Bolognai ragu házi szélesmetélttel

Valahogy mindig az olasz ételeknél kötünk ki. És akkor a két leggyakrabban előkerülő tészta a bolognai és a milánói. És ha már darált hús van otthon, akkor természetesen a bolognai lesz a nyertes. Szerintem nincs olyan háztartás, ahol ne szeretnék, mert tényleg egy remek fogás. Viszonylag egyszerű és tényleg megéri a fáradtságot, mert garantált a siker.

Bolognai ragu

Hozzávalók

  • 50 dkg marha, vagy sertéshús
  • 5-10 dkg kolozsvári szalonna
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 2 db szárzeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 derezd fokhagyma
  • 0,5 liter paradicsomlé
  • 1 ek zsír
  • só, bors
  • szerecsendió
  • 2-3 szem szegfűszeg
  • tej

Elkészítés

  1. A hagymát és a zellerszárat aprítsuk apró kockákra, a sárgarépát pedig reszeljük le nagylyukú reszelőn. Ha valakinek könnyebb, akkor aprítógépet is lehet használni, úgy egy kicsit gyorsabb, csak többet kell mosogatni. 😛
    A szalonnát vágjuk keskeny csíkokra.
    A zsíron a szalonnát süssük át, majd dinszteljük üvegesre rajta a hagymát.
    Zöldségek Szalonna és hagyma
  2. A lereszelt és apróra vágott szárzellert pirítsuk meg a hagymán. Van aki a hússal kezdi, de én valahogy imádom a zöldségek ízét, ha meg vannak pirulva. Valahogy akkor jön ki az igazi ízük.
    Adjuk hozzá a darálthúst, sózzuk, borsozzuk, és a fakanállal, vagy egy villával nyomkodjuk szét, hogy minél nagyobb felületen tudjon átsülni.
    Zöldségek párolása Darált hús párolása
  3. Néha kevergessük át mindaddig, amíg az egész hús át nem sül. Öntsük fel annyi tejjel, amennyi éppen ellepi. Hagyjuk egy kicsit főni, amíg leve fele el nem párolog. Öntsük rá a paradicsom a paradicsomszószt, adjuk hozzá egy kávéskanál szerecsendiót és három szem szegfűszeget.
    Összetevők pirítása Rotyog a ragu
  4. Most már csak annyi a dolgunk, hogy az egész összerottyanjon. Fedő alatt letakarva kb. 15-20 percig kis lángon főzzük.

A raguhoz készítsünk finom házi tagliatellét (szélesmetéltet), mert azzal az igazi. Itt található hozzá recept:

Házi tagliatelle – szélesmetélt

 

Ha gondolod, szórd meg reszelt sajttal az egészet, hogy mégteljesebb legyen az ízhatás! 🙂

Bolognai ragu


Ha tetszik a bejegyzés, akkor nyomj egy lájkot, és oszd meg kérlek, hogy ismerőseid is értesüljenek róla!