Francia pezsgős csirke

Most egy kicsit a francia konyhába kóstolunk bele. Úgy érzem, Franciaországot nem véletlenül hívják a gasztronómia bölcsőjének, és már most látom, hogy lesz még folytatása. Az alábbi receptből látszik, hogy a franciák nem mindig törekednek az egyszerű elkészítésre, de a végeredmény mindenért kárpótol.

Hozzávalók

  • 2 db csirkecomb (egész)
  • 2 szelet sonka
  • 3 dl pezsgő
  • 1 db csirkemáj
  • 3 ek vaj
  • só, bors

Elkészítés

Jó hír, hogy nem kell sokféle, bonyolult alapanyag az elkészítéshez, viszont annál több lépésből áll. Elsőként csontozzuk ki a csirkecombokat. Ehhez fektessük hátára a combot (hopp, egy enyhe kis képzavar), szóval fektessük inkább a külső oldalára. Mármint a csirkének külső! 🙂 Egy éles késsel vágjuk be a húst a csont felett, egészen a csontig, majd óvatosan, apró mozdulatokkal vágjuk körbe a csontot, hogy azután szépen ki tudjuk emelni a húsból. Mivel az alsó és a felső comb egyben van, így két csontunk lesz. Ezután terítsük ki a húst, és meglepetésünkre egy négyzet formát kapunk. Ha néhány helyen előfordulhat húshiány, és csak a bőrt látjuk, akkor egy vastagabb helyről nyessünk le egy kicsit, és pótoljuk ki.

pezsgos_csirke_hus

A húst szórjuk meg sóval és borssal (lehet fehér bors is, nem fog neki ártani) ), majd a kiterített húsra tegyük rá a sonka szeleteket. Ügyeljünk arra, hogy a sonka szeletek ne érjenek ki a hús széléig, mert az a jó, ha a göngyölés után a hús részek érnek össze.

pezsgos_csirke_tekercs

A sonka felhelyezése után óvatosan feltekerjük a húst, és egy kis bőrt ráhúzunk a végre. Nem félreérteni! És akkor most jön a mutatvány: Fogpiszkáló segítségével tűzzük össze, hogy szét ne essen. Egyébként az echte (réel) francia receptekben általában konyhai kötözőzsinórral adják meg a formáját a húsnak, de ettől most erőforráshiány miatt eltekintettem.

pezsgos_csirke_sult

Most keressünk egy magas falú serpenyőt. Én találtam egy régi, zománcozott darabot, de a lényeg, hogy olyan legyen, amin viszonylag kevés a hőre lágyuló műanyag, mert majd be kell tennünk a sütőbe. Az összegöngyölt húsnak süssük szép aranybarnára minden oldalát 2 evőkanál vajon, hogy egy kicsit ropogós legyen majd a bőre.

Tegyük be a serpenyőt 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és 30 perc alatt süssük át a húst. Ha ezzel megvagyunk, akkor a annyi zsiradékot öntsünk le a húsról, hogy csak kb. 2 kanálnyi maradjon. (A maradékot friss kenyérrel kitunkolhatjuk főzés közben 😛 )

Ez után öntsünk rá 1,5-2 dl pezsgőt, forraljuk fel, és hagyjuk a gázon még a forrástól számítva 2-3 percig, amíg az alkohol elpárolog a pezsgőből. Vegyük ki a húst a serpenyőből, és egy kicsit tegyük félre. A serpenyőben lévő pezsgős szószt szűrjük le, hogy ne maradjanak benne apró, kemény pörcdarabok.

pezsgos_csirke_maj

Egy kanál vajat olvasszunk fel a serpenyőben, és a májat süssük meg benne mindkét oldalán. Kicsit talán furcsán hangzik, de ezzel a májjal fogjuk ízesíteni a mártást. A májat tegyük bele a leszűrt pezsgős mártáshoz, és egy botmixer segítségével turmixoljuk össze az egészet jó alaposan, majd öntsük hozzá a maradék pezsgőt (mármint ami a 3 dl-ből megmaradt 😛 ). Forraljuk fel az egészet, és hagyjuk, hogy egy kicsit besűrűsödjön.

pezsgos_csirke_melegites

Ha idáig eljutottunk, akkor már nincs sok hátra. A húsból szedjük ki a fogpiszkálókat, vagy szedjük le a zsineget, attól függően, hogy mivel fogtuk össze. Vágjuk a húst 1 cm-es karikákra, és tegyük bele egy tűzálló tálba. Öntsünk a hús alá 2-3 evőkanál szószt, takarjuk le az egészet alufóliával, és sütőben 10-15 perc alatt melegítsük át az egészet.

Pezsgős csirke

Pezsgős csirke

Tálalásnál egy kávéscsészébe, vagy egy kisebb teáscsészébe tegyünk rizst, kicsit nyomkodjuk meg, hogy összeálljon rendesen, és borítsuk ki óvatosan a tányérra, hogy megtartsa a formáját. Kanalazzunk a szószból a rizs köré, és erre tegyük rá a hússzeleteket. Díszítésként szórjuk meg petrezselyemmel.


Ha tetszik a bejegyzés, akkor nyomj egy lájkot, és oszd meg kérlek, hogy ismerőseid is értesüljenek róla!