Babos, tésztás egytál

Ismét egy gyorsan elkészíthető étel. Péntek lévén kézenfekvő, hogy egy kis bab kerüljön a tányérba. Sok családban szokás, hogy pénteken húsmentes napot tartanak, és ilyenkor általában valamilyen babos ételt készítenek. Persze azért a húst nem kell teljes mértékben elhagyni. Az egyszerűsége miatt akár egy kollégiumi konyhában is elkészíthető, és kellő energiát ad a szorgalmi időszak utolsó hetére!

Hozzávalók

  • 30 dkg vörösbab konzerv
  • 30 dkg kagylótészta
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom (70g)
  • 15 dkg sárgarépa
  • 15 dkg zellergumó
  • 1 tk zsálya
  • só, bors
  • 2-3 ek étolaj

Elkészítés

A hagymát apró kockákra vágjuk, a kolbászt pedig hosszában felvágjuk 4 felé, és ezeket a negyedeket felkarikázzuk. Lábosban felhevítjük az olajat, majd beletesszük a hagymát is, és a kolbászt is.  Közben a sárgarépát és a zellert apró kockára vágjuk. Megvárjuk, amíg a hagyma üvegesre párolódik, és a kolbászból kisül a zsír, majd beletesszük a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, és egy kicsit hagyjuk, hogy a zöldségek megpárolódjanak a saját levükben. Majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és a morzsolt, vagy apróra vágott zsályát. Átkevergetjük, majd felöntjük 6-7 dl vízzel, és közepes lángon főzzük.

Az egészet addig főzzük, amíg a zöldségek félig meg nem puhulnak. A konzerv babot leszűrjük, lecsepegtetjük, és hozzáöntjük a lábosban rotyogó kolbászos zöldségekhez. Ha esetleg nem konzerv babot használnánk, hanem sima száraz babot, akkor azt előző este áztassuk be, és azzal kezdjük a főzést, mert annak több idő kell, míg megpuhul.

Amikor úgy érezzük, hogy már csak pár perc szükséges a tökéletes puhasághoz, adjuk hozzá a tésztát. Ha közben elfőtte a levét, akkor pótoljuk, mert a tészta elég sokat fel tud venni.

 


Ha tetszik a bejegyzés, akkor nyomj egy lájkot, és oszd meg kérlek, hogy ismerőseid is értesüljenek róla!