Background Image
0 0
Spagetti carbonara

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Spagetti carbonara

Leírás

Megosztás

Vannak ételek, amelyek elkészítése előtt vannak elképzeléseink arról, hogy hogyan fog kinézni, vagy milyen lesz az íze, és aztán amikor elkészül, csak állunk fölötte, hogy biztosan ezt akartuk? Így voltam én is carbonara spagettivel, aminél azt éreztem, hogy talán egy kicsit sok volt a tojás, mert inkább hasonlított rántottás spagettire, mint az éttermi carbonara. De az is lehet, hogy mivel a tojás egy kényes alapanyag, így máshol raknak inkább kevesebbet. Szóval igényli az odafigyelést, de nem szabad, hogy bárkit elrettentsen.

Hozzávalók (4 személyre)

  • 40 dkg spagetti
  • 20 dkg húsos szalonna, vagy pancetta (én nyers, füstölt kolozsvári szalonnát használtam)
  • 3-4 dkg vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 tojás
  • 1 dl tejszín
  • só, bors

Elkészítés

Mint a bevezetőben írtam, nem egy sikerprojekt számomra ez az étel. Sokáig azon is gondolkodtam, hogy feltegyem-e egyáltalán ide az oldalra. Aztán végül arra jutottam, hogy az íz fontosabb, mint a látvány, és legalább megosztom a tapasztalataimat.

Amit tudni kell erről az ételről, hogy nagyon gyorsan kész van. Éppen ezért fontos betartani néhány technológiai sorrendet, hogy ne nagyon legyenek holtidők. Először is tegyük oda forrni egy nagy fazék vizet, amit megsóztunk. Amíg a víz felforr, előkészíthetjük a sonkát/szalonnát. Vágjuk fel keskeny csíkokra. Amikor a víz felforrt, tegyük bele a spagettit, és a csomagoláson szereplő utasítás szerint főzzük meg (kb. 8-10 perc). Amíg a tészta fő, olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, és dobjuk bele a szalonnát/sonkát, majd pár perc alatt pirítsuk meg. Tegyük bele a zúzott fokhagymát, de ügyeljünk arra, hogy ne barnuljon meg, mert akkor keserű lesz!

Amíg a szalonna pirul, üssük belel a tojásokat egy tálkába, villával verjük fel egy kicsit, majd öntsük rá a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, és tegyünk bele egy kevés reszelt sajtot.

Amikor a tészta megfőtt, szűrjük át, és jól csepegtessük le róla a vizet. Attól függően, hogy melyik edényben fér el kényelmesebben, keverjük össze a tésztát a szalonnával. Tehát vagy a tésztát öntjük a serpenyőbe, vagy a szalonnás zsiradékot öntjük rá a tésztára a tésztafőző edénybe.

És akkor itt jön az a rész, amit én rendszeresen elrontok, mert megvallom őszintén, egy kicsit zavaró, hogy a nyers tojást főzés nélkül öntjük a tésztára. Szóval most már ott tartunk, hogy levettük a lángról az edényt, és várjunk egy keveset, amíg tényleg csak egy kicsit meghűl. Ha nem várunk eleget, akkor az fog történni, ami velem egy csomószor, hogy szépen elkezd rántottásodni a tojás a tésztán. Az pedig nem szép, lásd a képet:

Spagetti Carbonara rántotta

Viszont nagyon nem szabad kihűteni sem, mert akkor a nyers tojás tényleg problémás lehet, hogy nem lett hőkezelve. Mindenesetre megéri a vesződség, mert szerintem gyorsan elkészül, és nagyon finom is.

Na jó, azt gondolom, hogy nem olyan rossz a helyzet, főleg, ha mellé tesszük, hogy mit adnak spagetti carbonara néven a menzán:

Menza Carbonara

Ehhez képest a végeredmény pedig így néz ki:

Spagetti Carbonara

 

Tálaláskor szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal!

Kertész Zoltán

Szeretek főzni, de még jobban szeretek kísérletezni. Nincs ellenemre a magyaros konyha, de nem árt néha módosítani rajta.

Előző
Tejszínes, kapros lecsó
next
Darált paprika krém
Előző
Tejszínes, kapros lecsó
next
Darált paprika krém