Leírás
Egy kis olaszos ízvilág, némi belsőséggel. A végeredmény lenyűgöző! A színek gyönyörűek, az íz fenomenális. A rizottó is egy olyan étel, amit nagyon fel lehet dobni a különféle hozzávalókkal, és könnyen a saját szánk ízére tudjuk formálni. Lehet vega, vagy éppen húsos, de mindenképpen nagyszerű.
Hozzávalók
- 30 dkg csirkemáj (szív nélkül)
- 1 fej vöröshagyma
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 1 közepes szál sárgarépa
- 1 db paradicsom
- 1 kisebb darab kaliforniai paprika
- 1 l csirke alaplé
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg zöldborsó
- 6 dkg vaj
- 3 ek olívaolaj
- só, bors
- apróra vágott petrezselyem
- reszelt parmezán sajt
Elkészítés
A májat jól mossuk meg, és vágjuk le róla az oda nem illő részeket. Tisztítás után vágjuk kockákra. A vajat olvasszuk fel egy edényben az olajjal együtt. Tegyük bele a felkockázott májat, és 1-2 perc alatt hirtelen pirítsuk meg minden oldalon. Ha a máj megsült, akkor szedjük ki, és tegyük félre egy tányérra.
Melegítsük fel a csirke alaplevet. A hagymát vágjuk apró kockára, és a vajon pirítsuk üvegesre. A sárgarépát és a paprikát vágjuk apró kockákra, és tegyük a hagymához. Egy kicsit pirítsuk át a zöldségeket, majd adjuk hozzá a rizst. Alaposan keverjük össze, hogy minden rizsszemet átjárjon a zsiradék. Öntsük hozzá a fehérbort, forraljuk fel az egészet, és kb. 2 percig főzzük.
A paradicsomot vágjuk kockákra, és a fokhagymával, petrezselyemmel, sóval és borssal együtt adjuk a rizshez. Adjunk hozzá egy kisebb merőkanál alaplevet, vegyük lejjebb a gázt, és folyamatosan kevergessük, amíg el nem fő a leve. Ekkor adjuk hozzá a következő merőkanál alaplét, és megismételjük a folyamatot. Mivel a zöldborsónak kevés főzési idő kell, ezért ráérünk akkor hozzáadni, amikor már kb. az alaplé felét hozzáadtuk. Amikor az utolsó kanál alaplevet adjuk hozzá, akkor tegyük vissza a májat az edénybe, és jól keverjük össze a rizzsel. Folyamatosan kevergetve főzzük el a levét, de ne teljesen szárazra, hanem egy kicsit maradjon nedves állagú.
Tálaláskor a kész rizottót szórjuk meg reszelt parmezánnal.