Tejszínes, kapros lecsó

Az augusztus kőkemény lecsó szezon, mert ilyenkor már ott is teremnek a hozzávalók, ahol csak véletlenül ültették el őket. Ezt a verziót valamennyire a kényszer szülte, és végül is lehet, hogy nem is szabadna lecsónak nevezni. Az elmúlt napok, hetek hektikus időjárása miatt előfordulhat, hogy valakinek maradt otthon egy kis kapor, mert nem tudta kitenni az uborkát kovászolódni az ablakba. Az is előfordul, hogy valakinek a gyomra nem bírja a paradicsomot, így a hagyományos lecsó szóba sem jöhet. Ennek a két tényezőnek a közös metszete lett ez a fogás.

Hozzávalók

  • 60 dkg tv paprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek zsiradék
  • 15 dkg lecsókolbász
  • só, bors
  • 1 csokor friss kapor
  • 2 dl tejszín

Az elejére egy kis magyarázat. Nem fontos kihagyni belőle a paradicsomot, csak szerintem túlságosan pirosra színezi, és én nem szeretem, ha a tejszínes ételek túlságosan pirosak. Éppen elég az a szín, amit a lecsókolbászból kisült paprikás szaft ad neki. Tehát van benne lehetőség bővel, attól függően, hogy milyen külsőt szeretnénk kölcsönözni az ételnek.

Elkészítés

A szokásos módon indulunk. A hagymát apróra vágjuk, és a zsiradékon egy kicsit megdinszteljük. A paprikát karikákra vágjuk, vagy felkockázzuk, ahogy nekünk jólesik, majd a lecsókolbászt is kicsire, negyed karikákra vágjuk. A paprikát és a kolbászt adjuk a hagymához, és egy kicsit pirítsuk meg a hagymával együtt. Ezután sózzuk, borsozzuk. Én só helyett darált paprikakrémet használtam, ettől egy kicsit színesebb lett, hiszen kis piros darabok is színesítik az ételt. És szerintem az étel nem csak ízélmény, hanem esztétikai is!

Kb. 15 perc alatt a paprika megsül, így már csak annyi a dolgunk, hogy hozzáadjuk a frissen felaprított kaprot, és felöntsük a tejszínnel. Attól függően, hogy a tejszín mennyire volt sűrű, illetve mennyire szeretnénk szaftosan, egy kis vízzel pótolhatjuk a szükséges folyadékot. Arra figyeljünk, hogy már ne nagyon sokáig forraljuk, ha benne van a tejszín, nehogy a benne lévő zsír kicsapódjon!

Vegán változatnál elhagyhatjuk a kolbászt, illetve a tejszín helyett használhatunk kókusztejet is a végső besűrítéshez!

Tejszínes kapros lecsó


Ha tetszik a bejegyzés, akkor nyomj egy lájkot, és oszd meg kérlek, hogy ismerőseid is értesüljenek róla!