Background Image
0 0
Alapmártások: Bechamel mártás

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Alapmártások: Bechamel mártás

Leírás

Megosztás

A beshamel mártás a francia konyha egyik alapeleme. Nevét Béshamel márkiról kapta, aki XIV. Lajos uralkodása alatt fejtette ki tevékenységét udvarmesterként. A mártás, vagy szósz két alapegysége az evőkanál, és a pohár.

Hozzávalók

    • 1 ek vaj (kb. 2-3 dkg)
  • 1 ek liszt (kb. 1,5 dkg)
  • 2 dl tej (1 pohár)
  • só, bors
  • szerecsendió

Elkészítés

A vajat felolvasztjuk, majd habverővel állandóan kevergetve hozzáadjuk a lisztet.  Néhány percig pirítjuk kis lángon, de tartsuk észben, hogy ez egy fehér mártás, tehát ne hagyjuk, hogy a liszt megbarnuljon. Közben melegítsük fel a tejet, majd habverővel folyamatosan keverjük, miközben hozzáadjuk a tejet. Ügyeljünk arra, hogy szép sima elegyet kapjunk, ne maradjon benne csomó. Ha elég homogén az elegy, akkor hozzáadhatjuk a sót, borsot, valamint a szerecsendiót. Ezután nincs más dolgunk, mint hogy a megfelelő sűrűségűre főzzük a mártást.

A beshamel mártásnál egy nagyon egyszerű alapelvet kell betartani. Mindig annyi liszt kell, amennyi vaj! Illetve van még egy. A pohár és a kanál arányával szabályozhatjuk, hogy milyen sűrűségű mártást/szószt akarunk csinálni. Ha egy pohár tejhez egy kanál liszt és vaj kerül, akkor egy viszonylag híg mártásunk lesz. Ha viszont az egy pohár tejhez 3 kanál liszt és vaj kerül, akkor nagyon sűrű lesz. Kezdésnek érdemes megpróbálkozni egy médium sűrűséggel, tehát az egy pohár tejhez 2 kanál lisztet és vajat adjunk.

 

Kertész Zoltán

Szeretek főzni, de még jobban szeretek kísérletezni. Nincs ellenemre a magyaros konyha, de nem árt néha módosítani rajta.

next
Kukoricaleves
next
Kukoricaleves