Cimke: ebéd

Mustáros, baconös sertéshús lencsével

Az újév gasztronómiai szempontból a lencséről, és a malacról szól. Aki babonás, az megpróbálja egy fogásba belesűríteni ezeket a finomságokat. Most nekik szeretnék kedvezni. Persze most malac helyett sima sertéscombot használok, de aki teheti, szerezzen be malachúsit. A lencse viszont nem főzelék, hanem egyszerű főtt lencse, ami így talán egy...

Francia pezsgős csirke

Most egy kicsit a francia konyhába kóstolunk bele. Úgy érzem, Franciaországot nem véletlenül hívják a gasztronómia bölcsőjének, és már most látom, hogy lesz még folytatása. Az alábbi receptből látszik, hogy a franciák nem mindig törekednek az egyszerű elkészítésre, de a végeredmény mindenért kárpótol....

Sült afrikai harcsa filé burgonyapürével

Ennek a halételnek az előnye az, hogy igazán könnyen, és gyorsan elkészíthető. Karácsony alkalmával például hasznos lehet, ha a menü gyorsan elkészíthető, és emellett akár ünnepies hangulatúra is lehet tálalni. Ha valakinek már elege van a rántott halból, akkor érdemes kipróbálni....

Ratatouille

Habár lecsószezonnak lassan vége  van, érdemes kitekinteni egy kicsit más vidékek felé is, hogy más konyhák mit hoznak ki a szezon alapanyagaiból. Így esett a választás a francia változatra, amit szoktak mediterrán lecsónak, vagy francia lecsónak is hívni. Elsősorban Provence-ban, tehát a déli, mediterrán vidéken készítik. Fogyasztható önmagában, húsmentes fogásként,...

carbonara

Spagetti carbonara

Vannak ételek, amelyek elkészítése előtt vannak elképzeléseink arról, hogy hogyan fog kinézni, vagy milyen lesz az íze, és aztán amikor elkészül, csak állunk fölötte, hogy biztosan ezt akartuk? Így voltam én is carbonara spagettivel, aminél azt éreztem, hogy talán egy kicsit sok volt a tojás, mert inkább hasonlított rántottás spagettire,...

Tejszínes, kapros lecsó

Az augusztus kőkemény lecsó szezon, mert ilyenkor már ott is teremnek a hozzávalók, ahol csak véletlenül ültették el őket. Ezt a verziót valamennyire a kényszer szülte, és végül is lehet, hogy nem is szabadna lecsónak nevezni. Az elmúlt napok, hetek hektikus időjárása miatt előfordulhat, hogy valakinek maradt otthon egy kis...

Sonkás rizottó

Elhatároztam, hogy a húsvéti menüből megmaradt finomságokat lefagyasztom, hogy ne vesszen kárba, és jobb híján legyen mihez nyúlni. Ez konkrétan azt jelentette, hogy a sonka főzőlevét, és a megmaradt sonkát is lefagyasztottam. Nos, ez egészen eddig bírta. 🙂 Szóval felütöttem a készletet, és nekiálltam valami finomnak. Valahogy adta magát, hogy...

Csülkös gnocchi – Csülök tormaszósszal

Ha már húsvét, akkor nem maradhat el az ünnepi asztalról a jó kis csülök. Sokféle formában elkészíthetjük, de én most egy számomra kedvenc változatot mutatok meg. Lesz benne csülök, torma, mert ezek a húsvéthoz hozzátartoznak, de emellett azok is kedvelni fogják, akik a tésztaételekért vannak oda....

Sertéshúsos, gombás curry

A nemzetközi konyhából szerintem nagyon sokat lehet tanulni. Sokszor csak annyit, hogy milyen alapanyagokat miként használnak fel, de akár technológiai fogásokat is. Aztán az is előfordul, hogy egy kicsit rugalmasabban kezeljük a dolgot, és a saját technikával, technológiával oldjuk meg a feladatot. Ebben az ételben minden benne van, amit az...

Kolbászos, paprikás tészta

Van, amikor nem kell túlbonyolítani a dolgokat. Néhány alapanyag, és máris kész a gyors vacsora. Egy kis olaszos jelleg sem hiányozhat, mert a mediterrán ízvilág mindig feldob. És a jó öreg tésztára mindig számíthatunk!...

Töltött paprika

A magyar konyha egyik meghatározó eleme szerintem a töltött paprika, de némi változtatással akár olasz ételnek is elmenne. A lényeg, hogy ahol ennyi paradicsom van, az rossz étel nem lehet. És ami meglepő, hogy az elkészítés sem különösen macerás. Egy óra alatt elkészíthető!...

Egyszerű fahéjas szilvaleves

Az ősz is tartogat még melegebb napokat, amikor nem vágyunk kifejezetten forró levesre, és jól esne valami hideg. Mi lehet erre alkalmasabb, mint egy gyümölcsleves, amihez ráadásul a természet is hozzájárul jobbnál jobb szezonális alapanyagokkal....