Mézeskrémes

Ez a sütemény egy igazi családi ereklye. Az ünnepek elengedhetetlen süteménye, és nem mellesleg az én nagy kedvencem. Kedvencem, mert nem piskóta, és nagyon puha. Hát és az íze, az felülmúl mindent.

Mézeskrémes

Hozzávalók

Krémes krém:

  • 1/2 l tej
  • 2 ek liszt
  • 2 tojás
  • 1/2 rúd vanília
  • cukor ízlés szerint
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor

Tészta:

  • 2 ek méz
  • 2 csapott ek holland kakaó
  • 2 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 50 dkg liszt
  • 1,5 tk szódabikarbóna

Csokimáz:

  • 15 dkg kristálycukor
  • 15 dkg vaj
  • 2 ek tej
  • 4 csapott ek holland kakaó

Elkészítés

Nem mondom, hogy a legegyszerűbb sütemények közé tartozik, de mindenképpen megéri a fáradságot. Vágjunk is bele!

Krémes krém

Mivel egy főzött krémet kell csinálni, így ezzel kezdjük az egészet, hogy legyen ideje hűlni, amíg a tésztát elkészítjük. Fontos, hogy hőálóó üveg, vagy porcelán edényben keverjük az összetevőket!

  1.  Először a tojást elkeverjük a vaníliával, majd hozzáadjuk a lisztet és jó alaposan elkeverjük kézi habverővel.
  2. Fokozatosan adjuk hozzá a tejet, és keverjük el csomómentesen.
  3. Egy kisebb (a keverőedényhez illeszkedő) edényben forraljunk vizet, majd tegyük rá keverő edényt. Gőz fölött folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Közben adjunk hozzá annyi cukrot, amitől megfelelően édes lesz. (Figyeljünk arra, hogy a végén még adunk hozzá porcukrot!)
  4. Ha besürűsödött, akkor tegyük félre, amíg kihül.

A vajat tegyük szobahőmérsékletre, hogy később könnyebb legyen vele dolgozni.

Tészta

Ismét olyan edényre lesz szükségünk, ami bírja a meleget, mert a tésztát is főzni kell. Vagy inkább összeolvasztani az összetevőket.

  1. A mézet a kakaóport, a tojásokat, cukrot és vajat gőz fölött főzzük össze.
  2. Egy olyan tálban, amiben majd össze tudjuk gyúrni a tésztát, keverjük össze a lisztet és a szódabikarbónát.
  3. A szódabikarbónás liszt felét keverjük bele a többi összeolvasztott összetevőkhöz. Keverjük az egészet csomómentesre, majd öntsük rá az egészet a maradék lisztre.
  4. Gyúrjuk össze a tésztát jó alaposan, majd vágjuk három egyenlő részre.
  5. Vágjunk három darab akkora sütőpapírt, mint amekkora egy nagy tepsi háta. Ezután a lapokat nyújtsuk akkorára, mint a sütőpapír, és a tepsi hátán kb. 10 perc alatt 180 °C-on süssük meg. Amíg az egyik lap sül, addig kinyújthatjuk a következőt. A kisült lapokat tegyük egy tálcára, és ha van, akkor tegyünk rá felülről is egy tálcát, hogy ne görbüljön meg, ne púposodjon fel a kihűlés során. Arra figyeljünk, hogy a tálcát csak rövid ideig hagyjuk rajra, hogy a felső tálca ne ragadjon bele a lapba.

Vissza a krémhez

Ha szerencsénk van, akkor mostanra teljesen kihűlt a krém.

  1. A szobahőmérsékletű vajat keverjük el a porcukorral egy robotgép segítségével. Ügyeljünk arra, hogy ne nagy fordulaton dolgozzuk, nehogy a vaj nagyon meglágyuljon.
  2. Ha a porcukrot és a vajat elkevertük, akkor dolgozzuk össze a kihűlt krémmel.
  3. A krém felét kenjük egyenletesen az egyik kihűlt tésztalapra. Rakjunk rá egy másik lapot, majd kenjük rá a maradék krémet. Tegyük rá a harmadik lapot, és tegyük félre pihenni, addig elkészítjük a csokimázat.

Csokimáz

  1. A csokimáz elkészítése nagyon egyszerű. Az összetevőket tegyük bele a szokásos hőálló keverőedényünkbe, és gőz fölött olvasszuk meg, amíg szép egynemű mázat nem kapunk.
  2. A kész csokimázat tegyük félre hűlni. Akkor jó, mielőtt még megszilárdulna, de még éppen folyik. Ebben az állapotban öntsük rá a süteményre és kanál segítségével terítsük szét egyenletesen.

Most jön a legnehezebb része: 12 órán át ne nyúljunk hozzá, hagyjuk, amíg a sütemény megpuhul.


Ha tetszik a bejegyzés, akkor nyomj egy lájkot, és oszd meg kérlek, hogy ismerőseid is értesüljenek róla!