Céklás brownie – a bíbor csoda

Az alábbi süteményt egy egyetemi szakestre csináltam a kedvenc hallgatóimnak, és meglepetésemre sokkal több ember érdeklődött a recept iránt, mint amire számítottam (ez azt jelenti, hogy egynél több ember 😀 ). Szerintem nagyon egyszerű az elkészítése, tehát ha nekem sikerült, akkor bárki képes elkészíteni. Igazából egyetlen számot kell megjegyezni: 25!

Hozzávalók

  • 25 dkg cékla
  • 25 dkg étcsokoládé
  • 25 dkg vaj, vagy sütőmargarin
  • 25 dkg porcukor
  • 3 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor

Elkészítés

A céklagumókat főzzük meg, akárcsak a hajában főtt krumplit. Egy villával megszúrva ellenőrizni tudjuk, hogy eléggé megfőtt-e. Ez nem lesz rövid idő, tehát még korai lenne belekezdeni a többi műveletbe. Ha a cékla megfőtt, akkor hagyjuk kihűlni, vagy ha sietünk, akkor hűtsük le hideg vízzel. Azt hiszem, ilyenkor már bekapcsolhatjuk a sütőt 180 °C-ra, hogy időre bemelegedjen. Következő lépésként a csokoládét törjük apró darabokra, tegyük bele egy fém, vagy üveg tálba. A margarint vágjuk apró kockákra, adjuk hozzá a kakaóhoz, és az egészet vízgőz fölött olvasszuk fel. Tudom, gyorsabb mikróban, vagy a sütőben, de ráérünk. Amíg a margarin és a csokoládé felolvad, hámozzuk meg a céklát, és reszeljük le, majd a fennmaradó időben próbáljuk eltakarítani magunkról és a környezetünkből a bíbor színt.

A lisztet keverjük össze a sütőporral – vagy használhatunk egyből sütőporos lisztet is – és a porcukorral. Én ezt habverővel csinálom, mert szerintem sokkal homogénebb lesz a keverék, összetörnek az apró csomók a lisztben és a porcukorban, valamint egy kis levegőt is tudok belekeverni, ami direkt jót tesz a tésztának. Öntsük a lisztes keverékhez a felolvasztott margarinos csokoládét, és a már jól bevált habverővel keverjük el csomómentesen. Végül adjuk hozzá a lereszelt céklát és azzal is keverjük el az egészet.

Ez a tészta mennyiség egy kb. 20×30-as tepsihez elegendő. Öntsük az egészet sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 25 perc alatt (már megint a 25 🙂 ) süssük készre.

Céklás brownie

Céklás brownie

Cékla: A cékla gyógyászati hatása annak köszönhető, hogy tele van antioxidánsokkal. ami a sejteket külső szabad gyökök támadásától védi. Gátolja a ráksejtek szaporodását, vérképző a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere-folyamatait szabályozza, valamint a tumorsejtek szaporodását gátló hatása van.

(forrás: Wikipédia)


Ha tetszik a bejegyzés, akkor nyomj egy lájkot, és oszd meg kérlek, hogy ismerőseid is értesüljenek róla!



Egy hozzászólás van a bejegyzéshez

  1. […] mondom, hogy semmi bajom a bíbortetűvel. Szóval ekkor jött az ötlet, hogy a múltkori céklás brownie készítése során maradt még egy gumó cékla, és mivel akkor gyönyörűen befestett mindent, […]