Hozzávalók
-
25 dkg Kukoricadara
-
1/2 liter Tejvagy víz
-
2 tk Darált paprika krém
-
2 gerezd Fokhagyma
-
Rozmaring
-
Kakukkfű
-
só
-
Bors
-
2 ek Olívaolaja fele a polentába, a másik fele a sütéshez
Leírás
Egy kicsit puccosnak hangzik a polenta elnevezés, pedig puliszka néven sokkal több mindent tudunk róla. Kukorica kásaként pedig talán még többet. Érdekes megfigyelni, ahogy egy sok évtizeddel ezelőtt a szegények ételéből hogyan lett olyan köret, amely ma már akár előkelő éttermek étlapjain is helyet kapott. Igen, ehhez nyilván az is kell, hogy új elnevezést adjunk neki.
Lépések
1
Kész
|
A fokhagymát, paprikakrémet, rozmaringot, sót és borsot egy lábasban kevés olajon összepirítjuk. Tényleg nagyon kevés olaj kell, csak éppen annyi, hogy ne legyen száraz az edény. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda semmi! Öntsük rá a vizet, és forraljuk fel. Ezután folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a kukoricadarát. Annyi darát adjunk hozzá, hogy krumplipüré szerű állagot érjen el. |
2
Kész
|
|
3
Kész
|
A hűtőből kivéve vágjuk a megdermedt polentát 2,5 cm széles és 6-7 cm hosszú (kb. mint a halrudak szoktak lenni) darabokra. Hevítsünk fel egy serpenyőben 1 ek olajat, és a kis rudacskáinkat pirítsuk meg egy kicsit. Ezzel egy kissé ropogós külsőt biztosítunk neki, ami még teljesebbé teszi ízeket. |
4
Kész
|