Cimke: tejföl

Töltött káposzta

A karácsony elengedhetetlen étele a töltöt káposzta. Sikere abban is rejlik, hogy ha előre jó sokat megcsinálunk, akkor a teljes ünnepi szezon alatt tudunk belőle enni, főleg, mivel a mondás úgy tartja, hogy minél többször melegítjük, annál finomabb. Mivel ebben az időszakban eléggé hideg idő szokott lenni, így azzal sem...

palócleves

Palócleves

Egy jó gazdagon megfőzött leves akár főétel is lehet, vagy legalábbis elegendő hozzá második fogásként valami egyszerű húsmentes fogás, mondjuk egy kis palacsinta. Ilyen ez az igazi palócleves, amely egy kész ízorgia a benne található rengeteg finomság miatt....

Almás pite

Az egyik nagy kedvenc sütemény. Szinte bármennyit képes vagyok belőle megenni. Sokféle pitereceptet próbáltam, de valahogy sosem volt az igazi. Aztán rátaláltam arra, ami alapján anyukám csinálta mindig, ami számomra az etalon. Sokáig magam sem gondoltam, hogy ennyire egyszerűen el lehet készíteni....

Frankfurti leves

Megint egy olyan ételt sikerült csinálni, amit a legtöbben a menzáról ismerhetnek. Pedig az egyszerűsége miatt egy hétköznapi vacsorának is beillik. Ha nagyon meg akarjuk idealizálni, akkor a káposzta miatt még zsírégető hatása is lehet, de valljuk be, a rántás, vagy habarás mellett ez már igazán nem sokat számít. 🙂...

Erdélyi tokány

Sokszor azt gondoljuk, hogy az igazán magyaros étel az, amiben pirospaprika van, és jó zsíros szaftja. Nos az sem rossz, nem feltétlenül kell így lennie. Főleg, ha egy kicsit korábbra megyünk vissza az időben, mint a paprika elterjedése. Sokszor nem is gondolnánk, hogy az elnevezés mögött milyen tartalom rejlik. Ilyen...

Hortobágyi húsos palacsinta

Az egyik örök kedvenc! Ez is egy olyan étel, amit nem lehet megunni. Találkozhatunk vele előételként, de főételként is megállja a helyét, és vacsorának sem utolsó. Tehát egy igazi multifunkciós étel. Az sem mellékes, hogy egy remek módja a maradékok felhasználásának....

Tócsi, tócsni, lapcsánka, vagy ahogy akarjuk

Tócsi, tócsni, lapcsánka, görhöny, vagy ahogy akarjuk, hívhatjuk bárhogy, hiszen gyakorlatilag ahány tájegység, annyiféleképpen hívják. És természetesen az elkészítési mód ennek megfelelően változik, de lényeg ugyanaz. Krumpli alapú sült lepény. Először azt akartam írni, hogy olajban sült, de mivel megemlítettem a görhöny nevet, ezért lemondtam róla, hiszen ezt a változatot...

Rakott krumpli

Erre szokták azt mondani, hogy ahány ház, annyi szokás. Rengeteg verzióban fordul elő. Van, aki kicsit szárazabban csinálja, van, aki úgy, hogy jó kis szaftja legyen. Bevallom, én az utóbbi csoportba tartozom, és nem bánom, mert szerintem így ízekben sokkal gazdagabb lesz....

Karfiol leves

Sokan jellegtelen alapanyagnak tartják a karfiolt, de ha jobban megismerjük, akkor bizony még akár hús pótlására is használhatjuk. Ráadásul az ára is kedvező, így ha kellő fantáziával rendelkezünk, akkor olcsó, és finom ételeket készíthetünk belőle. Amit nem mindenki tud róla, hogy viszonylag magas a C-vitamin tartalma! A felhasználást tekintve a...