Read more

" />
HomeReceptek Levesek Minestrone – olasz zöldségleves

Minestrone – olasz zöldségleves

Posted in : Levesek, Receptek on by : kerzo Címkék: , , , , , , , , , ,

Erre az olasz levesre mondhatnánk, hogy olyan, mint a magyaroknak a lecsó. Ahány ház, annyiféleképpen készítik. De vannak olyan alap elemek benne, amelyek meghatározzák a jellegét. Ilyen a fokhagyma, az olasz zöld fűszerek, a paradicsom, vagy éppen a levesbetétnek szánt tészta. A zöldségekre nincs előírás, hogy mi kerüljön bele, azt leginkább az adott évszak termései, vagy az éppen fellelhető fajták határozzák meg. Most egy olyan változatot szeretnék megmutatni, amin bár érződik az olaszos jelleg, mégis közel áll az általunk ismert zöldséglevesekhez.

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej hagyma, de ha éppen akad újhagyma, vagy póréhagyma, akkor a színe miatt mindenképpen kerüljön bele
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa (petrezselyem gyökér)
  • 1 fej, kb. 5-6 cm átmérőjű zeller gumó (vagy szárzeller)
  • 15-20 dkg zöldborsó
  • 1 l zöldség alaplé (vagy víz és egy zöldséges leveskocka)
  • 1-2 doboz sűrített paradicsom (kb. 140-150 g/doboz)
  • bazsalikom
  • bors

Elkészítés:

A zöldségeket vágjuk apró, kb. 8-10 mm-es kockákra. A hagymát aprítsuk apróra, majd kevés olajon forgassuk meg, és adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. Tegyük bele az apróra vágott zöldségeket is, sózzuk meg, és az egészet folyamatos kevergetés közben hagyjuk, hogy kiengedje a levét. Szórjuk meg frissen őrölt borssal, és ha szárított fűszerünk van, akkor most adjuk hozzá a bazsalikomot ízlés szerint.

Öntsük fel az egészet a zöldség alaplével, vagy a vízzel, és tegyük bele a leveskockát. Ízléstől függően, vagy amennyi van otthon, adjunk hozzá 1-2 doboz sűrített paradicsomot, és kis lángon addig főzzük, amíg majdnem teljesen megpuhulnak a zöldségek. Ekkor adjuk hozzá a zöldborsót, aminek frissen és fagyasztott állapotban sem kell sok idő, hogy megfelelő puhaságú legyen. A zöldborsó édeskés íze remekül kiegészíti a paradicsom savanykás ízét. Ekkor beletehetjük a tésztát (én levesbetétnek spagettit választottam, mert az mégis csak olyan olaszos 🙂 ), illetve ha van a fűszeres kertünkben friss bazsalikom, akkor azt most adjuk hozzá. Ezután még pár percig főzzük, hogy a zöldborsó és a tészta is megpuhuljon, és már készen is vagyunk.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük