Hozzávalók
-
1 kgkápia és pritamin vegyesen
-
15-20 dkg
Leírás
Már gyerekként is szerettem a darált paprika krémet, mert még zsíros kenyérrel is zseniális. Idén újra elkészítettem, hiszen legutóbb olyan mennyiséget sikerült készíteni, ami két évre is elég volt. Az elkészítése rendkívül egyszerű, bárki megpróbálkozhat vele. Én leginkább egytálételekhez, ragukhoz, rizottókhoz használom, és rögtön a sót is helyettesíti amellett, hogy vizuálisan is feldobja az ételt a sok apró piros paprikadarab.
Lépések
1
Kész
|
Első lépésként meg kell tisztítani a paprikákat az esetleges szennyeződésektől. Ehhez én bedugózom a mosogatótálcát, majd teleengedem olyan forró vízzel, amilyen a csapból jön, persze jól kiengedve. Ezután beledobálom a paprikákat, és hagyom, hogy egy kicsit álljanak a vízben. A meleg víz egyrészt feloldja egy kicsit a szennyeződéseket, másrészt kicsinálja a bogarakat, ha lennének a paprikában. Van egy másik szerepe is az áztatásnak, mégpedig az, hogy így meg tudjuk nézni, hogy melyik paprika megy tele vízzel. Ez nagy segítség, mert ha belemegy a víz, akkor biztos, hogy van rajta valamilyen sérülés, így jobban oda tudunk figyelni, hogy a darabolásnál kiejtsük a hibás részeket! |
2
Kész
|
A következő lépésként félbevágjuk a paprikákat, kiszedjük a csumáját, és kikaparjuk belőle a magokat. Nem baj, ha egy két mag benne marad, nem lesz tőle senkinek semmi baja. :) Fontos, hogy jó alaposan nézzük át, és vágjuk ki a hibás részeket! Inkább dobjuk ki a paprika 1-2 %-át, minthogy később egy egész üveg tönkremenjen. |
3
Kész
|
A következő lépésként félbevágjuk a paprikákat, kiszedjük a csumáját, és kikaparjuk belőle a magokat. Nem baj, ha egy két mag benne marad, nem lesz tőle senkinek semmi baja. :) Fontos, hogy jó alaposan nézzük át, és vágjuk ki a hibás részeket! Inkább dobjuk ki a paprika 1-2 %-át, minthogy később egy egész üveg tönkremenjen. |
4
Kész
|
Ha ledaráltuk a paprikát, akkor egy nagyobb edénybe öntsük bele, és jó alaposan keverjük el. Tegyük hozzá a kilónként 15-20 dkg sót. Nem baj, ha nem sikerül nagyon apróra darálni a paprikát, mert sózás után úgyis össze fog esni egy kicsit, ahogy a nedvességét elveszíti. Besózás után hagyjuk pihenni az egészet, kb. 1 órán keresztül. |
5
Kész
|
Alaposan tisztítsuk ki az üvegeket, és figyeljünk oda, hogy az üvegtetők is tiszták legyenek. Célszerű, ha az előzőleg elmosott üvegeket még töltés előtt átöblítjük forró vízzel, hogy esélyt se adjunk a kis élőlényeknek. Evőkanál segítségével töltsük tele az üvegeket, majd a végén a kieresztett levet szépen elosztva öntsük a paprikákra! A felhasználás során ügyeljünk arra, hogy ha ilyen paprika krémet teszünk az ételbe, akkor már nem szükséges megsózni! |