Ecetes almapaprikás pörkölt

Elsőre meghökkentő lehet a cím, és nem is téved sokat, aki így gondolja. Még katona koromban ettem ilyet egy katonatársam révén (köszi Soma!). Azóta persze eltelt sok-sok év (le sem merem írni, hogy mennyi), de mindig itt motoszkált bennem annak a lakomának az emléke. Így hát nem volt más lehetőségem, mint az emlékekre hagyatkozva elkészíteni ezt a nem mindennapi kombinációt. De nem kell megijedni, az ecetes almapaprika elég pikáns ízt fog kölcsönözni a pörköltünknek.

Hozzávalók

  • 60 dkg sertéscomb
  • 30 dkg ecetes almapaprika (csemege, nem csípős!)
  • 8 dkg füstölt császárszalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 db paradicsom
  • 2-3 tk őrölt pirospaprika
  • 1 tk majoránna
  • 1/2 tk őrölt kömény
  • só, bors

Elkészítés

Nem árulok el nagy titkot. Pörköltet kell készíteni, vagy régies nevén pergeltet! 🙂 Csak egy kicsit másként.

A császárszalonnát vágjuk apró kockákra, majd egy lábasban süssük zsírjára. Amíg a szalonna kiengedi a zsírját, a hagymát vágjuk apró kockára, és dobjuk rá a szalonnazsírra. Dinszteljük üvegesre a hagymát.

paprikas_porkolt_hagymaA húst vágjuk kb. 2×2 cm-es kockákra, bár ez ízlés dolga, hogy ki mekkora darabokat szeret. Bár kisebb daraboknál összességében nagyobb lesz az a felület, ami meg tud pörkölődni, tehát intenzívebb ízvilág alakul ki. Arról meg nem is beszélve, hogy a kisebb darabok könnyebben megpuhulnak.

„A paprikás ételt javasolják a gyenge gyomrúaknak; a megrekedt náthában és fúladozásban lévőknek. Némely helyeken a paprika teáját házi orvosságnak tartják, minden rázó hideglelések ellen.”

– Diószegi Sámuel: Orvosi füvészkönyv (1813)

(forrás: Wikipédia)

Az apróra vágott húst adjuk a hagymához és a szalonnához, pirítsuk meg a kis kockákat, hogy szép színük legyen (mint a neve is utal rá, egy finom kis pörk réteg alakuljon ki). Szórjuk meg a pirospaprikával, öntsünk alá egy kevés vizet (kb. 1 dl elég), sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a köményt és a majoránnát, majd hagyjuk addig rotyogni, amíg a víz elfő a hús alól. Amíg ez tart, addig feldaraboljuk az ecetes almapaprikát. Akkora darabokra vágjuk, mint a húst. Ha valaki nem meri elsőre bevállalni ezt az ecetes ízt, akkor célszerű darabolás előtt megmosni a paprikákat.

paprikas_porkolt_paprika

A pörkölt egyik fő különbsége a paprikáshoz képest az, hogy a pörkölt szűk lével készül. Tehát csak apránként adjuk hozzá a vizet, és azt hagyjuk elfőni, és ezt egészen addig csináljuk, ameddig a hús egészen omlósra puhul.

Adjuk a húshoz az almapaprikát, és hagyjuk, hogy egy kicsit kiengedje a levét, amit persze hagyunk elfőni. Az sem baj, ha közben a paprika egy kicsit megsül. Egyes vélemények szerint a pörkölt jellegzetes ízét az adja, hogy a felöntés-elfőzés-pirítás ciklust sokszor ismételjünk meg.

paprikas_porkolt_paradicsom

A paradicsomot vágjuk apró kockákra, formázzunk szívet belőle 😛 , és adjuk hozzá a pörköltünkhöz. Vannak akik az elején teszik bele a paradicsomot, viszont én úgy gondolom, hogy a paradicsomnak már csak szét kell főnie, és már nem szabadna sülnie, tehát olyankor tegyük hozzá, amikor már többet nem fogjuk elfőzni a pörkölt levét.

paprikas_porkolt_labos

Egy kis levet a paradicsom is fog ereszteni, de még tehetünk hozzá egy kevés vizet, hogy aztán az egészet készre főzzük. Én jobban szeretek neki időt adni, így nálam a teljes főzési idő másfél óra is szokott lenni közepes, vagy alacsony lángon. Ennyi idő múlva már garantáltan minden összetevő megpuhul.

Almapaprikás pörkölt

Almapaprikás pörkölt

Az elkészült pörköltet főtt krumplival, vagy jó kis nokedlivel (csak akkor marad az egész fogás gluténmentes, ha a nokedli is az!!!) tálaljuk.


Ha tetszik a bejegyzés, akkor nyomj egy lájkot, és oszd meg kérlek, hogy ismerőseid is értesüljenek róla!