Background Image
0 0
Kovászos uborka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Kovászos uborka

Leírás

Megosztás

A nyár nagy slágere a savanyúságok között nálam a kovászos uborka, de gyanítom, hogy nem csak a magam nevében mondhatom ezt. A bográcsos ételekhez, grillezéshez az egyik legjobb. Sőt, néha csak úgy nassolni is jó belőle. Az elkészítése rendkívül egyszerű, mindenkinek ajánlom.

Hozzávalók

  • 1 kg uborka
  • 1 csokor kapor
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 szelet kenyér
  • 1 ek só
  • 1 l víz
  • 100% napsütés 🙂

Elkészítés

Az uborkákat borítsuk be a mosogató tálcába, engedjünk rá vizet, és egy kefével jó alaposan mossuk meg.

Tegyünk egy nagy befőttes üveg aljába egy szelet kenyeret, majd tegyük rá a kapor harmadát, és egy gerezd fokhagymát. Ha nagy a fokhagyma gerezd, akkor szét lehet vágni kisebb darabokra, hogy egyenletesen legyen elosztva az üveg alján.

Kovászos uborka hozzávalók
Kovászos uborka hozzávalók

Egy késsel vágjuk le az uborkák végét (itt érdemes azt is figyelembe venni, hogy mekkorák az uborkák, és mekkora az üveg, hogy ha két szintesre akarjuk csinálni, akkor lehetőleg ne lógjon ki semmi az üveg tetején), majd oldalról vágjuk át őket. Ha nagyobb uborkánk van, akkor egymásra merőlegesen két vágást is ejthetünk az ubin, de arra figyeljünk, hogy ne vágjuk végig! Ezekre a vágásokra azért van szükség, hogy a kovászos lé könnyebben átjárja az uborkákat, illetve a kész savanyúságot kézzel is könnyebb szétszedni fogyasztás előtt.

Kovászos uborka szétvágása
Kovászos uborka szétvágása

Ha több szintesre tervezzük, akkor az első szint után is tegyünk 1/3-ad csokor kaprot, illetve egy nagyobb gerezd fokhagymát feldarabolva és elosztva. Most jöhet rá a második szint uborka, majd a tetejére a maradék kapor, és fokhagyma az előzőek szerint. Tegyük az uborka tetejére a másik szelet kenyeret.

Kovászos uborka
Kovászos uborka

Van, aki felforralja a vizet, de szerintem elég annyira melegen is, ahogy a csapból kijön, az kb. 60-80 °C. Egy liter meleg vízben jó alaposan keverjünk el egy evőkanál sót. Az sem baj, ha púpos az evőkanál. Öntsük rá a sós vizet az uborkára, de úgy, hogy a felső réteg kenyér is átnedvesedjen. Tegyünk a tetejére egy kistányért, és már mehet is ki az erkélyre, vagy az ablakba. Olyan helyre tegyük, ahol viszonylag folyamatosan, egész nap éri a napfény. A befőttes üveg alá tegyünk még egy tálkát, mert előfordulhat az, hogy az erős napsütéstől forrásnak indul az uborkalé, és a takaró tányér mellett kifolyik egy kevés. Attól függően, hogy ki mennyire szereti roppanósan, vagy puhán, 3-4 nap alatt készre érik az uborka.

Ha elkészült az uborka, akkor tegyük hűtőbe. Egy zárható fedelű műanyag doboz (például egy fagyis doboz) pont megfelelő. Az uborkákat öntsük le egy kis szűrt lével, nehogy kiszáradjon.

Kertész Zoltán

Szeretek főzni, de még jobban szeretek kísérletezni. Nincs ellenemre a magyaros konyha, de nem árt néha módosítani rajta.

Előző
Csipetke
Citromos tészta
next
Citromos spagetti
Előző
Csipetke
Citromos tészta
next
Citromos spagetti