Background Image
0 0
Sonkás rizottó

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Sonkás rizottó

Leírás

Megosztás

Elhatároztam, hogy a húsvéti menüből megmaradt finomságokat lefagyasztom, hogy ne vesszen kárba, és jobb híján legyen mihez nyúlni. Ez konkrétan azt jelentette, hogy a sonka főzőlevét, és a megmaradt sonkát is lefagyasztottam. Nos, ez egészen eddig bírta. 🙂 Szóval felütöttem a készletet, és nekiálltam valami finomnak. Valahogy adta magát, hogy rizottó legyen az alapanyagokból, de még igazán fogalmam sem volt, hogy mit tegyek bele. Így maradt az, ami itthon volt.

Hozzávalók

  • 4 dkg vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl fehérbor (én cserszegi fűszerest raktam bele)
  • 15-20 dkg sonka
  • 2 db tv paprika
  • 1 db paradicsom
  • só, bors (a sóval óvatosan kell bánni, mert a sonka és a sonkalé is sós!)
  • zöldfűszerek (kakukkfű, bazsalikom)
  • 36 dkg rizs (2 bögre)
  • 1 liter sonkalé (ha nagyon sós, akkor lehet fele sonkalé, fele sima víz)

Elkészítés

Első lépésként vágjuk apró kockára a hagymát, és a vajon dinszteljük meg egy kicsit. Közben egy széles késsel nyomjuk szét a fokhagymagerezdeket, majd aprítsuk jó apróra, amennyire csak tudjuk (természetesen fokhagymanyomót is használhatunk, ha van). Olvasszuk ki a fagyott sonkalét, és forraljuk fel.

Öntsük a fehérbort a hagymára, és vegyük egy kicsit kisebbre a lángot. Szép lassan forraljuk el a nedvességét, hogy csak az íze maradjon a lábasban. 🙂

főbb hozzávalók főzzük puhára a hozzávalókat

A kiolvasztott sonkát vágjuk kockára, ha nem úgy fagyasztottuk volna le. Tegyük a hagymához, és jó alaposan keverjük össze. Ja, és ne felejtsük el feljebb tekerni a lángot! 🙂 Nem szükséges megpirítani, hiszen a sonka már eddig is fogyasztható állapotban volt, másrészt a hagymának sem tenne jót, ha egy kicsit esetleg odaégne. Amíg a sonka hempereg a hagymával, vágjuk össze a paprikát és a paradicsomot. Én szeretem ezt is apróra vágni, kb. 1×1 cm-es darabokra, mert nem lesz ideje arra, hogy szétfőljön. Dobjuk őket a sonka után, és egy leheletnyit sózzuk meg. Erre csak azért van szükség, hogy egy kicsit kiengedje a levét a paprika és a paradicsom, és egy kicsit összeessen. Fűszerezzük meg a borssal és a zöldfűszerekkel, majd öntsük bele a rizst. Jó alaposan keverjük össze az egészet, vegyük kisebbre a lángot, és kb. decinként kezdjük hozzáönteni a sonkalevet. A rizottó lényege az állandó kevergetés és a fokozatos felöntés a folyadékkal. Közben a fedőt is fel-le pakolgatjuk, mert nem baj az, ha egy kicsit a gőz is segít puhulni, viszont a kevergetést kifejezetten akadályozza. 😛

Tálalásnál szórjunk rá egy kis petrezselymet, és fogyasszuk jó étvággyal!

Sonkás rizottó

Kertész Zoltán

Szeretek főzni, de még jobban szeretek kísérletezni. Nincs ellenemre a magyaros konyha, de nem árt néha módosítani rajta.

Előző
Csülkös gnocchi – Csülök tormaszósszal
next
Tejszínes, kapros lecsó
Előző
Csülkös gnocchi – Csülök tormaszósszal
next
Tejszínes, kapros lecsó