Background Image
0 0
Tejszínes, gombás hús, párolt rizzsel

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Hozzávalók

A tejszínes, gombás húshoz:
40 dkg Sertés hús valami sovány legyen, bár én pont lapockából csináltam, és eléggé kellett farigcsálni
20 dkg Gomba semmi baj nem lesz, ha a gomba mennyisége megegyezik a húséval :P
1 fej vöröshagyma persze ebben a receptben pont csak egy fél fej van, és mellé került még két szál újhagyma, de az sem gond, ha csak póréhagyma van otthon
2 ek finomliszt
1/2 dl Étolaj
2 dl Tejszín
Bors
zöld-fűszerek bazsalikom, petrezselyem, rozmaring
Körethez:
2 bögre Rizs
4 bögre víz

Tejszínes, gombás hús, párolt rizzsel

  • Közepes

Hozzávalók

  • A tejszínes, gombás húshoz:

  • Körethez:

Leírás

Megosztás

Ha rizsről van szó, akkor valahogy mindig ez az étel jut először eszembe. Egyszerűen elkészíthető, és igazából elrontani sem lehet. Persze feltétel, hogy az ember szeresse a gombát. 🙂

Elkészítés

1
Kész

A húst nagyobbacska csíkokra vágjuk. Ha otthoni fogyasztásra készítjük el, és szeretnénk megadni a módját, akkor persze lehet szeletelni is. Mivel én munkába vittem, így kényelmesebb volt a csíkokra vágott verzió, mert elég egy villa az elfogyasztásához. A húst sózzuk meg minden oldalán, és szórjuk meg frissen őrölt fekete borssal (ez egy kicsit sznobságnak tűnhet, de ehhez a zacskós, őzölt változat túl finom, én jobban szeretem a nagyobb szemcséket).

2
Kész

A sózott, borsozott húst forgassuk bele a lisztbe, és 2-3 evőkanál olajon pirítsuk meg. Ezt egy jó nagy serpenyőben, vagy wokban csináljuk, így elég lesz egy edény. Ha a hús megpirult, akkor vegyük ki a serpenyőből egy tányérra.

3
Kész

Vágjuk apróra a hagymát, és a gombát. A serpenyőben forrósítsunk fel egy kevés olajat, és dobjuk bele a hagymát és a gombát. Egy picit hagyjuk az egészet csak az olajon, hogy egy kis színt kapjon, de ne égjen meg  a hagyma. Sózzuk, borsozzuk meg. A só hatására a gomba elkezdi kiengedni a nedvességét, ami annyira nem baj, majd elpárolog. Ezt a nedvességet fogjuk felhasználni arra, hogy a megpirított húst megpuhítsuk. Tegyük a gombához a húst, és néha megkevergetve hagyjuk, hogy a lé elpárologjon. Ha a lé elpárolgott, de a hús még nem elég puha, akkor öntsünk még alá egy kis vizet, majd pároljuk tovább.

4
Kész

Adjuk hozzá a gombás húshoz a bazsalikomot, petrezselymet, rozmaringot, és jól keverjük át. Szórjuk meg az egészet kb. egy teáskanál liszttel, és öntsük hozzá a tejszínt. Ha esetleg túl sűrűre sikerül, mert ugye a húson is volt liszt, akkor egy kis tejjel hígítsuk vissza.

5
Kész

A rizs megfőzésével nem szoktam sokat bajlódni. Veszek egy közepes lábost, beleöntök két bögre rizst, és felöntöm 4 bögre vízzel, majd egy fél teáskanál sót adok hozzá. Ezután fedő alatt megpárolom. Amikor a víz forrás közeli állapotba kerül, kicsit megkavargatom, és leveszem a lángot a legkisebbre (közepes gázrózsánál). Amikor a párolás során az összes vizet felszívta, akkor kikapcsolom a gázt, és letakarva hagyom, hogy minden nedvességet magába szívjon. Ha villával átkevergetjük, akkor az összetapadt rizsszemeket szét tudjuk választani.

Kertész Zoltán

Szeretek főzni, de még jobban szeretek kísérletezni. Nincs ellenemre a magyaros konyha, de nem árt néha módosítani rajta.

Előző
Céklás brownie – a bíbor csoda
next
Minestrone – olasz zöldségleves
Előző
Céklás brownie – a bíbor csoda
next
Minestrone – olasz zöldségleves