Hozzávalók
-
1 közepes fej Karfiol500-600 g megtisztítva
-
1 liter víz
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
1 db Sárgarépa
-
1 db Petrezselyem gyökér
-
100 g Tejföl
-
1 csapott ek finomliszt
-
só
-
Bors
-
Petrezselyem
Leírás
Sokan jellegtelen alapanyagnak tartják a karfiolt, de ha jobban megismerjük, akkor bizony még akár hús pótlására is használhatjuk. Ráadásul az ára is kedvező, így ha kellő fantáziával rendelkezünk, akkor olcsó, és finom ételeket készíthetünk belőle. Amit nem mindenki tud róla, hogy viszonylag magas a C-vitamin tartalma! A felhasználást tekintve a hús pótlása mellett készíthetünk belőle akár még savanyúságot, vagy mártást is. Lehet, hogy mégsem annyira unalmas zöldség?
Most egy nagyon egyszerű leves receptjét szeretném megosztani, ami remélem sokak tetszését elnyeri.
Lépések
1
Kész
|
Szeretem, ha a hagyma szétfő a levesben, amitől egy kicsit be is sűrűsödik, ezért először apró kockákra szeletelem, majd a zsiradékon egy kicsit megdinsztelem. |
2
Kész
|
Közben megsózom, hogy kiengedje a levét, majd rászórom a borsot. Egy-két kevergetés után felöntöm az egészet a vízzel, és forrásig melegítem. |
3
Kész
|
Amíg a víz felforr, megtisztítjuk és felkarikázzuk a répákat, illetve rózsáira szedjük a karfiolt. Ha a víz felforrt, beletesszük a zöldségeket, kicsit lejjebb vesszük a lángot, és lassú tűzön puhára főzzük őket. |
4
Kész
|
Ha megpuhultak, a tejfölt összekeverjük a liszttel. Egy merőkanállal a forró levesből a tejfölös lisztre öntünk, majd ezzel a forró levessel felhígítjuk. Az egészet hozzáöntjük a leveshez, jól elkeverjük, majd összerottyantjuk. |
5
Kész
|
Tálalásnál szórjunk rá friss metélőpetrezselymet díszítésként. |