Background Image
0 0
Palóc petrezselymes burgonya

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Hozzávalók

20-25 dkg Újburgonya személyenként
2,5 dkg Vaj

Palóc petrezselymes burgonya

Konyha:
  • 20 perc
  • Könnyű

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Ez nagyon nem az a petrezselymes krumpli, amit a menzán adnak! Szerintem az elkészítése is egyszerűbb, és az íze nem is említhető egy napon vele.

Talán az egyetlen nehézség benne, hogy az igazán jó körethez kis szemű újburgonyára van szükség, ami eléggé szezonális portéka, így nehezebb lehet beszerezni. De ne csüggedj, mert a végeredmény kárpótol. A palócok igazán tudják, hogy milyen a jó étel, és ez ebben a köretben is megmutatkozik.

Elkészítés

1
Kész

Először jó alaposan mossuk meg a burgonyát, akár egy tiszta dörzsis szivacsot is használhatunk hozzá.

2
Kész

Vágjuk fel a krumplikat apró kockákra (kb. 1,5 cm).

3
Kész

Vegyünk elő egy akkora lábast, amelyben kényelmesen elfér a burgonya, tehát minél nagyobb legyen az átmérője. Akár egy magas falú serpenyő is megfelelő lehet. Olvasszuk fel a vajat tegyük bele a burgonyát és sózzuk meg. Ha a vaj teljesen felolvadt, akkor rázogatással forgassuk át a burgonyát, hogy a só és az olvadt vaj átjárja a krumpliszemeket, majd takarjuk le egy fedővel.

4
Kész

A trükk az, hogy a só kivonja a krumpliból a vizet, ami így meggátolja, hogy leégjen, illetve a fedő alatt gőz is keletkezik, ami segíti a puhulást. Végül is gőzben főzzük a krumplit. Néha átrázogatva pároljuk puhára a burgonyaszemeket. Az sem baj, ha néhány szem egy kicsit megsül, az csak még különlegesebb ízt ad neki.

5
Kész

Ha a burgonya megpuhult, akkor frissen aprított petrezselyemmel forgassuk össze.

Kertész Zoltán

Szeretek főzni, de még jobban szeretek kísérletezni. Nincs ellenemre a magyaros konyha, de nem árt néha módosítani rajta.

Előző
Mustáros, baconös sertéshús lencsével
next
LMBTQ saláta
Előző
Mustáros, baconös sertéshús lencsével
next
LMBTQ saláta