Read more

" />
HomeKonyhakert Nyakunkon a tavasz

Nyakunkon a tavasz

Posted in : Konyhakert on by : kerzo Címkék:

Most már talán nem korai ezt mondani, mert úgy néz ki, hogy most már az időjárás is úgy gondolja, így bizony már el kell kezdeni megtervezni a konyhakert növényeit. Már csak azért is, mert a palántákhoz a magokat is el kell vetni, az pedig nem megy anélkül, hogy be ne szereznénk, fel ne frissítenénk a készleteinket. Tehát van itt munka már most is bőven.


Elsődlegesen azokat a növényeket ültettem most el, amelyeknek a magját korán, üvegházban kell elültetni, hogy mire a jó idő megérkezik, addigra szép, egészséges palánták legyenek. Vannak, akik ezt már korábban, akár január végén is megteszik, de az aktuálisan ültetett magok leírásában a február szerepel. Az ültetéshez egy nagyon hasznos eszközt használtam, amit még tavaly sikerült beszereznem. Ez pedig nem más, mint egy mini üvegház. Jó, azért annak elég durva nevezni, de funkcióját tekintve van hasonlóság.

Ültető edény - mini üvegház

Ültető edény – mini üvegház

Amint a képen is látszik, egy teljesen egyszerű, fröccs-öntött műanyag palántázó tálca, ami három részből áll. Egy fekete, 24 rekeszes földtartó tálca, amibe a magokat ültetjük. Egy zöld tálca, ami a locsoláskor esetlegesen kifolyó felesleges vizet felfogja, illetve ez tartja a felső, átlátszó elemet, ami a párás környezetet biztosítja. a palántáknak.

Jelenleg 5 zöldségfélét ültettem el, amelyek nagy része az erkélyen kialakításra kerülő “ágyásokba” fognak kerülni:

  • Paradicsom
  • Paprika (Cece AS)
  • Cseresznyepaprika (Garai fehér)
  • Korai saláta
  • Zeller (Prágai óriás)
  • Hónapos retek

A tervek szerint a paradicsom, paprika, és cseresznyepaprika egy részét az erkélyre fogom kiültetni az előző évekhez hasonlóan, és ha már vannak olyan edények, amibe ezek kiültethetők, addig is megpróbálom kihasználni. Idén megpróbálkozom a retekkel is az erkélyen. Ha valaki próbálkozik még ilyennel, érdemes olyan edényt választani, ami legalább 20 cm földet képes befogadni.

Ültetett mag

Ültetett mag

A tervek között szerepel még egy kisebb magas ágyás kialakítása is, amiben majd a saláta és hasonló finomságok fognak nőni. Ez a magas ágyás lehet, hogy csak egy vályú felszerelése lesz az erkély korlát külső oldalára, így még több kihasználható terület adódik, ráadásul a napfény is könnyebben eléri majd a növényeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük