Background Image
0 0
Zöldborsó leves

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Zöldborsó leves

Leírás

Megosztás

Végérvényesen itt a tavasz. Miközben a kertben már elültetésre kerülnek a zöldségek, és nem akarjuk kivárni az érett állapotot, ha tavaszi ízekre vágyunk, akkor előszedhetjük a fagyasztó mélyéről az ott lapuló zöldségeket, így két legyet üthetünk egy csapásra. Rákészülhetünk a tavaszi ízekre, és helyet csinálhatunk a friss zöldségeknek, hogy minél tovább tudjuk élvezni a bennük lévő ízek gazdagságát.

Hozzávalók

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • egy kisebb zellergumó
  • 500 g zöldborsó
  • só, bors
  • 2 tk morzsolt petrezselyem
  • 1-2 tk őrölt pirospaprika
  • 3-4 ek liszt
  • 1 db tojás
  • 3-4 ek étolaj

Elkészítés

Jobban szeretem, ha minden falatra jut mindenből, így annak a híve vagyok az alapanyagokat vágjuk apróra. Nem mellesleg gyorsabban meg is fő, hiszen kisebb keresztmetszetnek kell megpuhulnia.

A hagymát vágjuk apró kockára, majd 2-3 ek olajon dinszteljük meg egy kicsit. A répát, zellert vágjuk fel kb. 1 cm-es kockákra, és adjuk a hagymához, és így együtt dinszteljük őket tovább. Nem baj, ha egy kicsit megpirulnak a zöldségek, mert attól csak ízletesebb lesz! Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ha szárított petrezselymet használunk, akkor azt is adjuk hozzá (a frisset ráérünk a végén hozzátenni), majd öntsük fel az egészet 1-1,5 l vízzel, attól függően, hogy mennyire szeretjük sűrűbben, vagy hígabban a levest. Forraljuk fel az egészet, majd főzzük puhára a zöldségeket. Amikor úgy gondoljuk, hogy már csak egy pár perc kell neki, akkor adjuk hozzá a zöldborsót. Mindegy, hogy friss, vagy fagyasztott, mindkettőnek elég pár perc, hogy megpuhuljon.

Amikor a zöldborsót beleraktuk a levesbe, egy tányérban üssünk fel egy tojást, és villával verjük fel, és sózzuk meg egy kicsit. Adjunk hozzá 2-3 ek lisztet, és keverjünk belőle a villával nokedli sűrűségű tésztát. Nokedliszaggatóval szaggassuk bele a levesbe, majd jó alaposan keverjük át, hogy ne ragadjanak össze a kis tészta darabok. Tudom, sokan csipetkét tesznek bele, de nekem ez a gyorsasága miatt jobban tetszik.

Mivel a tésztának is elég 2-3 perc, hogy megfőljön, így gyorsan elkészítjük a rántást hozzá. Aki persze diétázik, vagy hasonló, az akár itt le is kapcsolhatja a gázt, de a bátrabbak folytathatják, hiszen még mindig nincs színe a levesnek. 🙂 Egy kis edényben forrósítsunk fel 1 ek olajat, majd adjunk hozzá 1 ek lisztet. Jó alaposan keverjük össze, és az sem baj, ha lesz egy kis színe a lisztnek. Vegyük le a lángról az edényt, és szórjunk bele 1-2 tk pirospaprikát, majd az is alaposan keverjük el. Egy kis hideg vízzel öntsük fel, hogy folyós legyen, és öntsük bele a levesbe. Egy utolsó keverés, összeforralás, és már kész is vagyunk.

Jó étvágyat!

Zöldborsó leves
Zöldborsó leves

Kertész Zoltán

Szeretek főzni, de még jobban szeretek kísérletezni. Nincs ellenemre a magyaros konyha, de nem árt néha módosítani rajta.

Előző
Hortobágyi húsos palacsinta
next
Részeges (sörben sült) csirkecomb
Előző
Hortobágyi húsos palacsinta
next
Részeges (sörben sült) csirkecomb