Background Image
0 0
Töltött paprika

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Hozzávalók

Adagok beállítása
500 g Darált hús
8 db TV paprika
1 fej vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
15 dkg Rizs
1 db tojás
Bors
2 ek zsiradék
2 ek finomliszt
1 liter Paradicsom szósz vagy kb. 1 kg paradicsom
Cukor
Bazsalikom
Kakukkfű

Töltött paprika

Konyha:
  • 4 adag
  • Közepes

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

A magyar konyha egyik meghatározó eleme szerintem a töltött paprika, de némi változtatással akár olasz ételnek is elmenne. A lényeg, hogy ahol ennyi paradicsom van, az rossz étel nem lehet. És ami meglepő, hogy az elkészítés sem különösen macerás. Egy óra alatt elkészíthető!

Elkészítés

1
Kész

A vöröshagymát szeleteljük olyan apróra, amilyenre csak tudjuk, de akár aprítógépet is használhatunk hozzá. A darált húst tegyük egy tálba, szórjuk rá a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymanyomóval áttört fokhagymát. A rizst mossuk meg, mielőtt a húshoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd üssük rá a tojást. (Vannak, akik a tojást elhagyják, hisz a paprika úgyis összefogja, de a gombócokhoz jól jöhet.) Ha nem szeretnénk nagyon szárazra, akkor önthetünk még rá 2 evőkanál olajat, bár ha a hús zsíros volt, akkor nem szükséges. Kézzel jó alaposan dolgozzuk át a masszát.

2
Kész

A paprikákat mossuk meg, majd egy kés segítségével vágjuk körbe a száránál, és húzzuk ki belőle. Rutinosabbak választhatják azt a megoldást is, hogy a szárát egyszerűen belenyomjuk a paprikába, majd ugyanazzal a mozdulattal kihúzzuk belőle. Egy dologra kell nagyon vigyázni, hogy a paprika ne sérüljön közben, ne repedjen szét! Szórjuk ki a paprikából a magokat, és az erezetét is.

3
Kész

A húsmasszával töltsük meg a paprikákat, de ügyeljünk arra, hogy ne nagyon tömjük meg, éppen annyira, hogy lazán belenyomjuk. Ne feledjük el, hogy a rizs a főzés során magába szívja a nedvességet, és megdagad, ezáltal nő az egész töltelék térfogata. Ezért sem jó, ha megreped a paprika a tisztításnál, mert az a főzés során tovább repedhet. Ha a paprikák elfogytak, de még maradt a húsból, akkor a maradékból formázzunk gombócokat.

4
Kész

2 evőkanál étolajból, és 2 evőkanál lisztből készítsünk rántást. Adjunk hozzá 2 dl vizet, majd egy habverő segítségével keverjük simára. Igazából ez csak az én mániám, hogy ha valamit simára kell keverni, akkor rögtön a habverőhöz nyúlok, természetesen egy fakanál is megteszi, csak azzal nem olyan könnyű a mutatvány. :) Adjuk hozzá a paradicsomszószt, és addig keverjük, amíg csomómentes nem lesz az állaga.

5
Kész

Adjunk hozzá cukrot, és sót ízlés szerint (ez nálam cukorból kb. egy csapott evőkanál, sóból pedig 1,5 teáskanál).  Én szeretem a mediterrán ízeket, ezért teszek bele egy kevés bazsalikomot, és kakukkfüvet. Természetesen ezek elhagyhatók, de ártani semmiképpen sem ártanak.

6
Kész

Tegyük bele a paprikákat és a gombócokat a paradicsomszószba, és kis lángon kb. 20-30 perc alatt főzzük készre.

Kertész Zoltán

Szeretek főzni, de még jobban szeretek kísérletezni. Nincs ellenemre a magyaros konyha, de nem árt néha módosítani rajta.

Előző
Egyszerű fahéjas szilvaleves
next
Kolbászos, paprikás tészta
Előző
Egyszerű fahéjas szilvaleves
next
Kolbászos, paprikás tészta