0 0
Zöldborsó leves

Oszd meg közösségi oldalaidon:

vagy másold ki a webcímet és oszd meg azt.

Zöldborsó leves

Leírás

Megosztás

Végérvényesen itt a tavasz. Miközben a kertben már elültetésre kerülnek a zöldségek, és nem akarjuk kivárni az érett állapotot, ha tavaszi ízekre vágyunk, akkor előszedhetjük a fagyasztó mélyéről az ott lapuló zöldségeket, így két legyet üthetünk egy csapásra. Rákészülhetünk a tavaszi ízekre, és helyet csinálhatunk a friss zöldségeknek, hogy minél tovább tudjuk élvezni a bennük lévő ízek gazdagságát.

Hozzávalók

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • egy kisebb zellergumó
  • 500 g zöldborsó
  • só, bors
  • 2 tk morzsolt petrezselyem
  • 1-2 tk őrölt pirospaprika
  • 3-4 ek liszt
  • 1 db tojás
  • 3-4 ek étolaj

Elkészítés

Jobban szeretem, ha minden falatra jut mindenből, így annak a híve vagyok az alapanyagokat vágjuk apróra. Nem mellesleg gyorsabban meg is fő, hiszen kisebb keresztmetszetnek kell megpuhulnia.

A hagymát vágjuk apró kockára, majd 2-3 ek olajon dinszteljük meg egy kicsit. A répát, zellert vágjuk fel kb. 1 cm-es kockákra, és adjuk a hagymához, és így együtt dinszteljük őket tovább. Nem baj, ha egy kicsit megpirulnak a zöldségek, mert attól csak ízletesebb lesz! Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ha szárított petrezselymet használunk, akkor azt is adjuk hozzá (a frisset ráérünk a végén hozzátenni), majd öntsük fel az egészet 1-1,5 l vízzel, attól függően, hogy mennyire szeretjük sűrűbben, vagy hígabban a levest. Forraljuk fel az egészet, majd főzzük puhára a zöldségeket. Amikor úgy gondoljuk, hogy már csak egy pár perc kell neki, akkor adjuk hozzá a zöldborsót. Mindegy, hogy friss, vagy fagyasztott, mindkettőnek elég pár perc, hogy megpuhuljon.

Amikor a zöldborsót beleraktuk a levesbe, egy tányérban üssünk fel egy tojást, és villával verjük fel, és sózzuk meg egy kicsit. Adjunk hozzá 2-3 ek lisztet, és keverjünk belőle a villával nokedli sűrűségű tésztát. Nokedliszaggatóval szaggassuk bele a levesbe, majd jó alaposan keverjük át, hogy ne ragadjanak össze a kis tészta darabok. Tudom, sokan csipetkét tesznek bele, de nekem ez a gyorsasága miatt jobban tetszik.

Mivel a tésztának is elég 2-3 perc, hogy megfőljön, így gyorsan elkészítjük a rántást hozzá. Aki persze diétázik, vagy hasonló, az akár itt le is kapcsolhatja a gázt, de a bátrabbak folytathatják, hiszen még mindig nincs színe a levesnek. 🙂 Egy kis edényben forrósítsunk fel 1 ek olajat, majd adjunk hozzá 1 ek lisztet. Jó alaposan keverjük össze, és az sem baj, ha lesz egy kis színe a lisztnek. Vegyük le a lángról az edényt, és szórjunk bele 1-2 tk pirospaprikát, majd az is alaposan keverjük el. Egy kis hideg vízzel öntsük fel, hogy folyós legyen, és öntsük bele a levesbe. Egy utolsó keverés, összeforralás, és már kész is vagyunk.

Jó étvágyat!

Zöldborsó leves
Zöldborsó leves

előző
Hortobágyi húsos palacsinta
következő
Részeges (sörben sült) csirkecomb
előző
Hortobágyi húsos palacsinta
következő
Részeges (sörben sült) csirkecomb