Background Image
0 0
Adana-kebab

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Hozzávalók

Adagok beállítása
Húshoz
40 dkg Darált hús az igazi kebab birkahúsból készül, de jobb híján megfelelő lesz a sertés, vagy marha is
1 fej vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 db tojás
1 db szikkadt zsemle
zsemlemorzsa
1 ek Vaj
2 ek Étolaj
Szószhoz
2 dl Natúr joghurt
1 gerezd zúzott Fokhagyma
1 tk morzsolt Friss kapor

Adana-kebab

Konyha:
  • 4 adag
  • Közepes

Hozzávalók

  • Húshoz

  • Szószhoz

Leírás

Megosztás

Ez a furcsa nevű étel török eredetű. De nem kell ám megijedni, nem lesz annyira ismeretlen, mert a magyar konyhában is megtalálható, igaz, kicsit másként. Hiába, az a 150 év nem múlt el nyomtalanul. Ha erős a gyanúnk, hogy a mi fasírtunk, és ez a kebab rokonok, akkor nem állhatunk messze az igazságtól.

Bár kicsit furcsa lehet, hogy kebabot darált húsból készítünk, hiszen név alapján a gyroshoz kellene hasonlítania. De annyira mégsem furcsa. Mivel mindkét szó azt jelenti, hogy forgatva sütés, így ennek a kritériumnak már meg is felel. Eredetileg a kebabot, illetve gyrost a vándorló népek készítették, mert a legegyszerűbb megoldás az volt, hogy a húst felszúrták a kardra, és úgy forgatták a tűz fölött. Nem is értem, hogy miért nem magyar találmány. 🙂 Na jó, azért a saslik, és a rablóhús nem áll messze ezektől.

Elkészítés

1
Kész

Elsőként a zsemlét áztassuk be vízbe, hogy egy kicsit szétázzon. A hagymát vágjuk apró kockákra, és adjuk a darált húshoz, majd a tojásokkal, a zsemlével, és a fűszerekkel, valamint a zúzott fokhagymával az egészet jól dolgozzuk össze. Mielőtt a zsemlét hozzáadjuk a húshoz, alaposan nyomjuk ki belőle a vizet. Amikor úgy gondoljuk, hogy már minden víz kijött belőle, nyomkodjuk még egy kicsit. Ha a massza még túl lágy lenne, és úgy éreznénk, hogy kézzel még nem formázható, akkor adjunk hozzá zsemlemorzsát, ami magába szívja a nedvességet.

2
Kész

A masszából formázzunk vastagabb szivar formájú húsrudakat, és ezeket szúrjuk fel a kardunkra, de megteszi egy hurkapálcára, vagy hússütő nyárs is. Én ketté törtem a bambusz nyársakat, mert sima serpenyőben sütöttem ki, és így jobban elfértek benne. Az ideális persze egy grill serpenyő lenne, nem is beszélve egy szabadtéri faszenes sütő apparátról. Sütéskor egy kicsit négyzetesre lapíthatjuk, így könnyebb megsütni a négy oldalát. Kevés olajon süssük szép pirosra a rudacskáinkat.

3
Kész

A húshoz készíthetünk szószt is, amelyhez keverjünk joghurthoz zúzott fokhagymát, illetve kaprot. A kebabot, tálalhatjuk görög salátával, így akár egy ciprusi ételt is kaphatunk. :P

Kertész Zoltán

Szeretek főzni, de még jobban szeretek kísérletezni. Nincs ellenemre a magyaros konyha, de nem árt néha módosítani rajta.

Előző
Görög saláta
next
Hortobágyi húsos palacsinta
Előző
Görög saláta
next
Hortobágyi húsos palacsinta