Hozzávalók
-
A tejszínes, gombás húshoz:
-
40 dkg Sertés húsvalami sovány legyen, bár én pont lapockából csináltam, és eléggé kellett farigcsálni
-
20 dkg Gombasemmi baj nem lesz, ha a gomba mennyisége megegyezik a húséval :P
-
1 fej vöröshagymapersze ebben a receptben pont csak egy fél fej van, és mellé került még két szál újhagyma, de az sem gond, ha csak póréhagyma van otthon
-
2 ek finomliszt
-
1/2 dl Étolaj
-
2 dl Tejszín
-
só
-
Bors
-
zöld-fűszerekbazsalikom, petrezselyem, rozmaring
-
Körethez:
-
2 bögre Rizs
-
4 bögre víz
-
só
Leírás
Ha rizsről van szó, akkor valahogy mindig ez az étel jut először eszembe. Egyszerűen elkészíthető, és igazából elrontani sem lehet. Persze feltétel, hogy az ember szeresse a gombát. 🙂
Elkészítés
1
Kész
|
A húst nagyobbacska csíkokra vágjuk. Ha otthoni fogyasztásra készítjük el, és szeretnénk megadni a módját, akkor persze lehet szeletelni is. Mivel én munkába vittem, így kényelmesebb volt a csíkokra vágott verzió, mert elég egy villa az elfogyasztásához. A húst sózzuk meg minden oldalán, és szórjuk meg frissen őrölt fekete borssal (ez egy kicsit sznobságnak tűnhet, de ehhez a zacskós, őzölt változat túl finom, én jobban szeretem a nagyobb szemcséket). |
2
Kész
|
|
3
Kész
|
Vágjuk apróra a hagymát, és a gombát. A serpenyőben forrósítsunk fel egy kevés olajat, és dobjuk bele a hagymát és a gombát. Egy picit hagyjuk az egészet csak az olajon, hogy egy kis színt kapjon, de ne égjen meg a hagyma. Sózzuk, borsozzuk meg. A só hatására a gomba elkezdi kiengedni a nedvességét, ami annyira nem baj, majd elpárolog. Ezt a nedvességet fogjuk felhasználni arra, hogy a megpirított húst megpuhítsuk. Tegyük a gombához a húst, és néha megkevergetve hagyjuk, hogy a lé elpárologjon. Ha a lé elpárolgott, de a hús még nem elég puha, akkor öntsünk még alá egy kis vizet, majd pároljuk tovább. |
4
Kész
|
|
5
Kész
|
A rizs megfőzésével nem szoktam sokat bajlódni. Veszek egy közepes lábost, beleöntök két bögre rizst, és felöntöm 4 bögre vízzel, majd egy fél teáskanál sót adok hozzá. Ezután fedő alatt megpárolom. Amikor a víz forrás közeli állapotba kerül, kicsit megkavargatom, és leveszem a lángot a legkisebbre (közepes gázrózsánál). Amikor a párolás során az összes vizet felszívta, akkor kikapcsolom a gázt, és letakarva hagyom, hogy minden nedvességet magába szívjon. Ha villával átkevergetjük, akkor az összetapadt rizsszemeket szét tudjuk választani. |