Leírás
A nemzetközi konyhából szerintem nagyon sokat lehet tanulni. Sokszor csak annyit, hogy milyen alapanyagokat miként használnak fel, de akár technológiai fogásokat is. Aztán az is előfordul, hogy egy kicsit rugalmasabban kezeljük a dolgot, és a saját technikával, technológiával oldjuk meg a feladatot. Ebben az ételben minden benne van, amit az indiai konyhában szeretek, a változatos fűszerezéstől kezdve az egyszerűségig. Már amennyire egy indiai étel lehet egyszerű! 🙂
Hozzávalók
- 30 dkg sertéshús (lapocka, vagy comb)
- 20 dkg gomba
- 4 dkg gyömbér
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 2 db paradicsom
- 2 db paprika (tv, és/vagy kaliforniai)
- 2-3 ek étolaj, vagy zsír
- római kömény
- garam masala
- kurkuma
- 2 dl kókusztej
Elkészítés
Ezt az ételt nagyon szeretem annak ellenére, hogy az előkészítés viszonylag sok időt vesz igénybe. Inkább azokat a fogásokat szeretem elkészíteni, amelyeknél menet közben lehet a hozzávalókat előkészíteni, de most célszerű ezt előre megcsinálni!
Na jó, nem kell ám nagy dolgokra gondolni. Elegendő répákat zsülienre vágni, de hát az sem megy sokszor gyorsan. A többi összetevőt nyugodtan feldarabolhatjuk menet közben.
Az apró csíkokra vágott húst pirítsuk meg a zsiradékon. A bolti húsoknak az a bajuk, hogy túlságosan vizesek, ezért meg kell várni, míg kiengedi magából az összes nedvességet, majd megvárni, míg elpárolog, és csak utána lehet várni a csodát, hogy egy kis színt kapjon. Ha szépen színt kapott minden oldalon a hús, akkor szedjük ki egy tálba, és tegyük félre.
A hús sütése után visszamaradt zsiradékon pirítsuk üvegesre a kockára vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és egy reszeljük hozzá a megtisztított gyömbért. A vöröshagyma nem tipikus összetevője a curry-nak, inkább csak a megszokás miatt teszem bele.
Tegyük a hagymához a zsülienre vágott gyökérzöldségeket, majd amikor egy kicsit megfonnyadtak, akkor adjuk hozzá a paprikát is. Ez most már pirulni nem nagyon fog, csak párolódni, mivel szépen kiengedi magából a zöldség a nedvességet. Sőt, érdemes megsózni egy kicsit!
Amikor úgy látjuk, hogy a zöldségek kiengedtek valamennyi nedvességet, akkor tegyük vissza bele a húst, és jó alaposan keverjük össze. Tegyük hozzá a felszeletelt gombát is, azt is keverjük el jó alaposan. Ilyenkor akár úgy is tűnhet, hogy kicsi lesz az edény, de ez az érzés hamar elmúlik, amikor a gomba összeesik.
Ha valaki húsmentesen étkezik, akkor természetesen anélkül is teljes értékű fogást kapunk, mert a zöldségek és a gomba kellően tartalmassá teszi.
Közben elkezdhetjük a fűszerezést. A sóval és borssal csak módjával, mert a garam masala fűszerkeverékben elég sok és intenzív fűszer található. Szórjuk bele 1,5 tk garam masalát, 1/2 tk római köményt, és 2 tk kurkumát. Ezeket persze lehet idővel ízlés szerint módosítani. A kurkuma igazából csak színt ad, amellett, hogy egészséges fűszer, viszont a római köménynek elég intenzív az illata, ami nem mindenkinek tetszhet!
Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és hagyjuk, hogy a hús jól megpuhuljon. Vegyük le a lángot takarékra, és főzzünk puhára mindent. Amikor úgy érezzük, hogy már minden megfelelő puhaságú, akkor öntsük hozzá a kókusztejet, és jól keverjük el benne. Ha esetleg sehol sem kapunk kókusztejet, ami egyébként a nagyobb bevásárló központok nemzetközi konyha részlegén szokott lenni, akkor helyettesíthetjük tejszínnel is. Hagyjuk, hogy szinte forrásig melegedjen az egész, és már kész is vagyunk! 🙂

Tálaljuk párolt rizzsel, és szórjuk meg a tetejét díszítés gyanánt apróra vágott petrezselyemmel, vagy koriander zöldjével.