Leírás
Ki ne evett volna már paradicsomlevest? Van, aki a menzán, van, aki otthon ette, de érdekes módon az éttermek menüjében olyan ez a leves, mint a fehér holló. Pedig megkockáztatom, hogy az emberek többsége szereti. Hideg napokon forrón is fogyasztható, de a nyári nagy melegben hidegen is kitűnő!
Hozzávalók
- 7,5 dl paradicsomlé
- 2 ek étolaj
- 2 ek liszt
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 tk apróra vágott bazsalikom
- só, bors
- 1,5-2 marék kagylótészta
Elkészítés
Egy fontos dolgot kell rögtön az elején eldöntenünk. Milyen sűrűre szeretnénk a levest? Lehet persze közben is hígítani, de azért az edény mérete miatt ez eléggé korlátos lehet.
Egy lábosban hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a lisztet, majd jó alaposan elkeverve csináljunk rántást. De szép színe legyen ám, ne sápadt! 🙂 A fokhagymát zúzzuk össze, vagy késsel vágjuk olyan apróra, amennyire csak tudjuk, és adjuk a rántáshoz. Néhány keverés után öntsük bele a paradicsomlevet, és adjuk hozzá a bazsalikomot. Ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint, és egy csipet cukrot is tehetünk bele, ha nagyon savanyúnak éreznénk a paradicsomot. Ha nagyon sűrű volt a paradicsomlé, ami házinál könnyen előfordulhat, akkor ne lepődjünk meg, ha a rántás még jobban besűríti. Öntsünk hozzá még kb. 2-3 dl vizet, vagy akár még egy kicsit többet is.
A tésztát külön is megfőzhetjük, de akár bele is tehetjük a levesbe. Ha az utóbbit választjuk, akkor érdemes még 1-2 dl-rel több vizet hozzáönteni, hogy ne legyen annyira sűrű, mivel a tészta elég sok folyadékot fel fog venni.
Tálalásnál szórhatunk rá egy kevés reszelt sajtot, illetve bazsalikommal díszíthetjük, így szépen kiadja a nemzeti színeket. 🙂