Background Image
0 0
Gnocchi

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Hozzávalók

Adagok beállítása
1 kg burgonya Lehetőleg sárga
30 dkg finomliszt
1 db tojás

Tápanyag-információ

309,5 kcal
Energia
9,5 gramm
Fehérje
1,5 gramm
Zsír
61,2 gramm
Szénhidrát

Gnocchi

Jellemzők
  • Epekímélő
Konyha:
  • 6 adag
  • Könnyű

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Bár nagy a kísértés, hogy a boltban, fagyasztott állapotban vegyük meg, és bár a neve felér egy nyelvtörővel, az elkészítése sem különösebben bonyolult. Egy olasz köret, ami egy kicsit kiszakít a rizs, főtt krumpli, tészta háromszögből. Egy kicsit munkás, tehát nem valószínű, hogy a hétköznap esték sztárja lesz, a fáradtság mindenképpen megéri.

Elkészítés

1
Kész

A krumplit egészben, héjastól tegyük oda főni. Amikor puhára főtt, egy kicsit hagyjuk hűlni, hogy dolgozni tudjunk vele, de ne hűljön ki nagyon, meg akkor nehezebb megpucolni. Óvatosan fogjuk meg egy konyharuhával, vagy egyszerűen szúrjuk villára - ügyelve, hogy ne repedjen szét -, és egy kés segítségével hámozzuk meg.

2
Kész

Ezután krumplinyomóval nyomjuk szét. Az összenyomott krumplira ráütjük a tojást, megszórjuk 2 csipet sóval, és ízlés szerint borssal. Ezt kézzel jól elkeverjük, és amikor már eléggé elkeveredett a tojás a krumplival, akkor megszórjuk liszttel. Nem szórjuk rá egyszerre az egészet, hanem csak annyit, hogy könnyen ki tudjuk borítani a tálból. Borítsuk lisztezett gyúródeszkára, és fokozatosan hozzáadva a lisztet, gyúrjunk belőle tésztát. Nem kell megijedni, hogy ha már az összes lisztet belekevertük, de még úgy érezzük, hogy tudna felvenni. A túl sok liszt nem jó, mert attól a végeredmény egy kicsit kemény lehet.

3
Kész

Ha kész vagyunk a gyúrással, akkor formázzunk hosszúkás cipót a tésztából. Vágjunk le egy ujjnyi vastagságú szeletet, szórjunk lisztet a deszkára, és a tenyerünkkel, illetve ujjainkkal sodorjunk belőle kb. kisujjnyi vastagságú "kukacot". Ezután egy hosszú, vékony nyelű késsel vágjunk belőle 2 cm-es darabokat.

4
Kész

És akkor itt álljunk meg egy kicsit. Most jönne az a rész, hogy villa hátsó felével csíkokat sodrunk a kis gnocchikba, ami jó móka, de ha az ember már nagyon éhes, akkor nem muszáj ezzel töltenie az idejét. A csíkozásnak egyébként annyi a szerepe azon túl, hogy esztétikai élményt nyújt, hogy a bordázott felület több szószt tud magához kötni. Szóval ha nincs kedvünk csíkozni, de szeretnénk egy kicsit más formát, akkor vághatjuk 45 fokban is a kis nudlikat. Arra mindig figyeljünk, hogy kellő mennyiségű liszt legyen a tésztán, nehogy összeragadjanak!

5
Kész

Most már nincs más dolgunk, mint lobogó, forró vízben 2-3 perc alatt kifőzni a gnocchikat, és a kedvenc mártásunkkal tálalni.
Ha nem közvetlenül a főzés után keverjük össze a szósszal, akkor célszerű rálocsolni egy kevés olívaolajat, hogy ne száradjon ki a külső felülete!

Kertész Zoltán

Szeretek főzni, de még jobban szeretek kísérletezni. Nincs ellenemre a magyaros konyha, de nem árt néha módosítani rajta.

Előző
Sertéshúsos, gombás curry
next
Csülkös gnocchi – Csülök tormaszósszal
Előző
Sertéshúsos, gombás curry
next
Csülkös gnocchi – Csülök tormaszósszal