https://kerteskonyha.hu/_xkk
  • Kezdőlap
  • Receptek
  • Konyhakert
  • Blog
  • Mi ez?
  • Kezdőlap
  • Receptek
  • Konyhakert
  • Blog
  • Mi ez?
  • Kezdőlap
  • Blog
  • Kell-e áztatni a lencsét?

Kell-e áztatni a lencsét?

Posted on jan 1st, 2019
by Kertész Zoltán
Kategóriák:
  • Blog

Egy érdekes hozzászólás érkezett a Facebookon, amikor kiraktam egy képet arról, hogy már be van áztatva a szilveszteri lencse. A hozzászóló szerint a lencsét nem kell beáztatni.

A lencse, ahogyan a bab, a szója, vagy a borsó a hüvelyesek közé tartozik. Azon belül is a száraz hüvelyesek közé. És perseze nem csak egyféle lencse van, ismerünkfekete-, sárga-, vagy vöröslencsét.

Mi csinálnak a száraz hüvelyesek?

A szárazhüvelyesekben vannak bizonyos anyagok, név szerint
oligoszacharidok, amelyek nem mindenkinek a barátai, mivel ezek felelősek a puffadásért. Ez persze nem érint mindenkit, de valljuk be, vannak olyanok, akiket – nevezzük nevén – megfingatnak ezek a szárazhüvelyesek.

Mi történik, ha beáztatjuk?

Az áztatásnak két szerepe van. egyrészt elősegíti a puhulást, hiszen magába szív egy csomó vizet, másrészről kiáznak belőle azoknak az anyagoknak egy része, ami a puffadást okozza. Ez, mármint az áztatás azt is fogja eredményezni, hogy hamarabb megfő a hüvelyesünk, hiszen már telítve van vízzel, és a körülötte lévő főzővíz könnyebben át tudja adni a meleget a magban lévő víznek, ami így gyorsabban fő, puhul.

Akkor mi legyen?

Ha valakit nem puffaszt, akkor természetesen nem feltétlenül kell beáztatni a lencsét. Sőt, ha vöröslencsét készítenénk, azt egyáltalán nem kell. Elkerülhető a puffadás, ha rendszeresen fogyasztunk – akár hetente – szárazhüvelyeseket, mert jobban hozzászokik a szervezet, könnyebben feldolgozza.

Fotó: pixabay.com

  • áztatás
  • hüvelyes
  • lencse
  • reakció

Kertész Zoltán

Közösségi elérhetőségek

Kategóriák

Befőzés

Befőzés

Belsőség

Belsőség

Blog

Blog

Egytálételek

Egytálételek

Halak

Halak

Húsok

Húsok

Konyhakert

Konyhakert

Köretek

Köretek

Népszerű receptek

  • Weekend project: Házi fehér kenyérWeekend project: Házi fehér kenyér Sokan kérdezték már, hogy mi az általam készített kenyér receptje,…
  • Sült afrikai harcsa filé burgonyapürévelSült afrikai harcsa filé burgonyapürével Ennek a halételnek az előnye az, hogy igazán könnyen, és…
  • Egyszerű fahéjas szilvalevesEgyszerű fahéjas szilvaleves Az ősz is tartogat még melegebb napokat, amikor nem vágyunk…

Népszerű konyhák

Angol

Angol

Görög

Görög

Indiai

Indiai

Magyar

Magyar

Olasz

Olasz

Spanyol

Spanyol

Népszerű cimkék

bazsalikom ebéd fahéj fokhagyma garam masala gluténmentes gomba gyömbér hagyma hús hús (darált) kakukkfű kezdetek kolbász kolesz verzió krumpli kurkuma kömény leves liszt magyar majoranna mártás olasz oregánó paprika paprikakrém paradicsom petrezselyem pirospaprika rizs répa sajt sertés sonka spagetti szerecsendió tejföl tejszín tojás tészta vacsora vaj zeller zsemlemorzsa

Instagram Feed

kerteskonyha



Ti is szoktatok beszélgetni a virágokkal? 🤩🌺
.
#tátika #virág #kertéskonyha #kert #flower #snapdragon

Ha egy gyors vacsora kell, akkor egy gombás rizot
Ha egy gyors vacsora kell, akkor egy gombás rizottó nyerő lehet! 🍲🍄
.
#rizotto #gomba #gombásrizottó #kertéskonyha #konyha #vacsora

Amikor azt érzed, hogy ebből a fából lesz vala
Amikor azt érzed, hogy ebből a fából lesz valami. Mar most rengeteg meggy van rajta. 😍
.
#meggyfa #láttálemármeggyfánpókot #kertéskonyha #kert

Vannak, akiknek végképp véget ért a karantén
Vannak, akiknek végképp véget ért a karantén 😍😍😍
.
#paradicsom #paprika #palánta #kertéskonyha #kert #balkonkertész


További képek


Kövess Instagramon


Kövess minket Facebookon

Kert és konyha

Népszerű receptek

  • Weekend project: Házi fehér kenyérWeekend project: Házi fehér kenyér
  • Sült afrikai harcsa filé burgonyapürévelSült afrikai harcsa filé burgonyapürével
  • Egyszerű fahéjas szilvalevesEgyszerű fahéjas szilvaleves
  • Baconbe göngyölt csirkemájBaconbe göngyölt csirkemáj
  • Kell-e áztatni a lencsét?Kell-e áztatni a lencsét?

Népszerű kategóriák

Befőzés

Befőzés

Belsőség

Belsőség

Blog

Blog

Egytálételek

Egytálételek

Halak

Halak

Húsok

Húsok

  • Terms of Service
  • Privacy Policy
  • About Us

Kert és Konyha | Minden jog fenntartva | © 2012-2019