Hozzávalók
-
900 g Darált hús
-
1 kg Savanyított káposztalevélnettó tömeg!
-
800 g Vágott savanyúkáposztanettó tömeg!
-
350 g Rizs
-
2 fej vöröshagyma
-
3 gerezd Fokhagyma
-
10 dkg Kolozsvári szalonna
-
Füstölt kolbász
-
2 ek Sertés zsír
-
Őrölt kömény
-
Őrölt pirospaprika
-
2 db Babérlevél
-
ízlés szerint só
-
ízlés szerint Bors
Leírás
A karácsony elengedhetetlen étele a töltöt káposzta. Sikere abban is rejlik, hogy ha előre jó sokat megcsinálunk, akkor a teljes ünnepi szezon alatt tudunk belőle enni, főleg, mivel a mondás úgy tartja, hogy minél többször melegítjük, annál finomabb. Mivel ebben az időszakban eléggé hideg idő szokott lenni, így azzal sem lesz probléma, hogy nem fér be a hűtőbe, sokan egyszerűen csak kiteszik a verandára, vagy az erkényre, esetlen az ablakpárkányra.
Sok mindent másként csinálok, mint a legtöbb recept írja, de ennek van egy nagyon világos és egyértelmű oka: lusta vagyok. És ez meglátszik azon is, hogy próbálom a legkevesebb edényt használni, és a legkevesebb műveletet elvégezni. Ilyen például, hogy nem főzöm meg előre a rizst!
Lépések
1
Kész
|
Elsőként vágjunk fel apró kockákra egy fej vöröshagymát, tegyük hozzá az apróra zúzott fokhagymát, egy csapott evőkanál pirospaprikát, őrölt köménymagot, majd a darált hússal és a rizzsel jól eldolgozva csináljunk egy homogén masszát. |
2
Kész
|
Mossuk meg a káposztaleveleket, hogy egy kicsit elvegyük a savanyúságát. A húsmasszából formáljunk fél tenyérnyi gombócokat, majd csomagoljuk be a káposztalevélbe. Nem kell túl szorosra csomagolni, mert nem volt megfőzve a rizs, így majd a főzés során dagadni fog valamennyit. |
3
Kész
|
|
4
Kész
|
|
5
Kész
|
|
6
Kész
|
|
7
Kész
|
Öntsük fel vízzel (kb. 1,5 liter ment rá nekem), ezzel egyrészt nehezebben ég le, másrészt van honnan felszívnia a rizsnek. 2 órán keresztül főzzük, és közben rázogassuk meg néha, hogy ne kapjon oda az alja. |
8
Kész
|
15 perccel a vége előtt készítsünk rántást egy evőkanál zsírból és egy evőkanál lisztből. Ha a rántás elkészült, akkor a tűzről levéve keverjünk hozzá ízlés szerint pirospaprikát, majd az egészet öntsük a káposztához. A hátralévő 15 percben főzzük készre a töltött káposztát. A rántást önthetjük úgy is a káposztára, hogy a tetejéről egy pár darab töltött káposztát leveszünk, majd így öntjük a közepébe. Ezzel a módszerrel könnyebben eloszlik a rántás, és jobban szét tud terjedni. |
9
Kész
|