Répakrémleves

Ismét egy indiai étel, de ezúttal leves. Ez a répakrémleves könnyed, tele van vitaminnal, és biztosan eltér az eddig megszokottaktól. Akkor is érdemes kipróbálni, ha idegenkedünk az indiai fűszerezéstől, mert az ízvilága megérdemli a próbát.

Hozzávalók

  • 1 fej vöröshagyma
  • 30 dkg sárgarépa
  • 4 dkg friss gyömbér
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk koriandermag
  • 1/2 tk cayenne bors
  • 2 tk kurkuma
  • 1/2 tk köménymag
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 paradicsom
  • 1 l víz
  • 2 ek étolaj
  • 2 ek liszt
  • 1/2 rk cukor
  • 1/2 citrom

Elkészítés

A gyömbért hámozzuk meg, és daraboljuk fel apró darabokra. Tegyük bele egy tálkába (a legjobb, amit a botmixerhez adnak hosszúkás edény), adjunk hozzá 3 evőkanál vizet, és a botmixerrel készítsünk pürét belőle.

A koriandermagot, köménymagot tegyük mozsárba, és zúzzuk porrá. Ezután adjuk hozzá a cayenne borsot és a kurkumát, majd az egészet jól keverjük el, hogy egy szép fűszerkeveréket kapjunk. Én a mozsár helyett egy öreg kávédarálót használok, így egy kicsit gépesítettem a műveletet, illetve biztosan megfelelő lesz a fűszerkeverék.

A paradicsomokat egy evőkanál segítségével forró vízbe mártjuk egy pillanatra, majd kivéve késsel lehúzzuk a héját. Ez után vágjuk ketté, és szedjük ki a magját, majd kockázzuk fel. Ebben a pillanatban lehet, hogy ésszerű megoldásnak tűnhet a kockázott konzerv paradicsom. 😛

További műveletek

A hagymát és a sárgarépát vágjuk apró kockákra. A megtisztított fokhagymát szintén vágjuk fel karikákra. A fokhagymát, gyömbérpürét, a hagymát, valamint a sárgarépát tegyük fel forrni 1 liter vízben. Forrás után lassú tűzön addig főzzük, amíg a répa meg nem puhul. Ha elkészült, adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, majd botmixerrel turmixoljuk pépesre az egészet. Ügyeljünk arra, hogy egy homogén, krémes állagú levest kapjunk.

Egy másik edénybe az olajból és a lisztből készítsünk rántást. Hevítsük fel az olajat, majd szórjuk bele a lisztet. Először nagy lángon kb. 10 másodpercig hirtelen pirítsuk meg, majd vegyük lejjebb a lángot, és még két percig folyamatosan kevergetve pirítsuk készre.

Folyamatos kevergetés mellett öntsük hozzá a répapürét, és egy habverő segítségével csomómentesen keverjük el az egészet. Forraljuk fel, és kb. 3-5 perc alatt főzzük tovább. Ez után jöhet a végső fűszerezés. Tegyük bele a levesünkbe a fél citrom levét, cukrot, valamint az előkészített fűszerkeverékünket, és az apróra vágott petrezselymet. Alaposan keverjük el az egészet. Ha gondoljuk, akkor a petrezselyemből hagyhatunk egy keveset, hogy tálalásnál legyen mivel díszíteni a levest.

 


Ha tetszik a bejegyzés, akkor nyomj egy lájkot, és oszd meg kérlek, hogy ismerőseid is értesüljenek róla!