Background Image

Mézeskrémes

0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Hozzávalók

Krémes krém
1/2 liter Tej
2 ek finomliszt
2 db tojás
1/2 rúd vanília
15 dkg Vaj
15 dkg Porcukor
ízlés szerint Cukor
Tészta
2 ek Méz
2 csapott ek Holland kakaó
2 db tojás
20 dkg Cukor
5 dkg Vaj
50 dkg finomliszt
1,5 tk Szódabikarbóna
Csokimáz
15 dkg Cukor
15 dkg Vaj
2 ek Tej
4 csapott ek Holland kakaó
Konyha:
  • Nehéz

Hozzávalók

  • Krémes krém

  • Tészta

  • Csokimáz

Leírás

Megosztás

Ez a sütemény egy igazi családi ereklye. Az ünnepek elengedhetetlen süteménye, és nem mellesleg az én nagy kedvencem. Kedvencem, mert nem piskóta, és nagyon puha. Hát és az íze, az felülmúl mindent.

Nem mondom, hogy a legegyszerűbb sütemények közé tartozik, de mindenképpen megéri a fáradságot. Vágjunk is bele!

Elkészítés

1
Kész

Krémes krém

Mivel egy főzött krémet kell csinálni, így ezzel kezdjük az egészet, hogy legyen ideje hűlni, amíg a tésztát elkészítjük. Fontos, hogy hőálló üveg, vagy porcelán edényben keverjük az összetevőket!

1. Először a tojást elkeverjük a vaníliával, majd hozzáadjuk a lisztet és jó alaposan elkeverjük kézi habverővel.

2. Fokozatosan adjuk hozzá a tejet, és keverjük el csomómentesen.

3. Egy kisebb (a keverőedényhez illeszkedő) edényben forraljunk vizet, majd tegyük rá keverő edényt. Gőz fölött folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Közben adjunk hozzá annyi cukrot, amitől megfelelően édes lesz. (Figyeljünk arra, hogy a végén még adunk hozzá porcukrot!)

4. Ha besűrűsödött, akkor tegyük félre, amíg kihűl.

A vajat tegyük szobahőmérsékletre, hogy később könnyebb legyen vele dolgozni.

2
Kész

Tészta

Ismét olyan edényre lesz szükségünk, ami bírja a meleget, mert a tésztát is főzni kell. Vagy inkább összeolvasztani az összetevőket.

5. A mézet a kakaóport, a tojásokat, cukrot és vajat gőz fölött főzzük össze.

6. Egy olyan tálban, amiben majd össze tudjuk gyúrni a tésztát, keverjük össze a lisztet és a szódabikarbónát.

7. A szódabikarbónás liszt felét keverjük bele a többi összeolvasztott összetevőkhöz. Keverjük az egészet csomómentesre, majd öntsük rá az egészet a maradék lisztre.

8. Gyúrjuk össze a tésztát jó alaposan, majd vágjuk három egyenlő részre.

9. Vágjunk három darab akkora sütőpapírt, mint amekkora egy nagy tepsi háta. Ezután a lapokat nyújtsuk akkorára, mint a sütőpapír, és a tepsi hátán kb. 10 perc alatt 180 °C-on süssük meg. Amíg az egyik lap sül, addig kinyújthatjuk a következőt. A kisült lapokat tegyük egy tálcára, és ha van, akkor tegyünk rá felülről is egy tálcát, hogy ne görbüljön meg, ne púposodjon fel a kihűlés során. Arra figyeljünk, hogy a tálcát csak rövid ideig hagyjuk rajra, hogy a felső tálca ne ragadjon bele a lapba.

3
Kész

Vissza a krémhez

Ha szerencsénk van, akkor mostanra teljesen kihűlt a krém.

10. A szobahőmérsékletű vajat keverjük el a porcukorral egy robotgép segítségével. Ügyeljünk arra, hogy ne nagy fordulaton dolgozzuk, nehogy a vaj nagyon meglágyuljon.

11. Ha a porcukrot és a vajat elkevertük, akkor dolgozzuk össze a kihűlt krémmel.

12. A krém felét kenjük egyenletesen az egyik kihűlt tésztalapra. Rakjunk rá egy másik lapot, majd kenjük rá a maradék krémet. Tegyük rá a harmadik lapot, és tegyük félre pihenni, addig elkészítjük a csokimázat.

4
Kész

Csokimáz

13. A csokimáz elkészítése nagyon egyszerű. Az összetevőket tegyük bele a szokásos hőálló keverőedényünkbe, és gőz fölött olvasszuk meg, amíg szép egynemű mázat nem kapunk.

14. A kész csokimázat tegyük félre hűlni. Akkor jó, mielőtt még megszilárdulna, de még éppen folyik. Ebben az állapotban öntsük rá a süteményre és kanál segítségével terítsük szét egyenletesen.

5
Kész

Most jön a legnehezebb része: 12 órán át ne nyúljunk hozzá, hagyjuk, amíg a sütemény megpuhul.

Kertész Zoltán

Szeretek főzni, de még jobban szeretek kísérletezni. Nincs ellenemre a magyaros konyha, de nem árt néha módosítani rajta.

Előző
Mascarponés gombaleves
next
Francia pezsgős csirke
Előző
Mascarponés gombaleves
next
Francia pezsgős csirke