Hozzávalók
-
60 dkg Sertés húscomb a legjobb
-
30 dkg Ecetes almapaprikacsemege, nem csípős!
-
10 dkg Füstölt császárszalonna
-
2 fej vöröshagyma
-
2 db Paradicsom
-
3 tk Őrölt pirospaprika
-
1 tk Majoranna
-
1/2 tk Őrölt kömény
-
só
-
Bors
Leírás
Elsőre meghökkentő lehet a cím, és nem is téved sokat, aki így gondolja. Még katona koromban ettem ilyet egy katonatársam révén (köszi Soma!). Azóta persze eltelt sok-sok év (le sem merem írni, hogy mennyi), de mindig itt motoszkált bennem annak a lakomának az emléke. Így hát nem volt más lehetőségem, mint az emlékekre hagyatkozva elkészíteni ezt a nem mindennapi kombinációt. De nem kell megijedni, az ecetes almapaprika elég pikáns ízt fog kölcsönözni a pörköltünknek.
Nem árulok el nagy titkot. Pörköltet kell készíteni, vagy régies nevén pergeltet! 🙂 Csak egy kicsit másként.
„A paprikás ételt javasolják a gyenge gyomrúaknak; a megrekedt náthában és fúladozásban lévőknek. Némely helyeken a paprika teáját házi orvosságnak tartják, minden rázó hideglelések ellen.”
– Diószegi Sámuel: Orvosi füvészkönyv (1813)
(forrás: Wikipédia)
Lépések
1
Kész
|
|
2
Kész
|
A húst vágjuk kb. 2x2 cm-es kockákra, bár ez ízlés dolga, hogy ki mekkora darabokat szeret. Bár kisebb daraboknál összességében nagyobb lesz az a felület, ami meg tud pörkölődni, tehát intenzívebb ízvilág alakul ki. Arról meg nem is beszélve, hogy a kisebb darabok könnyebben megpuhulnak. |
3
Kész
|
Az apróra vágott húst adjuk a hagymához és a szalonnához, pirítsuk meg a kis kockákat, hogy szép színük legyen (mint a neve is utal rá, egy finom kis pörk réteg alakuljon ki). Szórjuk meg a pirospaprikával, öntsünk alá egy kevés vizet (kb. 1 dl elég), sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a köményt és a majoránnát, majd hagyjuk addig rotyogni, amíg a víz elfő a hús alól. Amíg ez tart, addig feldaraboljuk az ecetes almapaprikát. Akkora darabokra vágjuk, mint a húst. Ha valaki nem meri elsőre bevállalni ezt az ecetes ízt, akkor célszerű darabolás előtt megmosni a paprikákat. |
4
Kész
|
A pörkölt egyik fő különbsége a paprikáshoz képest az, hogy a pörkölt szűk lével készül. Tehát csak apránként adjuk hozzá a vizet, és azt hagyjuk elfőni, és ezt egészen addig csináljuk, ameddig a hús egészen omlósra puhul. |
5
Kész
|
|
6
Kész
|
A paradicsomot vágjuk apró kockákra, formázzunk szívet belőle :P , és adjuk hozzá a pörköltünkhöz. Vannak akik az elején teszik bele a paradicsomot, viszont én úgy gondolom, hogy a paradicsomnak már csak szét kell főnie, és már nem szabadna sülnie, tehát olyankor tegyük hozzá, amikor már többet nem fogjuk elfőzni a pörkölt levét. |
7
Kész
|
Egy kis levet a paradicsom is fog ereszteni, de még tehetünk hozzá egy kevés vizet, hogy aztán az egészet készre főzzük. Én jobban szeretek neki időt adni, így nálam a teljes főzési idő másfél óra is szokott lenni közepes, vagy alacsony lángon. Ennyi idő múlva már garantáltan minden összetevő megpuhul. |
8
Kész
|