0 0
Fűszeres polenta

Oszd meg közösségi oldalaidon:

vagy másold ki a webcímet és oszd meg azt.

Hozzávalók

25 dkg Kukoricadara
1/2 liter Tej vagy víz
2 tk Darált paprika krém
2 gerezd Fokhagyma
Rozmaring
Kakukkfű
Bors
2 ek Olívaolaj a fele a polentába, a másik fele a sütéshez

Fűszeres polenta

Jellemzők:
  • Gluténmentes
  • Közepes

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Egy kicsit puccosnak hangzik a polenta elnevezés, pedig puliszka néven sokkal több mindent tudunk róla. Kukorica kásaként pedig talán még többet. Érdekes megfigyelni, ahogy egy sok évtizeddel ezelőtt a szegények ételéből hogyan lett olyan köret, amely ma már akár előkelő éttermek étlapjain is helyet kapott. Igen, ehhez nyilván az is kell, hogy új elnevezést adjunk neki.

Elkészítés

1
Kész

A fokhagymát, paprikakrémet, rozmaringot, sót és borsot egy lábasban kevés olajon összepirítjuk. Tényleg nagyon kevés olaj kell, csak éppen annyi, hogy ne legyen száraz az edény. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda semmi! Öntsük rá a vizet, és forraljuk fel. Ezután folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a kukoricadarát. Annyi darát adjunk hozzá, hogy krumplipüré szerű állagot érjen el.

2
Kész

A kását öntsük egy sütőlapra, vagy lapos tepsibe, és lapítsuk szét úgy, hogy körülbelül 1 cm vastagságú legyen. Hagyjuk kihűlni az egészet, és tegyük fél órára a hűtőbe, hogy az egész megdermedjen.

3
Kész

A hűtőből kivéve vágjuk a megdermedt polentát 2,5 cm széles és 6-7 cm hosszú (kb. mint a halrudak szoktak lenni) darabokra. Hevítsünk fel egy serpenyőben 1 ek olajat, és a kis rudacskáinkat pirítsuk meg egy kicsit. Ezzel egy kissé ropogós külsőt biztosítunk neki, ami még teljesebbé teszi ízeket.

4
Kész

Ha egy kicsit szeretünk kísérletezni, akkor reszelhetünk a kásába sajtot, vagy tehetünk bele nagyon apróra vágott sonkát is. Így már nem csak köretként funkcionál, hanem akár teljes értékű étel is lehet, főleg ha készítünk hozzá valami jó kis mártogatós szószt is.

előző
Sonkás, gombás spagetti
következő
Ecetes almapaprikás pörkölt
előző
Sonkás, gombás spagetti
következő
Ecetes almapaprikás pörkölt