Leírás
Valahogy mindig az olasz ételeknél kötünk ki. És akkor a két leggyakrabban előkerülő tészta a bolognai és a milánói. És ha már darált hús van otthon, akkor természetesen a bolognai lesz a nyertes. Szerintem nincs olyan háztartás, ahol ne szeretnék, mert tényleg egy remek fogás. Viszonylag egyszerű és tényleg megéri a fáradtságot, mert garantált a siker.
Hozzávalók
- 50 dkg marha, vagy sertéshús
- 5-10 dkg kolozsvári szalonna
- 2 db közepes sárgarépa
- 2 db szárzeller
- 1 fej vöröshagyma
- 2 derezd fokhagyma
- 0,5 liter paradicsomlé
- 1 ek zsír
- só, bors
- szerecsendió
- 2-3 szem szegfűszeg
- tej
Elkészítés
- A hagymát és a zellerszárat aprítsuk apró kockákra, a sárgarépát pedig reszeljük le nagylyukú reszelőn. Ha valakinek könnyebb, akkor aprítógépet is lehet használni, úgy egy kicsit gyorsabb, csak többet kell mosogatni. 😛
A szalonnát vágjuk keskeny csíkokra.
A zsíron a szalonnát süssük át, majd dinszteljük üvegesre rajta a hagymát.
- A lereszelt és apróra vágott szárzellert pirítsuk meg a hagymán. Van aki a hússal kezdi, de én valahogy imádom a zöldségek ízét, ha meg vannak pirulva. Valahogy akkor jön ki az igazi ízük.
Adjuk hozzá a darálthúst, sózzuk, borsozzuk, és a fakanállal, vagy egy villával nyomkodjuk szét, hogy minél nagyobb felületen tudjon átsülni.
- Néha kevergessük át mindaddig, amíg az egész hús át nem sül. Öntsük fel annyi tejjel, amennyi éppen ellepi. Hagyjuk egy kicsit főni, amíg leve fele el nem párolog. Öntsük rá a paradicsom a paradicsomszószt, adjuk hozzá egy kávéskanál szerecsendiót és három szem szegfűszeget.
- Most már csak annyi a dolgunk, hogy az egész összerottyanjon. Fedő alatt letakarva kb. 15-20 percig kis lángon főzzük.
A raguhoz készítsünk finom házi tagliatellét (szélesmetéltet), mert azzal az igazi. Itt található hozzá recept:
Ha gondolod, szórd meg reszelt sajttal az egészet, hogy mégteljesebb legyen az ízhatás! 🙂