Fokhagyma mártás

Lehet, hogy valakinek nem jött be a legutóbbi indiai ravioli, most nekik szeretnék kedveskedni, hogy mégis csak ehető legyen a ravioli. Nem mellesleg egy olyan mártásról lesz szó, ami már szinte univerzális, bármilyen ételhez kitűnően használható. Igen, akár a közelgő karácsonyi vacsorához elkészített halhoz is. Mert tudjuk, hogy a hal, és a fokhagyma nagyon jó barátok!

Hozzávalók

  • 1 közepes fej fokhagyma (kb. 10 dkg)
  • 5 dkg vaj, vagy margarin
  • 1 ek liszt
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg krémsajt (ez pont egy tömlős mackó sajt)
  • zöld fűszerek (petrezselyem, kakukkfű)
  • só, bors

Elkészítés

Két út áll előttünk, és igazából a végeredmény szempontjából nem lesz meghatározó különbség. Az egyik, hogy először készítünk egy besamelmártást, amihez hozzáadjuk a fokhagymát, és a sajtkrémet. A második megoldás, hogy először az olajon futtatjuk meg a fokhagymát, majd a folyamat végén sűrítjük be liszttel az egészet.

Mivel teszünk bele tejszínt, illetve sajtkrémet, ezért jobb megoldásnak tűnik, hogy a végén adjuk hozzá a lisztet, mert így könnyebben tudjuk szabályozni a sűrűségét. Kezdésként olvasszuk fel a vajat, majd amikor felolvadt, tegyük bele a zúzott fokhagymát. Én fokhagymanyomón préseltem át a gerezdeket, mert ezzel a módszerrel a végeredmény krémesebb lett. Ügyeljünk arra, hogy ne barnuljon meg a fokhagyma, mert akkor keserű lesz! Habverővel folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a tejszínt, majd nyomjuk bele a sajtkrémet. Még mindig folyamatosan kevergetve várjuk, meg, amíg a sajtkrém felolvad. Most elkezdhetjük fokozatosan hozzáadni a lisztet, ügyelve arra, hogy csomómentesen elkeverjük. Azt azért tartsuk észben, hogy ha elkezd hűlni a mártás, akkor a vaj, és a sajtkrém dermedése miatt eléggé be tud sűrűsödni, tehát ennek megfelelően adjuk hozzá a lisztet. Utolsó lépésként annyi a dolgunk, hogy sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk az apróra vágott zöldfűszereket.

ravioli_fokhagymaszosz


Ha tetszik a bejegyzés, akkor nyomj egy lájkot, és oszd meg kérlek, hogy ismerőseid is értesüljenek róla!