Leírás
Az örök gyerek, ha elkezdődik az iskola, rögtön eszébe jut a menza, és az olyan ételek, amik csak ott voltak elérhetők, amivel étterem étlapjain sosem találkozhatunk. Na pont ilyen a grízes tészta is. Néha nem tudom eldönteni, hogy ez igazából főétel, hogy egy egyszerű édesség. Ez megint egy olyan étel, aminél tovább tart megírni a bejegyzést, mint megfőzni az egészet.
Hozzávalók
- 30 dkg széles metélt
- 9 dkg búzadara
- 2 ek étolaj
- 2 dl víz
- lekvár és porcukor ízlés szerint
Elkészítés
A tésztát tegyük forrásban lévő sós vízbe, és a csomagoláson található leírás szerint főzzük meg. Közben egy nagyobb serpenyőben melegítsük fel az olajat, és szórjuk bele a búzadarát. Jó alaposan keverjük át, hogy az összes búzadara szem magába szívja az olajat. Folyamatosan kevergetve pirítsuk aranybarnára grízt, de ügyeljünk arra, hogy először nem akarja az igazságot, aztán hirtelen elkezd barnulni, mint a veszedelem. Ne ez előtt kell nekünk lehúzni a tűzről, és ráönteni a 2 dl vizet. Ez hirtelen elkezd sisteregni, gőzölögni, de nincs dráma, hamar abba fogja hagyni. Kevergessük addig, amíg ma dara magába nem szívja az összes vizet. Remélhetőleg eddigre megfőtt a tészta, így már nincs más dolgunk, mint jó alaposan beleforgatni a pirított búzadarába. Gyakorlatilag el is készült az étel, porcukorral, és lekvárral ízesíthetjük.