemáj rizottó

Leírás

Megosztás

Egy kis olaszos ízvilág, némi belsőséggel. A végeredmény lenyűgöző! A színek gyönyörűek, az íz fenomenális. A rizottó is egy olyan étel, amit nagyon fel lehet dobni a különféle hozzávalókkal, és könnyen a saját szánk ízére tudjuk formálni. Lehet vega, vagy éppen húsos, de mindenképpen nagyszerű.

Hozzávalók

  • 30 dkg csirkemáj (szív nélkül)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 1 közepes szál sárgarépa
  • 1 db paradicsom
  • 1 kisebb darab kaliforniai paprika
  • 1 l csirke alaplé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg zöldborsó
  • 6 dkg vaj
  • 3 ek olívaolaj
  • só, bors
  • apróra vágott petrezselyem
  • reszelt parmezán sajt

Elkészítés

A májat jól mossuk meg, és vágjuk le róla az oda nem illő részeket. Tisztítás után vágjuk kockákra. A vajat olvasszuk fel egy edényben az olajjal együtt. Tegyük bele a felkockázott májat, és 1-2 perc alatt hirtelen pirítsuk meg minden oldalon. Ha a máj megsült, akkor szedjük ki, és tegyük félre egy tányérra.

Melegítsük fel a csirke alaplevet. A hagymát vágjuk apró kockára, és a vajon pirítsuk üvegesre. A sárgarépát és a paprikát vágjuk apró kockákra, és tegyük a hagymához. Egy kicsit pirítsuk át a zöldségeket, majd adjuk hozzá a rizst. Alaposan keverjük össze, hogy minden rizsszemet átjárjon a zsiradék. Öntsük hozzá a fehérbort, forraljuk fel az egészet, és kb. 2 percig főzzük.

A paradicsomot vágjuk kockákra, és a fokhagymával, petrezselyemmel, sóval és borssal együtt adjuk a rizshez. Adjunk hozzá egy kisebb merőkanál alaplevet, vegyük lejjebb a gázt, és folyamatosan kevergessük, amíg el nem fő a leve. Ekkor adjuk hozzá a következő merőkanál alaplét, és megismételjük a folyamatot. Mivel a zöldborsónak kevés főzési idő kell, ezért ráérünk akkor hozzáadni, amikor már kb. az alaplé felét hozzáadtuk. Amikor az utolsó kanál alaplevet adjuk hozzá, akkor tegyük vissza a májat az edénybe, és jól keverjük össze a rizzsel. Folyamatosan kevergetve főzzük el a levét, de ne teljesen szárazra, hanem egy kicsit maradjon nedves állagú.

Tálaláskor a kész rizottót szórjuk meg reszelt parmezánnal.

csirkemaj_rizotto_kesz

Kertész Zoltán

Szeretek főzni, de még jobban szeretek kísérletezni. Nincs ellenemre a magyaros konyha, de nem árt néha módosítani rajta.

Előző
Szilvás gombóc
next
Egyszerű fahéjas szilvaleves
Előző
Szilvás gombóc
next
Egyszerű fahéjas szilvaleves