Hamis bableves

Először egy kis magyarázat, hogy miért hamis a bableves. Az ok egyszerű, még sosem csináltam igazi bableves, és receptet sem kerestem hozzá, egyszerűen csak próbáltam felidézni magamban, hogy mi minden van egy jó bablevesben. És hát bizonyos vélemények szerint, aminek olyan az íze, mint a bablevesnek, az bableves. 🙂

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 közepes sárgarépa
  • 1 közepes fehérrépa
  • 1/2 fej zellergumó + a zöldje
  • 1 db fehérbab konzerv
  • kolozsvári szalonna
  • füstölt kolbász (kb. 6-7 cm)
  • só, bors
  • 1-2 gerezd fokhagyma ízlés szerint
  • 1 l víz

Elkészítés:

A kolozsvári szalonnát vágjuk vékony (kb. fél cm széles, fél cm vastag) csíkokra, és a lábasban süssük addig, amíg ki nem engedi a zsírját. Tegyük rá a kockára vágott hagymát, majd a negyedelt és felkarikázott kolbászt, és az apróra vágott fokhagymát. A zöldségeket vágjuk apró kockákra, és dobjuk a hagymára. Sózzuk, borsozzuk a zöldségeket, és megkevergetve addig pároljuk, amíg a zöldségek ki nem engedik a levüket.

   

Öntsük fel a zöldségeket kb. 1 liter vízzel. Ha úgy érezzük kóstolás után, hogy a zöldségeink félig megpuhultak, akkor adjuk hozzá a babot. Az már ízlés kérdése, hogy a levét is hozzáöntjük-e, szerintem semmi baj nem történik, ha igen.  Szórjuk meg a zeller durvára vágott zöldjével.  Főzzük készre az egészet, és tálaljuk széles-metélttel.

Ha egy kicsit nehezebb ételt is elbírunk, akkor készíthetünk hozzá rántást, vagy egy tejfölös habarást is. A tészta helyett levesbetétként csinálhatunk csipetkét, vagy lustábbak akár nokedlit is szaggathatunk bele.


Ha tetszik a bejegyzés, akkor nyomj egy lájkot, és oszd meg kérlek, hogy ismerőseid is értesüljenek róla!