Background Image
0 0
Tócsi, tócsni, lapcsánka, vagy ahogy akarjuk

Oszd meg a közösségi hálózatodon:

Vagy egyszerűen kimásolhatod és megoszthatod ezt az URL-t

Hozzávalók

Adag beállítása:
4 közepes méretű burgonya
4 ek finomliszt
2 db tojás
2 ek Tejföl
2 gerezd Fokhagyma
Kakukkfű vagy a kedvenc zöldfűszered
Bors
a tálaláshoz Tejföl
a tálaláshoz Reszelt sajt
a sütéshez Étolaj

Tócsi, tócsni, lapcsánka, vagy ahogy akarjuk

Konyha:
  • 4 adag
  • Közepes

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Tócsi, tócsni, lapcsánka, görhöny, vagy ahogy akarjuk, hívhatjuk bárhogy, hiszen gyakorlatilag ahány tájegység, annyiféleképpen hívják. És természetesen az elkészítési mód ennek megfelelően változik, de lényeg ugyanaz. Krumpli alapú sült lepény. Először azt akartam írni, hogy olajban sült, de mivel megemlítettem a görhöny nevet, ezért lemondtam róla, hiszen ezt a változatot például tepsiben sütik, és utólag darabolják fel. Nekem ez az étel gyermekkori emlékeket idéz fel, hiszen nyaranta a rokonoknál nyaralva csinált nekem ilyet mindig a nagynéném. Azóta is hálás vagyok neki, amiért megtanított a receptre, mert azóta már megszámlálhatatlanul sokszor csináltam.

Lépések

1
Kész

Az elkészítés rendkívül egyszerű. Egy tálba nagy lyukú reszelővel reszeljük le a meghámozott, nyers krumplit. Hozzáadjuk a tojásokat. Akár előtte egy tálkában villa segítségével fel is verhetjük őket, de nem feltétlen szükséges.

2
Kész

Beleszórjuk a lisztet, belekanalazzuk a pohár tejfölt, és jó alaposan összekeverjük. Én a keveréshez egy egyszerű evőkanalat használok, mert az majd nagy segítség lesz a sütésnél.

3
Kész

A fokhagymát zúzzuk apróra, és a zöld fűszerekkel, sóval borssal együtt adjuk a tésztához, majd jó alaposan keverjük össze az egészet.

4
Kész

Egy serpenyőbe öntsünk annyi olajat, hogy kb. fél cm mélységű legyen. Közepes lángon hevítsük fel az olajat, majd egy kicsit vegyünk vissza a gázból. Evőkanál segítségével halmozzunk kupacokat a forró olajba, majd lapogassuk szét a kanál segítségével, hogy kisebb tenyérnyi lepényeket kapjunk.

5
Kész

Tálalásnál tegyünk egy kis tejfölt a lepény tetejére, majd szórjunk rá reszelt sajtot!

Kertész Zoltán

Szeretek főzni, de még jobban szeretek kísérletezni. Nincs ellenemre a magyaros konyha, de nem árt néha módosítani rajta.

előző
Palacsinta
következő
Baconbe göngyölt csirkemáj
előző
Palacsinta
következő
Baconbe göngyölt csirkemáj