Hozzávalók
-
500 g Darált hús
-
8 db TV paprika
-
1 fej vöröshagyma
-
2 gerezd Fokhagyma
-
15 dkg Rizs
-
1 db tojás
-
só
-
Bors
-
2 ek zsiradék
-
2 ek finomliszt
-
1 liter Paradicsom szószvagy kb. 1 kg paradicsom
-
Cukor
-
Bazsalikom
-
Kakukkfű
Leírás
A magyar konyha egyik meghatározó eleme szerintem a töltött paprika, de némi változtatással akár olasz ételnek is elmenne. A lényeg, hogy ahol ennyi paradicsom van, az rossz étel nem lehet. És ami meglepő, hogy az elkészítés sem különösen macerás. Egy óra alatt elkészíthető!
Elkészítés
1
Kész
|
A vöröshagymát szeleteljük olyan apróra, amilyenre csak tudjuk, de akár aprítógépet is használhatunk hozzá. A darált húst tegyük egy tálba, szórjuk rá a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymanyomóval áttört fokhagymát. A rizst mossuk meg, mielőtt a húshoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd üssük rá a tojást. (Vannak, akik a tojást elhagyják, hisz a paprika úgyis összefogja, de a gombócokhoz jól jöhet.) Ha nem szeretnénk nagyon szárazra, akkor önthetünk még rá 2 evőkanál olajat, bár ha a hús zsíros volt, akkor nem szükséges. Kézzel jó alaposan dolgozzuk át a masszát. |
2
Kész
|
A paprikákat mossuk meg, majd egy kés segítségével vágjuk körbe a száránál, és húzzuk ki belőle. Rutinosabbak választhatják azt a megoldást is, hogy a szárát egyszerűen belenyomjuk a paprikába, majd ugyanazzal a mozdulattal kihúzzuk belőle. Egy dologra kell nagyon vigyázni, hogy a paprika ne sérüljön közben, ne repedjen szét! Szórjuk ki a paprikából a magokat, és az erezetét is. |
3
Kész
|
A húsmasszával töltsük meg a paprikákat, de ügyeljünk arra, hogy ne nagyon tömjük meg, éppen annyira, hogy lazán belenyomjuk. Ne feledjük el, hogy a rizs a főzés során magába szívja a nedvességet, és megdagad, ezáltal nő az egész töltelék térfogata. Ezért sem jó, ha megreped a paprika a tisztításnál, mert az a főzés során tovább repedhet. Ha a paprikák elfogytak, de még maradt a húsból, akkor a maradékból formázzunk gombócokat. |
4
Kész
|
2 evőkanál étolajból, és 2 evőkanál lisztből készítsünk rántást. Adjunk hozzá 2 dl vizet, majd egy habverő segítségével keverjük simára. Igazából ez csak az én mániám, hogy ha valamit simára kell keverni, akkor rögtön a habverőhöz nyúlok, természetesen egy fakanál is megteszi, csak azzal nem olyan könnyű a mutatvány. :) Adjuk hozzá a paradicsomszószt, és addig keverjük, amíg csomómentes nem lesz az állaga. |
5
Kész
|
Adjunk hozzá cukrot, és sót ízlés szerint (ez nálam cukorból kb. egy csapott evőkanál, sóból pedig 1,5 teáskanál). Én szeretem a mediterrán ízeket, ezért teszek bele egy kevés bazsalikomot, és kakukkfüvet. Természetesen ezek elhagyhatók, de ártani semmiképpen sem ártanak. |
6
Kész
|