Hozzávalók
-
30 dkg Sertés húspl. lapocka
-
30 dkg Rizs
-
2 ek zsiradékzsír vagy étolaj
-
1 fej vöröshagyma
-
2 gerezd Fokhagyma
-
2 tk Darált paprika krém
-
2 tk Őrölt pirospaprika
-
1 db Paradicsom
-
0,5 tk Őrölt kömény
-
Borsízlés szerint
Leírás
Érdekes az emberi agy. Bizonyos dolgokat képesek vagyunk egy megadott helyszínhez társítani csak azért, mert addig esetleg ott találkoztunk vele többször. És ha már ez a képzettársítás megtörtént, nagyon nehezen tudjuk elfogadni más környezetben. Mert ki rendelne étteremben rizses húst, mikor azt régen mindig a menzán adták? Vajon hány olyan étel van, amit csak azért nem eszünk otthon, mert előítéletesek vagyunk vele a menza miatt? Pedig az nem az étel hibája. Inkább vállaljuk a kihívást, és csináljunk jobbat!
Lépések
1
Kész
|
A húst vágjuk közepes, kb. 1,5x1,5-ös kocákra. A hagymát aprítsuk fel kis kockákra, és az olajon dinszteljük meg . Persze jó a házi zsír is ;) Adjuk hozzá a húst, és minden oldalán pirítsuk meg egy kicsit. Ízesítsük a darált paprikakrémmel, fokhagymával, őrölt paprikával, köménnyel, sóval, és borssal. |
2
Kész
|
A sót annak függvényében adjuk hozzá, hogy mennyi darált paprikakrémet teszünk bele, mert az elég sós lehet. Persze el is hagyhatjuk, és tehetünk bele friss tv paprikát karikákra vágva. Kockázzuk fel a paradicsomot, majd adjuk a húshoz. Öntsünk alá egy kevés vizet. Gyakorlatilag csináltunk egy jó kis pörkölt alapot. :) |
3
Kész
|
Ha a víz elforr, akkor fokozatosan adagolva töltsünk utána, majd megint hagyjuk, hogy elforrjon. Vannak, akik külön főzik meg a rizst, de én szeretem edénytakarékosan csinálni, így belefőzöm a húshoz. Felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért vagyok ilyen óvatos a vízzel? Szeretném, ha a végén csak annyi víz kerüljön hozzá, amennyi a rizs főzéséhez kell, hogy ne legyen se túl tocsogós, se túl száraz. Igen, mások valószínűleg ezért csinálják külön! :D |
4
Kész
|
Ha úgy érezzük, hogy a húsnak már csak kb. 10 perc kell, akkor adjuk hozzá a rizst, jó alaposan keverjük össze, majd a rizs térfogatának kétszeresének megfelelő vizet adjunk hozzá. Szóval, ha 1,5 bögre a rizs, akkor 3 bögre a víz. Még egy utolsót keverjünk rajta, majd fedővel letakarva főzzük készre kb. 10 perc alatt. |
5
Kész
|