0 0
Stefánia szelet, vagy inkább gombóc

Oszd meg közösségi oldalaidon:

vagy másold ki a webcímet és oszd meg azt.

Stefánia szelet, vagy inkább gombóc

Leírás

Megosztás

Néha eltérhetünk az eddig megszokott formáktól. Az alapanyagok ugyanazok, mint amit eddig megszoktunk, de a forma miatt akár egy új ételt is kaphatunk. De az igazság az, hogy ha jobban utána járunk, akkor már nem is annyira új az az étel. Más kultúrákban, más néven, egy kicsit eltérő fűszerezéssel, de megtalálható. A töltött ételeknek mindig van egy kis különleges bájuk amiatt, hogy fokozza a kíváncsiságot a benne rejlő töltelék.

Hozzávalók

  • 50 dkg darált hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szikkadt zsemle
  • 8 db tojás
  • 2 tk őrölt pirospaprika
  • só, bors
  • garam masala (ez teljes mértékben kihagyható, de ha van, akkor érdemes egy kicsit pikánssá tenni az ételt)

Elkészítés

Egy kicsit sokkoló lehet a 8 tojás, de igazából lehetne több is. Szóval nem az a kalóriaszegény fogás, viszont néha kell egy olyan nap is, amikor az ember áldozatokat hoz az ízek oltárán. Ez a verzió akkor is jó lehet, ha valakinek éppen nincs sütője, így a hagyományos tepsis változatot nem tudja elkészíteni. Jó, azért egy kicsit macerás, de megéri!

stefania_masszastefania_lapos

Első lépésként két tojás kivételével főzzük meg a tojásokat keményre. A hagymát vágjuk annyira apró kockára, amennyire csak tudjuk. Akár még aprítógépet is használhatunk, csak utána annyival többet kell mosogatni, és azért mégis csak jobb az ételt élvezni, mint a mosogatást. A zsemlét áztassuk be vízbe, hogy jól megszívja magát. Adjuk a hagymát a darált húshoz, és üssünk rá két tojást. Az áztatott zsemléből préseljük ki a vizet a kezünkkel, amennyire csak tudjuk, és adjuk a húshoz. Ízesítsük zúzott fokhagymával, sóval, borssal és őrölt pirospaprikával. Ha van otthon garam masala fűszerkeverék, akkor abból is tehetünk hozzá egy csapott teáskanállal. Egy kicsit megbolondítja az ízét a fasírtnak, ad neki egy kicsit indiai jelleget, de akár teljesen el is hagyható. Most jön a legjobb rész. Trutyizzuk össze kézzel az egészet. 🙂 Ha nem sikerült rendesen kipréselni a vizet a zsemléből, akkor előfordulhat, hogy túlságosan nedves lesz a massza. Ilyenkor adjunk hozzá egy kevés zsemlemorzsát, hogy felszívja a nedvességet.

stefania_tojasos_husstefani_lisztes_gomboc

Ezután jön a kreatív része. A tojásokat be kell varázsolni a húsba. Ehhez vegyünk ki egy kisebb marék húsmasszát, formázzunk belőle egy golyót, majd lapítsuk szét. Tegyük rá a főtt tojást, majd a hús oldalait felhajtva zárjuk össze az egészet, és formázzunk kis gömböcöt belőle. Itt azért komoly csalást lehet elkövetni azzal, hogy csak fél tojásokat dugdosunk a húsba. A kis gömböcöket forgassuk meg lisztben, és forró olajban süssük barnára minden oldalát.

Rizi-bizivel tálalhatjuk, de természetesen más körettel is nagyon finom!

Stefánia gombóc
Stefánia gombóc

előző
Paradicsomleves
következő
Nokedli
előző
Paradicsomleves
következő
Nokedli