Background Image
0 0
Sonkás, gombás spagetti

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Hozzávalók

Adagok beállítása
5 dkg Vaj
3 gerezd Fokhagyma
20 dkg Gomba a legjobb vegyesen, minél ízletesebb fajtákat
10 dkg Sonka vagy főtt tarja
Oregánó
Kakukkfű
Bors
1 dl Tejszín
20 dkg Spagetti személyenként általában 8-10 dkg

Sonkás, gombás spagetti

Konyha:
  • 2 adag
  • Könnyű

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Akár egy gyors vacsoráról van szó, akár esetleg egy könnyű ebédről, ez a tészta mindenképpen ajánlható, mert olyan gyorsan elkészíthető, hogy szinte hamarabb elfogy. Az ízek fokozhatók annak függvényében, hogy milyen gombákat, vagy milyen sonkát használunk. De ez a lényegen nem változtat. Olyan ízek kavarognak majd a szánkban, hogy szinte függővé válunk, és nem akarjuk abbahagyni. Ez persze nem mindig segítik az újévi fogadalmak megvalósítását, de egy kis bűnbeesés sosem árt.

Elkészítés

1
Kész

Az első dolog, amit meg kell tennünk, hogy megnézzük a tészta főzési idejét. Próbáljuk úgy időzíteni, hogy pont akkorra főljön meg a spagetti, amikorra a ragu elkészül hozzá. Persze kell némi előkészítés is. A sonkát vágjuk apró kockákra, a gombát pucoljuk meg ha szükséges, és azt is vágjuk számunkra kellemes, vékony, de viszonylag nagyobb szeletekre.

2
Kész

A tésztát tegyük fel főni sós vízbe, és ügyeljünk a csomagoláson található főzési idő betartására.

3
Kész

A vajat olvasszuk fel egy forró serpenyőben. Ha bátrak vagyunk, akkor beletehetjük az apróra zúzott fokhagymát is, de aki aggódik amiatt, hogy esetleg megég, az nyugodtan hozzáadhatja azután is, hogy a sonka megpirult. A vajon pirítsuk meg egy kicsit a sonkát, hogy kijöjjenek az ízek. Tegyük a sonkához a gombát, sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a zöldfűszereket.

4
Kész

A sótól a gomba szépen kiengedi majd a nedvességét, amitől egy kicsit összeesik, de ezért is vágtuk nagyobb darabokra, hogy a kész raguban is kellő méretűek legyenek a gombaszeletek. Ahhoz, hogy a gombát fogyaszthassuk, nem szükséges sokáig főzni. Tehát tehát nem hagyjuk, hogy az összes lé elfőljön, mert attól lesz egy kis alapja. Ha mégis elfőne, akkor egy kis vízzel pótoljuk a nedvességet. Adjuk hozzá a tejszínt, és sűrítsük be vele a ragut. Ilyenkor már lejjebb vehetjük a gázt, és ügyeljünk arra, hogy ne sokáig főzzük, mert kicsapódhat a tejszínből a zsír, ami nem jó senkinek sem.

5
Kész

Ha minden jól megy, akkor mire idáig eljutunk, a tésztánk is megfőtt már. Nincs más dolgunk, mint a spagettit beleforgatni a sonkás-gombás raguba, és jó alaposan összekeverni. Díszítésként hintsük meg egy kis frissen vágott kakukkfűvel.

Kertész Zoltán

Szeretek főzni, de még jobban szeretek kísérletezni. Nincs ellenemre a magyaros konyha, de nem árt néha módosítani rajta.

Előző
Rakott krumpli
next
Fűszeres polenta
Előző
Rakott krumpli
next
Fűszeres polenta