Hozzávalók
-
50 dkg burgonya
-
4 db tojásmegfőzni
-
20 dkg Füstölt kolbász
-
1 db tojása tejfölbe
-
2 szelet Bacon
-
200 g Tejfölkritikus lehet GM szempontból
-
1 dl Tejszín
-
Kakukkfű
-
só
-
Bors
-
vaj vagy margarina sütőedény kikenéséhez
Leírás
Erre szokták azt mondani, hogy ahány ház, annyi szokás. Rengeteg verzióban fordul elő. Van, aki kicsit szárazabban csinálja, van, aki úgy, hogy jó kis szaftja legyen. Bevallom, én az utóbbi csoportba tartozom, és nem bánom, mert szerintem így ízekben sokkal gazdagabb lesz.
Lépések
1
Kész
|
A krumplit héjastul tegyük egy edénybe, és öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Bőven sózzuk meg, és lefedve főzzük puhára. Egy villával tudjuk ellenőrizni, hogy megfőtt-e, ha könnyen belemegy, akkor már biztosan puha. Arra ügyeljünk, hogy ne főzzük túl, sőt, inkább maradjon egy kicsit kemény, hiszen sütés közben még egy keveset tud puhulni. És az sem mellékes, hogy szerintem keményen egy kicsit könnyebb szeletelni, nem fog annyira szétesni szeletelés közben. |
2
Kész
|
Egy másik edényben forraljunk vizet, és amikor megjelennek a buborékok, akkor egy kanál segítségével óvatosan tegyük bele a tojásokat, ügyelve arra, hogy lehetőleg ne repedjenek szét. 10 perc alatt főzzük keményre a tojásokat, majd hagyjuk őket egy kicsit hűlni. |
3
Kész
|
Nekem ez a mennyiségű alapanyag egy 20 cm átmérőjű, és 5 cm magas hőálló üvegtálba fért bele, tehát ha esetleg valaki megnöveli a mennyiséget, akkor ennek megfelelően válasszunk edényt. Arra azért figyeljünk, hogy az 5 cm-es magasság legyen meg minimálisan. A hőálló üvegtálat, vagy tepsit kenjük ki a vajjal. |
4
Kész
|
|
5
Kész
|
|
6
Kész
|
Ha a rétegezéssel készen vagyunk, akkor készítsük el az egész lelkét, ami az ízét és az állagát megadja. Egy tálkába törjük fel a tojást, és villával verjük fel egy kicsit. Nem fog ártani neki, ha belekeverünk egy kis levegőt, mert ettől lazább szerkezetű lesz, és a tojás össze is fogja majd az egészet. Tegyük bele a tejfölt, és a tejszínt, amitől egy kicsit folyósabb lesz, így jól átjárja majd minden kis részét a rakásunknak. Ízesítsük sóval, borssal és kakukkfűvel. Az egész tejfölös mártást öntsük a krumplira, és egy kicsit rázogassuk meg, hogy mindenhova jusson belőle. |
7
Kész
|
|
8
Kész
|
Én csak azért vágtam össze a bacont ilyen méretűre, mert könnyebb lesz tálalni, kevésbé kell szétcincálni, amikor felvágjuk a kész művet. Mert nem kétséges, ez nem egy egyszerű rakott krumpli, hanem egy igazi remekmű. Ahogy a fűszeres tejföl, a bacon-ből és a kolbászból kisült zsír átjárja az összes krumpli karikát és tojás darabot, ezáltal kellő szaftot biztosít, hogy jobban lecsússzon a torkunkon. Ahogy a kolbászból kisült piros zsír gyöngyözve ül rá a tojás fehérjére. Na ettől lesz ez egy nem hétköznapi rakott krumpli. |
9
Kész
|