Leírás
A beshamel mártás a francia konyha egyik alapeleme. Nevét Béshamel márkiról kapta, aki XIV. Lajos uralkodása alatt fejtette ki tevékenységét udvarmesterként. A mártás, vagy szósz két alapegysége az evőkanál, és a pohár.
Hozzávalók
-
- 1 ek vaj (kb. 2-3 dkg)
- 1 ek liszt (kb. 1,5 dkg)
- 2 dl tej (1 pohár)
- só, bors
- szerecsendió
Elkészítés
A vajat felolvasztjuk, majd habverővel állandóan kevergetve hozzáadjuk a lisztet. Néhány percig pirítjuk kis lángon, de tartsuk észben, hogy ez egy fehér mártás, tehát ne hagyjuk, hogy a liszt megbarnuljon. Közben melegítsük fel a tejet, majd habverővel folyamatosan keverjük, miközben hozzáadjuk a tejet. Ügyeljünk arra, hogy szép sima elegyet kapjunk, ne maradjon benne csomó. Ha elég homogén az elegy, akkor hozzáadhatjuk a sót, borsot, valamint a szerecsendiót. Ezután nincs más dolgunk, mint hogy a megfelelő sűrűségűre főzzük a mártást.
A beshamel mártásnál egy nagyon egyszerű alapelvet kell betartani. Mindig annyi liszt kell, amennyi vaj! Illetve van még egy. A pohár és a kanál arányával szabályozhatjuk, hogy milyen sűrűségű mártást/szószt akarunk csinálni. Ha egy pohár tejhez egy kanál liszt és vaj kerül, akkor egy viszonylag híg mártásunk lesz. Ha viszont az egy pohár tejhez 3 kanál liszt és vaj kerül, akkor nagyon sűrű lesz. Kezdésnek érdemes megpróbálkozni egy médium sűrűséggel, tehát az egy pohár tejhez 2 kanál lisztet és vajat adjunk.