Background Image
0 0
Csalamádé, hogy a tél színesebb legyen

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Hozzávalók

Zöldségek
2 kg Káposzta
4 db Kígyóuborka 800 g
2 db Sárgarépa 300 g
1 kg Paprika fele sárga, fele piros, és egy kaliforniai
500 g vöröshagyma
Fűszerezés
1 tk Koriandermag
1 tk Mustármag
1 tk Őrölt kömény
1 tk Szemes fekete bors
3 dl Ecet 20 %-os
3 dl víz
3 ek Cukor
1 tk Étkezési citromsav
4 ek
2 g Nátrium-Benzoát

Csalamádé, hogy a tél színesebb legyen

Konyha:
  • Könnyű

Hozzávalók

  • Zöldségek

  • Fűszerezés

Leírás

Megosztás

Az ősz nem csak a természetben átmenet a nyárból a télbe, hanem a konyhában is. A feladat tehát adott, a nyár terméseit megfelelő módon konzerválni kell, hogy télre legyen megfelelő élelem. Idén elhatároztam, hogy ha már amúgy is szeretem, akkor megpróbálom magam elkészíteni a legsokszínűbb savanyúságot, a csalamádét.

A probléma ott kezdődött, hogy még sosem csináltam ilyet, de ez nem rettentett el a feladattól. Az Interneten rengeteg recept található, amelyek nagy százaléka a tartósításhoz szalicilt használ, amit természetesen már betiltottak, így valami más dolog után kellett néznem. A tartósításnak igazából egyetlen feladata van: ki kell irtani minden káros baktériumot,  gombát, amitől a zöldség tönkremehet. Ennek általában két módja van, az egyik a természetesebb mód, hogy létrehozunk egy steril környezetet, és egyszerűen leforrázunk mindent, ami káros lehet, a másik pedig az, hogy megmérgezzük őket. Hát, ez egy kicsit brutálisan hangzik. Azt hiszem, én egy kicsit túlbiztosítottam a dolgot, mert ötvöztem a kettőt. Hiába, jobb biztosra menni! 🙂

Na de lássuk, hogy hogyan készült:

Elkészítés

1
Kész

Kezdetnek szépen sorban kipakoltam az alapanyagokat az asztalra. Mivel nem foglaltak sok helyet, gondoltam előveszek egy "nagy" műanyag edényt, amibe majd a felaprított zöldségeket bele tudom tenni. Nos, a káposzta felének a felaprítása után látszott, hogy bizony az edény kicsi lesz. Ekkor került a képbe a még nagyobb, sárga műanyag lavór. Ez már elegendő volt, hogy az összes zöldség elférjen benne.

2
Kész

Aprítás után az egészet megszórtam 2 evőkanál sóval, hogy egy kis levet engedjen, rászórtam a fűszereket, majd az egészet jól átforgattam. Ez után elkészítettem a fűszerezést. A vízbe beleöntöttem az ecetet, hozzáadtam a cukrot, és a citromsavat, és egy alapos keverés után ráöntöttem az egészet a csalamádéra. Következett egy újabb átkeverés, ami nem is volt annyira, mert annyira azért nem nagy az a sárga lavór. :)

3
Kész

Az egészet letakartam egy konyharuhával, majd félretettem 24 órára, hogy a  zöldségek levet eresszenek, és egy kicsit összeérjenek. Mivel az egészet kora este csináltam, így reggel az egészet még egyszer átforgattam. Mivel a lé kiengedése után egy kicsit összeesett a csalamádé, ez már sokkal könnyebben ment, mint korábban.

4
Kész

A 24 óra leteltével következett az üvegbe töltés. Ehhez megfelelően előkészített üvegekre volt szükség. Az alapos mosás és szárítás után kvázi sterilizáltam őket. Ehhez egy lábosban felforraltam kb. 2 liter vizet, majd ezzel forró vízzel átöblítettem a befőttes üvegeket úgy, hogy 1-2 merőkanál forró vizet az üvegbe öntöttem, majd a fedőt óvatosan rácsavartam, és alaposan átöblítettem. FIGYELEM! Ezt a műveletet meztelen testtel ne csináljuk, mert balesetveszélyes! :)

5
Kész

Sterilizálás után a csalamádét kicsit kinyomkodva beletöltöttem az üvegekbe, majd alaposan megnyomkodtam, hogy minél több legyen benne. Ebből a mennyiségből 7 db 8 decis üveg csalamádé lett. Azért az nem olyan rossz.

6
Kész

A visszamaradt lét -  ami kb. 1 liter volt -  felforraltam, majd a zacskón található előírás szerinti arányban hozzáadtam a Nátrium-Benzoátot, és feloldottam a lében. Azért forraltam fel az egészet, mert ezzel a lével még utolsó lépésként felöntöttem a csalamádét. Ez azért hasznos, mert lehűlés után a maradék levegőben térfogatcsökkenés jön létre, így még kevesebb esélye van azoknak az apró kis kórokozóknak. Az üvegek lezárása után az egészet egy nagy halvány lila dunsztba raktam, és így lassan kerül visszahűtésre, mielőtt az egész a kamra polcára került.

Kertész Zoltán

Szeretek főzni, de még jobban szeretek kísérletezni. Nincs ellenemre a magyaros konyha, de nem árt néha módosítani rajta.

Előző
Májkrémes, tükörtojásos melegszendvics
next
Karfiol leves
Előző
Májkrémes, tükörtojásos melegszendvics
next
Karfiol leves