Hozzávalók
-
1 fej vöröshagymaha éppen akad újhagyma, vagy póréhagyma, akkor a színe miatt mindenképpen kerüljön bele
-
2 gerezd Fokhagyma
-
1 szál Sárgarépa
-
1 szál Petrezselyem gyökér
-
1 fej (5-6 cm átmérőjű) zellergumóvagy szárzeller
-
20 dkg zöldborsó
-
1 liter zöldség alaplévagy víz és egy zöldséges leveskocka
-
150 g Sűrített paradicsom
-
Bazsalikom
-
só
-
Bors
Leírás
Erre az olasz levesre mondhatnánk, hogy olyan, mint a magyaroknak a lecsó. Ahány ház, annyiféleképpen készítik. De vannak olyan alap elemek benne, amelyek meghatározzák a jellegét. Ilyen a fokhagyma, az olasz zöld fűszerek, a paradicsom, vagy éppen a levesbetétnek szánt tészta. A zöldségekre nincs előírás, hogy mi kerüljön bele, azt leginkább az adott évszak termései, vagy az éppen fellelhető fajták határozzák meg. Most egy olyan változatot szeretnék megmutatni, amin bár érződik az olaszos jelleg, mégis közel áll az általunk ismert zöldséglevesekhez.
Elkészítés
1
Kész
|
A zöldségeket vágjuk apró, kb. 8-10 mm-es kockákra. A hagymát aprítsuk apróra, majd kevés olajon forgassuk meg, és adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. Tegyük bele az apróra vágott zöldségeket is, sózzuk meg, és az egészet folyamatos kevergetés közben hagyjuk, hogy kiengedje a levét. Szórjuk meg frissen őrölt borssal, és ha szárított fűszerünk van, akkor most adjuk hozzá a bazsalikomot ízlés szerint. |
2
Kész
|
Öntsük fel az egészet a zöldség alaplével, vagy a vízzel, és tegyük bele a leveskockát. Ízléstől függően, vagy amennyi van otthon, adjunk hozzá 1-2 doboz sűrített paradicsomot, és kis lángon addig főzzük, amíg majdnem teljesen megpuhulnak a zöldségek. Ekkor adjuk hozzá a zöldborsót, aminek frissen és fagyasztott állapotban sem kell sok idő, hogy megfelelő puhaságú legyen. A zöldborsó édeskés íze remekül kiegészíti a paradicsom savanykás ízét. |
3
Kész
|