Kell-e áztatni a lencsét?

Egy érdekes hozzászólás érkezett a Facebookon, amikor kiraktam egy képet arról, hogy már be van áztatva a szilveszteri lencse. A hozzászóló szerint a lencsét nem kell beáztatni.

A lencse, ahogyan a bab, a szója, vagy a borsó a hüvelyesek közé tartozik. Azon belül is a száraz hüvelyesek közé. És perseze nem csak egyféle lencse van, ismerünkfekete-, sárga-, vagy vöröslencsét.

Mi csinálnak a száraz hüvelyesek?

A szárazhüvelyesekben vannak bizonyos anyagok, név szerint
oligoszacharidok, amelyek nem mindenkinek a barátai, mivel ezek felelősek a puffadásért. Ez persze nem érint mindenkit, de valljuk be, vannak olyanok, akiket – nevezzük nevén – megfingatnak ezek a szárazhüvelyesek.

Mi történik, ha beáztatjuk?

Az áztatásnak két szerepe van. egyrészt elősegíti a puhulást, hiszen magába szív egy csomó vizet, másrészről kiáznak belőle azoknak az anyagoknak egy része, ami a puffadást okozza. Ez, mármint az áztatás azt is fogja eredményezni, hogy hamarabb megfő a hüvelyesünk, hiszen már telítve van vízzel, és a körülötte lévő főzővíz könnyebben át tudja adni a meleget a magban lévő víznek, ami így gyorsabban fő, puhul.

Akkor mi legyen?

Ha valakit nem puffaszt, akkor természetesen nem feltétlenül kell beáztatni a lencsét. Sőt, ha vöröslencsét készítenénk, azt egyáltalán nem kell. Elkerülhető a puffadás, ha rendszeresen fogyasztunk – akár hetente – szárazhüvelyeseket, mert jobban hozzászokik a szervezet, könnyebben feldolgozza.

Fotó: pixabay.com


Ha tetszik a bejegyzés, akkor nyomj egy lájkot, és oszd meg kérlek, hogy ismerőseid is értesüljenek róla!