0 0
Palócleves

Oszd meg közösségi oldalaidon:

vagy másold ki a webcímet és oszd meg azt.

Hozzávalók

Adag megadása
50 dkg Sertés hús
1 fej Vöröshagyma
1 db Paprika
1 db Paradicsom
2 gerezd Fokhagyma
1 csapott ek Őrölt pirospaprika
2 db Sárgarépa
2 db Petrezselyem gyökér
2 közepes Krumpli
500 g Zöldbab
4 db Babérlevél
1/2 ek Tárkony
1 tk Őrölt kömény
2 tk Majoranna
3 ek Tejföl
1 ek Liszt
Bors
2 tk Ecet
Zsiradék

Palócleves

  • 8 adag
  • Közepes

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Egy jó gazdagon megfőzött leves akár főétel is lehet, vagy legalábbis elegendő hozzá második fogásként valami egyszerű húsmentes fogás, mondjuk egy kis palacsinta. Ilyen ez az igazi palócleves, amely egy kész ízorgia a benne található rengeteg finomság miatt.

Gyanús nekem ez a leves. No nem az íze miatt, mert az kétség nélkül fantasztikus. Hanem az elkészítés miatt. Az egész úgy kezdődik, mint egy pörkölt. Ebből az is következhet, hogy ha van pörkölt maradék (mitől lenne 🙂 ), akkor abból készíthetünk egy jó kis palóclevest. Na de lássuk, hogy hogyan készül:

Lehet, hogy egy kicsit macerásnak tűnik az elkészítés, de maximálisan megéri, mert az íze kárpótol mindenért. Jó étvágyat! 🙂

Elkészítés

1
Kész

A vöröshagymát vágjuk apró kockákra, és egy kis zsíron dinszteljük üvegesre. Nem használtam hozzá külön zsiradékot, hanem egy egyszerű módszert választottam. Általában mindig van egy kevés zsíros rész a húson, amit a felkockázás során le szoktam nyesegetni. Utána ezt a zsíros részt kisütöm, és máris van miben sütni a hagymát.

2
Kész

A megpirított hagymához hozzáadjuk az apróra vágott húst, majd megsózzuk és megborsozzuk. A bolti húsok ettől elkezdik ereszteni a levüket, ezért azt el kell forralni, hogy meg tudjuk pirítani egy kicsit.

Egyes írások szerint az igazi palócleves birkahúsból készül. Próbáld ki úgy is! Az sem lehet olyan rossz. :)

3
Kész

Ha a hús megpirult egy kicsit, akkor húzzuk le a tűzről, szórjuk meg pirospaprikával. Öntsünk rá fél liter vizet, és tegyük vissza a tűzre, és kis lángon főzzük tovább. Adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát, köményt, majorannát, tárkonyt és babérleveleket. Főzzük addig, amíg a hús félig meg nem puhul.

4
Kész

Amíg a hús puhul, tisztítsuk meg a répákat, és vágjuk fel karikákra, vagy ha túl vastag, akkor fél karikára. Azért ér rá ilyenkor beletenni a répákat, mert azok gyorsabban puhulnak, mint a hús. Tehát tegyük a levesbe. Öntsük fel még kb. 1 liter vízzel az egészet.

5
Kész

Amíg a répák puhulnak, addig tisztítsuk meg a krumplikat, mossuk meg őket, és vágjuk kockákra. A krumpli gyorsabban puhul, mint a répa, így amíg a leves újra felforr, és megfélig megpuhul a répa, van időnk a krumplira.

Ha nincs friss zöldbabunk, márpedig az év nagy részében nincs, akkor használhatunk mirelitet is, és is így tettem. Ennek nem kell sok idő hogy megpuhuljon, ezért a krumplival együtt tegyük bele a levesbe.  Ha túl sűrűnek ítéljük, akkor adjunk hozzá egy kis vizet, és kóstoljuk meg, hogy elég sós-e.

6
Kész

Ha minden megpuhult, akkor jöhet a befejezés. Egy tálkába tegyünk három evőkanál tejfölt. Három jó nagy kanállal. :P Adjunk hozzá egy evőkanál lisztet, és jól keverjük el az egészet. Vegyünk ki 1-2 merőkanál lét a levesből, és öntsük rá a tejfölös habarásra. Keverjük el a habarást a leves levével csomómentesen, majd folyamatos kevergetés mellett öntsük bele a levesbe. A 2 teáskanál ecetet öntsük a leveshez, ezzel egy kicsit savanykás hatást érünk el, de ez nem árt az íznek, sőt! Így lesz teljes az ízhatás.

Bolognai ragu
előző
Bolognai ragu házi szélesmetélttel
mascarponés gombaleves
következő
Mascarponés gombaleves
Bolognai ragu
előző
Bolognai ragu házi szélesmetélttel
mascarponés gombaleves
következő
Mascarponés gombaleves