Background Image
0 0
Ravioli: az olasz és az indiai

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Hozzávalók

Adagok beállítása
Tésztához
30 dkg finomliszt
3 db tojás
Töltelékhez
30 dkg Darált hús
1 fej vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 ek Sűrített paradicsom
1 ek zsiradék
Bors
Mártáshoz
1 fej vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
3 dkg Gyömbér
1 tk Garam masala
1 tk Kurkuma
140 g Sűrített paradicsom
150 g Natúr joghurt
1 tk Cukor
1 ek zsiradék

Ravioli: az olasz és az indiai

  • 4 adag
  • Nehéz

Hozzávalók

  • Tésztához

  • Töltelékhez

  • Mártáshoz

Leírás

Megosztás

Az elmúlt időszakban két konyha ihlette ételt készítettem. Az olasz, és az indiai nem éppen rokon stílusú konyha, most mégis megpróbálom ötvözni a kettőt. Ami most készül, az egy húsos ravioli indiai mártással. Tudom, furcsán hangzik, de a végeredményt tekintve nagyon izgalmas. És közben bemutatok egy jó kis konyhai eszközt is!

Elkészítés

1
Kész

Ravioli

Első lépésként a tésztát készítjük el, mert annak úgy is pihenni kell, így az alatt meg tudjuk csinálni a tölteléket. Házi tésztát készíteni egyszerű! Nem kell mást csinálni, mint 10 dkg liszthez adni egy tojást. Ha apró tojást használunk, akkor egy kevés vizet használhatunk, hogy jobban gyúrhatóbb legyen a tészta. Tehát a lisztet és a tojásokat egy csipet sóval gyúrjuk alaposan össze. Akkor jó, amikor teljesen homogén az állaga, és sehol nem akar szétválni. Ha kész vagyunk, frissen tartó fóliába csomagolva tegyük be a hűtőbe pihenni.

2
Kész

Amíg a tészta pihen, mi ne tegyük, hiszen van még feladat. Egy egyszerű húsos tölteléket csinálunk, hogy lehetőleg semleges maradjon, mert itt még nem akarjuk elvinni az ízt se az olasz, se az indiai irányba. Inkább olyan alapanyagokat használjunk, ami mind a két konyhában fellelhető.

3
Kész

A töltelékhez hevítsük fel az olajat. A hagymát vágjuk apró kockákra (amennyire csak tudjuk), és az olajon pirítsuk üvegesre. Adjuk hozzá a darált húst, és nagy lángon hirtelen pirítsuk meg, majd vegyük lejjebb a lángot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd kb. 15 perc alatt főzzük készre. A vége előtt pár perccel adjunk hozzá egy evőkanál sűrített paradicsomot, hogy egy kis színe legyen, és a kisült zsiradékkal együtt mártás jelleget kölcsönözzön a tölteléknek.

4
Kész

A ravioli elkészítéséhez a képen látható eszközt használtam. Egy kicsit idegenkedtem tőle, de annyira belejöttem a végére, hogy abba sem akartam hagyni. :)

5
Kész

A hűtőből kivett tésztát szedjük 2-3 darabba. Nyújtófa, vagy tésztagép segítségével nyújtsunk vékony lapokat a tésztából. Én a tésztagépen a legkisebb fokozatig nyújtottam. A kinyújtott tésztát helyezzük fel a ravioli készítőre. Nem baj, ha esetleg csak több darabból tudjuk kirakni a teljes felületet, de arra ügyeljünk, hogy legalább 8-10 mm-en átfedésbe kerüljenek, és a lapolásnál vizezzük be a tésztát, hogy összeragadjanak. Ez után az ujjunkkal csináljunk kis gödröcskéket a tésztába a töltelék számára.

6
Kész

A kis mélyedésekbe kiskanál, vagy az adagolókanál segítségével helyezzünk kis halmokat a töltelékből. Arra ügyeljünk, hogy fölfelé ne legyen túl nagy a töltelék halom, mert ha rátesszük a másik tésztát, akkor túlságosan ki fog dudorodni alul, és ez a dudorodás elvékonyíthatja a tésztát, vagy extrém esetben ki is lyukaszthatja!

7
Kész

Ha az összes kis gödröcskét megtöltöttük, akkor a töltelék halmok közötti területeket ecset segítségével kenjük be vízzel. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy egy másik kinyújtott tésztalappal betakarjuk az egészet, kézzel kicsit lenyomkodjuk, és sodrófa segítségével annyiszor megyünk végig a tésztán, amíg a kis raviolik el nem válnak egymástól.

8
Kész

Ha elkészültünk, akkor a formát megfordítva az ujjunk segítségével nyomkodjuk ki az elkészült raviolikat.

Arra ügyeljünk az elkészítés során, hogy mindig legyen megfelelően belisztezve minden, nehogy összeragadjon a tészta. Ha szükséges, akkor minden fázisnál ellenőrizzük le, hogy nem kell-e utána lisztezni

9
Kész

Mártás

Eddig a pontig egy szinte semleges ízű raviolit kaptunk. Az igazi jelleget a mártás fogja megadni, ezért most egy indiai jellegűt készítettem hozzá. Természetesen bármilyen más mártással finom lesz. Aki nem szokta még meg az erős fűszerezést, az egy kicsit kevesebb fűszert tegyen a mártásba!

10
Kész

Az apróra vágott vöröshagymát az olajon pirítsuk üvegesre. A fokhagymát vágjuk nagyon apróra, vagy fokhagymanyomóval zúzzuk össze. A gyömbért kis lyukú reszelőn reszeljük le, és a fokhagymával együtt adjuk a hagymához. Kb. 2 percig pirítsuk közepes lángon, majd adjuk hozzá a garam masalát, és a kurkumát. Tegyük bele a sűrített paradicsomot, és alaposan keverjük át.  A paradicsom fanyarkás íze miatt tegyük bele a cukrot (a barna cukor ideális, de a sima fehér is megteszi). Újabb 2-3 perc főzés után adjuk hozzá a joghurtot, majd alapos keverés után forrásig melegítsük.

11
Kész

Tálalásnál öntsük a szószt a raviolira. Ha intenzívnek érezzük a szósz ízét, akkor csak annyit rakjunk rá, hogy éppen bele tudjuk forgatni a tészta táskákat.

Kertész Zoltán

Szeretek főzni, de még jobban szeretek kísérletezni. Nincs ellenemre a magyaros konyha, de nem árt néha módosítani rajta.

Előző
Kolbászos, kukoricás spagetti
next
Fokhagyma mártás
Előző
Kolbászos, kukoricás spagetti
next
Fokhagyma mártás