Hozzávalók
-
Lencséhez
-
30 dkg Lencse
-
2 db Babérlevél
-
1 db füstölt leves kockaGluténmentes verziónál figyeljünk erre!
-
só
-
Húshoz
-
40 dkg Sertés húscomb
-
hússzeletenként egy szelet Bacon
-
1 gerezd Fokhagyma
-
2 tk Mustár
-
1 ek Étolaj
-
só
-
Bors
Leírás
Az újév gasztronómiai szempontból a lencséről, és a malacról szól. Aki babonás, az megpróbálja egy fogásba belesűríteni ezeket a finomságokat. Most nekik szeretnék kedvezni. Persze most malac helyett sima sertéscombot használok, de aki teheti, szerezzen be malachúsit. A lencse viszont nem főzelék, hanem egyszerű főtt lencse, ami így talán egy kicsit egészségesebb. Viszont így a mustár a főzelék helyett a húsra kerül.
Lépések
1
Kész
|
ElőkészítésA lencsét egy tálba öntjük, és annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Egy órán át hagyjuk ázni, és ha közben felszívja a vizet, akkor öntsünk utána. |
2
Kész
|
A húst hártyázzuk le, és vágjunk belőle 2 cm vastag szeleteket, majd ezekből vágjunk 5-6 cm átmérőjű darabokat. Nem fontos kerek darabokat, mert a bacon úgyis fog egy kis formát adni neki. A hús szeleteket megszórjuk sóval, és frissen őrölt borssal. |
3
Kész
|
|
4
Kész
|
ElkészítésA beáztatott lencsét szűrjük át, majd tegyük egy lábasba. Öntsük fel annyi vízzel, hogy kb. 2 ujjnyi magasságba ellepje. Sózzuk meg, és dobjunk bele 2 babérlevelet, és morzsoljuk bele a leveskockát. Főzzük puhára a lencsét. Szándékosan nem lesz lencsefőzelék, egyszerűen ennyi lesz a köret! |
5
Kész
|
|
6
Kész
|
A sütéshez válasszunk egy olyan serpenyőt, amit a sütőbe is be tudunk tenni, és nem olvad le róla semmilyen tartozék. Közben a sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. A serpenyőbe tegyünk egy nagyon kevés olajat. Süssük a húst a felforrósított serpenyőben mindkét oldalon addig, amíg szépen megkaramellizálódik. Ha ez kész, tegyük az egész serpenyőt a forró sütőbe, és süssük készre 20-25 perc alatt. |
7
Kész
|
Azért van szükség a sütőben való sütésre, mert az alatt az idő alatt, ami alatt a hús szép piros színt kap, kb. fél cm-es rétegben sül át teljesen. Mivel most a bacon miatt vastagabb volt a szelet, ezért a hús közepe még szinte nyers, amit meg kell sütni. Természetesen lehet úgy is sütni a húst, hogy nem tekerjük rá a bacont, ebben az estben elég vékonyabb szeleteket vágni, így elegendő lesz csak a serpenyős sütés. |
8
Kész
|