Weekend project: Tűzrakó hely felniből

Ha szeretnél a kertbe egy praktikus tűzrakó helyet készíteni, de nem szeretnél sokat költeni rá, akkor ez a felniből készült megoldás ideális lehet. Némi hegesztést igényel ugyan, de ezt akár egy ismerőssel is meg lehet csináltatni. Igazi újrahasznosítás, hiszen a megpadkázott felnik tökéletesen megfelelnek hozzá, így azokat nem kell eldobni.

Hozzávalók

  • 2 db acélfelni (ha nagyon le lett padkázva, akkor ki kell egy kicsit kalapálni)
  • fekete hőálló festék
  • néhány tégla az alapnak

Szükség lesz még

  • hegesztőre
  • sarokcsiszolóra (fémvágó és csiszoló koronggal)

Elkészítés

A két felnit a belső felüknél fogva forgassuk össze, majd hegesszük körbe. Gondolhasz arra, hogy nem kell feltétlenül körbehegeszteni, és elég lehet néhány helyen csak egy kicsit “megheftelni”, de én mégis úgy gondolom, hogy mindenképpen érdemes. Ugyanis érdemes arra is gondolni, hogy a füst lehetőleg ne ott jöjjön ki, ahol a felnik össze vannak illesztve.

Ha kész a hegesztés, akkor sarokcsiszolóval vágjunk nyílást a felnikre, ezen keresztül fogjuk tudni berakni a tüzifát. Ha hegesztés előtt kijelölöd a helyét a nyílásnak, akkor azt a szakaszt nem szükséges összehegeszteni! Csiszolókoronggal csiszoljuk le a sorját a teljes felületről.

Felni tűzhely bográccsal

Felni tűzhely bográccsal

Hőálló festékkel fessük körbe kívül belül a sütőhelyünket. Fontos, hogy hőálló legyen a festék, mert senki nem szeretné, ha az első sütögetés alkalmával felhólyagzódna, majd leválna a festés.

Felni tűzhely serpenyővel

Felni tűzhely serpenyővel

Néhány téglát tegyél alá, de ügyelj arra, hogy alá tudjon menni a levegő. A sütögető alsó és felső részén található lyukak fogják biztosítani a megfelelő légáramlást, de csak akkor, ha alul be tud jutni a levegő!

A felni belső kör karimája megfelelő stabilitást biztosít akár egy bográcsnak, vagy egy nagy vas serpenyőnek is.

 

(forrás: http://www.isavea2z.com)


Ha tetszik a bejegyzés, akkor nyomj egy lájkot, és oszd meg kérlek, hogy ismerőseid is értesüljenek róla!