Leírás
Valamiért néhányan furcsán néznek rám, amikor kiderül, hogy a lecsót nokedlivel eszem. Pedig szerintem ez a köret illik hozzá a legjobban. Számomra a lecsó, az mindenféle köret nélküli paprika és paradicsom alapú étel. Tehát sem tojás, sem tarhonya, sem rizs, sem egyéb nincs hozzá. Ezt azért gondoltam előre tisztázni, mert lehetnek olyanok, akiknél a lecsó szó magában foglalja a köretet is!
Hozzávalók
- 60 dkg paprika (aki szereti, tehet bele csípőset is)
- 30 dkg paradicsom
- 30 dkg lecsókolbász (természetesen a füstölt kolbásszal is finom)
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 tk őrölt pirospaprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk morzsolt majoránna
- 1/2 tk őrölt kömény
- só, bors ízlés szerint
- 5 dkg sertészsír
Elkészítés
Az utolsó tétel meglepő lehet a hozzávalók listáján, de szerintem a lecsó zsírral a legfinomabb. Ha megnyugtatóbb, akkor a paradicsomban található A-vitamin zsírban oldódó, így biztosan csak hasznára válhat. 🙂
A hagymát apró kockára vágjuk, majd a felolvasztott zsíron megdinszteljük. Én szeretem, ha egy kicsit meg is sül a paprika, így a folytatásban felvágjuk a paprikát. Vannak, akik felkockázzák, vannak, akik karikázzák, vagy fél karikára vágják, a lényeg, hogy próbáljuk meg egyforma darabokra vágni. Vagy ahogy sikerül. Tegyük a paprikát a hagymára és kevergessük át egy kicsit. Közben a kolbászt vágjuk fél karikákra, és tegyük a paprikához. Ha egy kicsit megsült a paprika (mint ahogy pl. tojásos sült paprikához csinálnánk), akkor sózzuk meg, ettől majd egy kicsit kiereszti a levét. Ha szükséges, akkor töltsünk alá egy kevés vizet, de nem szükséges, hogy ellepje.
Adjuk hozzá a fűszereket. Fokhagymanyomóval, vagy egy széles kés pengéjével zúzzuk apróra a fokhagymát. A pirospaprikával, borssal, köménymaggal, és a majoránnával együtt adjuk a lecsóhoz. A paradicsomot vágjuk kockára, és azt is tegyük a lábasba. Aki akarja, meghámozhatja a paradicsomot, de szerintem nem fontos.
Mivel a paradicsomban van C, B1 és B2 vitamin is, amik viszont vízben oldódnak, így felöntjük vízzel. 🙂 A mennyiség attól függ, hogy mennyire szeretnénk szaftosan. Ha az egészet ellepi, akkor az például elég lehet. Tegyünk rá egy fedőt, és vegyük le a lángot takarékra, majd hagyjuk, hogy a lassú tűzön szépen összefőljön az egész.
És akkor innentől szabadon választott a mutatvány. Tálaljuk kedvenc köretünkkel. Szerintem nokedlivel az ideális, ráadásul kanállal is könnyedén fogyasztható! 🙂