Background Image
0 0
Házi tagliatelle, húsgombóccal és paradicsomos mártással

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Hozzávalók

Adagok beállítása
Húsgolyókhoz
1 fej vöröshagyma
400 g Darált hús
2 db tojás
Bors
Mártáshoz
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
500 ml Paradicsom szósz
1 tk Oregánó
1 tk Kakukkfű
Tésztához
30 dkg finomliszt
3 db tojás

Házi tagliatelle, húsgombóccal és paradicsomos mártással

Konyha:
  • 4 adag
  • Közepes

Hozzávalók

  • Húsgolyókhoz

  • Mártáshoz

  • Tésztához

Leírás

Megosztás

Imádom a paradicsomos ételeket! Azt hiszem, ezzel sokan vagyunk így. Főleg akkor, ha egyszerűen el lehet készíteni. Ez a fogás mondjuk határeset, mert a gombócokkal lehet egy kicsit pepecselni. De a jó hír az, hogy ha már egyszer nekiállunk, akkor csinálhatunk nagyobb mennyiséget is a gombócokból, és akár le is fagyaszthatunk belőle.

Elkészítés

1
Kész

Kezdjük a lista végével. Először csináljuk meg a tésztát. A lisztből és tojásból gyúrjunk tésztát. Ha nagyon kemény lenne, vagy nem elég gyúrható, akkor egy kevés vizet adjunk hozzá. De csak óvatosan! Ha a tésztát jó alaposan átgyúrtuk, akkor tegyük frissen tartó fóliába, és hagyjuk pihenni 30-40 percet hűtőben.

2
Kész

Amíg a tészta pihen, addig elkészítjük a gombócokat. A hagymát vágjuk apró kockára, adjuk a darált húshoz. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd a tojásokat hozzáadva alaposan keverjük át. Benedvesített kézzel formázunk nagyobb dió nagyságú golyócskákat, és ezeket a golyókat forgassuk meg lisztben, hogy felszívja a felületéről a nedvességet. Tegyük félre egy kicsit a húsgolyókat, és térjünk vissza a tésztához.

3
Kész

A lehűlt tésztát vágjuk 4-5 felé. Ezekből a darabokból nyújtsunk 1-2 mm vastag lapokat. Ha tésztagéppel nyújtjuk, akkor a legkisebb fokozatig nyújthatjuk. Ha géppel csináljuk, akkor a kinyújtott tésztalapot engedjük át a széles metélt készítő hengerpáron. Kézi daraboláshoz alaposan lisztezzük be a lap mindkét felét, majd tekerjük össze. Ha úgy érezzük, hogy összeragadna, akkor inkább lisztezzük be még jobban. A feltekert tésztából egy széles pengéjű éles késsel vágjunk kb. fél centis darabokat. Kézzel mozgassuk át a levágott darabokat, hogy szétjöjjön, és ne ragadjon össze.

4
Kész

Ismét visszatérünk a húsgolyókhoz. Egy serpenyőbe tegyünk kevés olajat, és amikor felforrósodik, tegyük bele adagonként a húsgolyókat. Most az a rész jön, hogy egy gömb felületét kell valahogy körbesütni, hogy szépen minden "oldala" megpiruljon. Nem baj, ha egy kicsit ellaposodik,a lényeg, hogy körbe az egész megpiruljon. Ha elkészültünk a húsgolyók elősütésével, szedjük ki papír törlőkendőre, hogy felitassuk a felesleges zsiradékot.

5
Kész

Ha ezzel megvagyunk, rátérhetünk a szószra. Megint jön a siratós rész. A hagymát vágjuk apró kockára. Hevítsük fel az olajat, és tegyük bele a hagymát, majd pirítsuk üvegesre. Amikor már majdnem kész, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és a zöld fűszereket. Adjuk hozzá a passzírozott paradicsomot. Az egészet keverjük jól át, majd tegyük bele a kisütött húsgolyókat. Lassú tűzön főzzük 20-25 percig. Közben néha kevergessük meg, hogy nehogy odakapjon.

6
Kész

Amikor a húsgolyókat a szószhoz adtuk, tegyünk fel sós vizet forrni. Ha felforrt, 3 perc alatt főzzük készre a tésztát.

Kertész Zoltán

Szeretek főzni, de még jobban szeretek kísérletezni. Nincs ellenemre a magyaros konyha, de nem árt néha módosítani rajta.

Előző
Spenotos ricottás gombóc, fűszeres vajban
next
Babos, tésztás egytál
Előző
Spenotos ricottás gombóc, fűszeres vajban
next
Babos, tésztás egytál