Leírás
Az ősznek is megvan a maga szépsége. Ilyenkor a föld ellát minket különböző gyökérzöldségekkel, így érdemes kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. Bár egész évben kapható, még is csak most van a szezonja a zellernek, ezért a szezonális táplálkozásnál előtérbe kerülhet. Nem csak a többi zöldséggel együtt használható, hanem önmagában is főszereplő lehet, egy kellemes krémleves formájában.
Hozzávalók
- 1 felkockázott zellergumó (kb. 40-50 dkg)
- 1 közepes, vagy nagyobb burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 l húsleves alaplé
- 1 tömlős krémsajt (kb. )
- 2 dl tejszín (akár el is hagyható)
- őrölt szerecsendió
- só, bors ízlés szerint
- 2-3 ek étolaj
Elkészítés
Az apró kockára vágott hagymát pirítsuk üvegesre az olajon. A zellert és a burgonyát vágjuk egyforma, 1×1 cm-es méretű kockákra. Lehet, hogy kicsit aprónak tűnik, de így egyrészt hamarabb megpuhul, másrészt úgyis össze lesz az egész turmixolva. Tegyük a zöldségeket a hagymára, és egy kicsit pirítsuk át. Azt vallom, hogy ha a zöldség egy kicsit megpirul, akkor sokkal jobb lesz az íze. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, szerecsendiót, sót, borsot, alaposan keverjük össze, és engedjük fel a leves alaplével. Fedjük le az edényt, és főzzük puhára a zöldségeket.
Húsleves alaplé helyett használható leveskocka is, de akkor vegyük számításba azt is, hogy az elég sós, így majd inkább csak a végén sózzunk szükség esetén!
Ha a zöldségek megpuhultak, akkor nyomjuk bele a tömlős sajtot, és egy botmixer segítségével turmixoljuk össze az egészet. Öntsük bele a tejszínt, keverjük bele jó alaposan, és melegítsük fel forrásig. Arra ügyeljünk, hogy ne forraljuk sokáig, mert akkor a tejszínből kicsapódik a zsír, és az senkinek sem jó! Ha úgy gondoljuk, vagy a diétánk megkívánja, akkor akár el is hagyható a tejszín.
Egy kicsit pikánsabbá tehetjük a levesünket, ha sima leveskocka helyett füstölt ízű leveskockát használunk, vagy ha a tömlős sajt füstölt ízű!
Az elkészült levest felkockázott pirítóssal tálaljuk, valamint ha van otthon, akkor megszórhatjuk a tetejét apróra vágott zeller levelekkel!