Töltött káposzta

A karácsony elengedhetetlen étele a töltöt káposzta. Sikere abban is rejlik, hogy ha előre jó sokat megcsinálunk, akkor a teljes ünnepi szezon alatt tudunk belőle enni, főleg, mivel a mondás úgy tartja, hogy minél többször melegítjük, annál finomabb. Mivel ebben az időszakban eléggé hideg idő szokott lenni, így azzal sem lesz probléma, hogy nem fér be a hűtőbe, sokan egyszerűen csak kiteszik a verandára, vagy az erkényre, esetlen az ablakpárkányra.

Hozzávalók

  • 900 g darált hús
  • 1 kg savanyított káposztalevél (nettó tömeg!)
  • 800 g vágott savanyúkáposzta (nettó tömeg!)
  • 350 g rizs
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • füstölt kolbász
  • 2 ek zsír
  • őrölt köménymag
  • őrölt pirospaprika
  • babérlevél
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés

Sok mindent másként csinálok, mint a legtöbb recept írja, de ennek van egy nagyon világos és egyértelmű oka: lusta vagyok. És ez meglátszik azon is, hogy próbálom a legkevesebb edényt használni, és a legkevesebb műveletet elvégezni. Ilyen például, hogy nem főzöm meg előre a rizst!

  1. Elsőként vágjunk fel apró kockákra egy fej vöröshagymát, tegyük hozzá az apróra zúzott fokhagymát, egy csapott evőkanál pirospaprikát, őrölt köménymagot, majd a darált hússal és a rizzsel jól eldolgozva csináljunk egy homogén masszát.
  2. Mossuk meg a káposztaleveleket, hogy egy kicsit elvegyük a savanyúságát. A húsmasszából formáljunk fél tenyérnyi gombócokat, majd csomagoljuk be a káposztalevélbe. Nem kell túl szorosra csomagolni, mert nem volt megfőzve a rizs, így majd a főzés során dagadni fog valamennyit.
  3. Egy jó nagy lábasban olvasszunk fel egy evőkanál zsírt úgy, hogy közben az apróra vágott kolozsvári szalonnából is kisütjük a zsiradékát. Dinszteljünk üvegesre a másik felkockázott vöröshagymát a zsíron.
  4. A tűzről levéve szórjuk meg a megmosott vágott káposzta felével. Tegyük rá a kolbász felét úgy, hogy kb. 3-4 cm-es darabokra vágjuk.
  5. A begöngyölt káposztákat tegyük a fazékba. Ekkora mennyiségnél valószínűleg két sorba tudjuk elrendezni.
  6. A tetejére tegyük a maradék kolbászokat, és vágott, mosott káposzta másik felét. Tegyünk rá 3-4 babérlevelet.
  7. Öntsük fel vízzel (kb. 1,5 liter ment rá nekem), ezzel egyrészt nehezebben ég le, másrészt van honnan felszívnia a rizsnek. 2 órán keresztül főzzük, és közben rázogassuk meg néha, hogy ne kapjon oda az alja.
  8. 15 perccel a vége előtt készítsünk rántást egy evőkanál zsírból és egy evőkanál lisztből. Ha a rántás elkészült, akkor a tűzről levéve keverjünk hozzá ízlés szerint pirospaprikát, majd az egészet öntsük a káposztához. A hátralévő 15 percben főzzük készre a töltött káposztát.

A rántást önthetjük úgy is a káposztára, hogy a tetejéről egy pár darab töltött káposztát leveszünk, majd így öntjük a közepébe. Ezzel a módszerrel könnyebben eloszlik a rántás, és jobban szét tud terjedni.

Tálalásnál ne hagyjuk ki a tejfölt sem, mert úgy az igazi! Jó étvágyat!


Ha tetszik a bejegyzés, akkor nyomj egy lájkot, és oszd meg kérlek, hogy ismerőseid is értesüljenek róla!