0 0
Sertéshúsos, gombás curry

Oszd meg közösségi oldalaidon:

vagy másold ki a webcímet és oszd meg azt.

Sertéshúsos, gombás curry

Leírás

Megosztás

A nemzetközi konyhából szerintem nagyon sokat lehet tanulni. Sokszor csak annyit, hogy milyen alapanyagokat miként használnak fel, de akár technológiai fogásokat is. Aztán az is előfordul, hogy egy kicsit rugalmasabban kezeljük a dolgot, és a saját technikával, technológiával oldjuk meg a feladatot. Ebben az ételben minden benne van, amit az indiai konyhában szeretek, a változatos fűszerezéstől kezdve az egyszerűségig. Már amennyire egy indiai étel lehet egyszerű! 🙂

Hozzávalók

  • 30 dkg sertéshús (lapocka, vagy comb)
  • 20 dkg gomba
  • 4 dkg gyömbér
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 2 db paradicsom
  • 2 db paprika (tv, és/vagy kaliforniai)
  • 2-3 ek étolaj, vagy zsír
  • római kömény
  • garam masala
  • kurkuma
  • 2 dl kókusztej

Elkészítés

Ezt az ételt nagyon szeretem annak ellenére, hogy az előkészítés viszonylag sok időt vesz igénybe. Inkább azokat a fogásokat szeretem elkészíteni, amelyeknél  menet közben lehet a hozzávalókat előkészíteni, de most célszerű ezt előre megcsinálni!

Na jó, nem kell ám nagy dolgokra gondolni. Elegendő répákat zsülienre vágni, de hát az sem megy sokszor gyorsan. A többi összetevőt nyugodtan feldarabolhatjuk menet közben.

husos_gombas_curry_alapanyag

Az apró csíkokra vágott húst pirítsuk meg a zsiradékon. A bolti húsoknak az a bajuk, hogy túlságosan vizesek, ezért meg kell várni, míg kiengedi magából az összes nedvességet, majd megvárni, míg elpárolog, és csak utána lehet várni a csodát, hogy egy kis színt kapjon. Ha szépen színt kapott minden oldalon a hús, akkor szedjük ki egy tálba, és tegyük félre.

husos_gombas_curry_hus

A hús sütése után visszamaradt zsiradékon pirítsuk üvegesre a kockára vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és egy reszeljük hozzá a megtisztított gyömbért. A vöröshagyma nem tipikus összetevője a curry-nak, inkább csak a megszokás miatt teszem bele.

husos_gombas_curry_zoldseg husos_gombas_curry_zoldseg2

Tegyük a hagymához a zsülienre vágott gyökérzöldségeket, majd amikor egy kicsit megfonnyadtak, akkor adjuk hozzá a paprikát is. Ez most már pirulni nem nagyon fog, csak párolódni, mivel szépen kiengedi magából a zöldség a nedvességet. Sőt, érdemes megsózni egy kicsit!

husos_gombas_curry_fozes husos_gombas_curry_fozes2

Amikor úgy látjuk, hogy a zöldségek kiengedtek valamennyi nedvességet, akkor tegyük vissza bele a húst, és jó alaposan keverjük össze. Tegyük hozzá a felszeletelt gombát is, azt is keverjük el jó alaposan. Ilyenkor akár úgy is tűnhet, hogy kicsi lesz az edény, de ez az érzés hamar elmúlik, amikor a gomba összeesik.

Ha valaki húsmentesen étkezik, akkor természetesen anélkül is teljes értékű fogást kapunk, mert a zöldségek és a gomba kellően tartalmassá teszi.

Közben elkezdhetjük a fűszerezést. A sóval és borssal csak módjával, mert a garam masala fűszerkeverékben elég sok és intenzív fűszer található. Szórjuk bele 1,5 tk garam masalát, 1/2 tk római köményt, és 2 tk kurkumát. Ezeket persze lehet idővel ízlés szerint módosítani. A kurkuma igazából csak színt ad, amellett, hogy egészséges fűszer, viszont a római köménynek elég intenzív az illata, ami nem mindenkinek tetszhet!

Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és hagyjuk, hogy a hús jól megpuhuljon. Vegyük le a lángot takarékra, és főzzünk puhára mindent. Amikor úgy érezzük, hogy már minden megfelelő puhaságú, akkor öntsük hozzá a kókusztejet, és jól keverjük el benne. Ha esetleg sehol sem kapunk kókusztejet, ami egyébként a nagyobb bevásárló központok nemzetközi konyha részlegén szokott lenni, akkor helyettesíthetjük tejszínnel is. Hagyjuk, hogy szinte forrásig melegedjen az egész, és már kész is vagyunk! 🙂

Húsos gombás curry
Húsos gombás curry

Tálaljuk párolt rizzsel, és szórjuk meg a tetejét díszítés gyanánt apróra vágott petrezselyemmel, vagy koriander zöldjével.

 

előző
Kolbászos, paprikás tészta
következő
Gnocchi
előző
Kolbászos, paprikás tészta
következő
Gnocchi